Сајт за наставнике биологије


Организација WWF упозорава да поларни медведи „чекају на ивици“. Нажалост, на ту ивицу их је послала људска обест:

WWF: Polar Bears Waiting at the Edge (4.11.2013)

pieПрема доступним подацима и појединим изорима, вукови нису угрожени као бели медведи, али их, према следећем тексту, има све мање:

Зелена учионица: Све је мање вукова и оваца, а све више вук-оваца! (12.11.2013)

Иако имамо хиперпродукцију Вуковаца налик оној која се дешава код путничког скакавца, притисци против полагања трећег теста на малој матури све су јачи и фреквентнији. Предводе их родитељи који су забринути за постигнућа сопствене деце, иако су та иста деца, као што написасмо, толико добра да остварују највеће оцене из свих предмета. Разлога за такву реакцију наизглед (и званично) нема, мада је (незванично) јасно да је таква реакција и више него оправдана. Иако родитељи без потешкоћа, а под „покровитељством“ управљачких институција, остварују своја и дечја „права“ и лако „наговоре“ наставнике да је тројка ипак петица, јасно је и њима да је право знање ипак нешто сасвим друго. 🙂 У сваком случају, основана је група на Фејсбуку посвећена овоме и отвореног је типа, тако да можете да видите да су планирања активности и договори веома систематични, а што да не, можете се и придружити – чланови су и поједини наставници:

Фејсбук група: Родитељи и наставници против мале матуре

„Сви испити су отказани“ - детаљ из филма о Харију Потеру, можда се оствари и у Србији. :)

„Сви испити су отказани“ – сцена из једног од филмова о Харију Потеру, можда се оствари и у Србији. 🙂

Уколико иницијатива ипак пропадне, ђаци ће имати не мали задатак да спреме чак седам предмета. 1005906_10200761500777169_2108999646_nУ основној школи их мало или нимало учимо како да уче, а очигледно ће им та вештина значити. Зато предлажемо следећи текст:

Блог – Сузана Миљковић: Стилови учења (12.11.2013)

И док се родитељи и ђаци и неки наставници боре са проблемом мале матуре, ми наставници имамо још много њих (проблема) са којима морамо да се боримо. А ко ће их боље дефинисати од синдиката? 🙂

Унија синдиката просветних радника Србије: Унија: Драматично лош положај наставника (9.11.2013)

Уз све ово иде и неизоставни стрес, па је и то један од проблема са којима морамо да се боримо:

Зелена учионица: Учитељски посао и стрес (3.11.2013)

Исти сајт нуди и „лек“ за ову модерну „болест“, односно мудре мисли великих људи које ће вам, надамо се, подићи расположење (и ниво хипокретина) јер говоре много тога лепог о нама:

Зелена учионица: „У будућем друштву главна личност ће бити учитељ, а не генерал.“ (Франсоа Бабеф) (10.11.2013)

tumblr_molk03hPow1r6j7rho1_r2_500

Када читамо све ово, заиста стичемо утисак да смо прави правцати суперхероји. Хајде, рећи ћете, шта причају свашта ови са Био-блога, па суперхероји не постоје. И погрешићете. 🙂

Мондо: Суперхероји науке се окупљају (11.11.2013)

Морамо да се похвалимо да и из редова нашег ауторског тима имамо једног суперхероја који ће учествовати на предстојећем Фестивалу науке, а који је то, открићете када дођете 5. децембра. 🙂 Уколико вам није довољно да будете супер, већ желите и префикс нај, имате прилику да постанете власник најбољег едукативног блога, али само ако сте наставник са подручја Војводине:

Основна школа „Милош Црњански“: Конкурс (објављено 28.10.2013)

Београђане и оне који се задесе у главном граду подсећамо на то да у Француском институту могу да доведу своје ђаке на бесплатне радионице о води у периоду од 15 до 17 часова. Више детаља имате на:

Француски институт: Француско – српски месец науке (период: 12.11. до 6.12.2013)

vir

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: