Сајт за наставнике биологије

На длану и по глави


tumblr_mnzconaFfP1ssywplo1_400Часопис који се специјализовао да из забаве (у тој рубрици њиховог часописа налази се чланак) пише лоше ствари о наставницима, „На длану“ (подсећамо вас да су нас својевремено проглашавали милионерима), овај пут је осуо паљбу на једну колегиницу, али преко ње и на све остале:

На длану: Професорски памфлетизам као нови таблоидни жанр (22.1.2014)

Ако смо добро схватили, замерка Милана Николића, аутора текста, неупућеност је у плодоносну музичку каријеру фолк-звезде/а. Нажалост, уредништво овог блога такође може да буде проглашено лажним интелектуалцима, пошто ни сами нисмо упућени у музички опус српских дива грандиозних и других шоу-програма, али смо (макар) упућени у новија збивања у вези са малом матуром (онолико колико је то у овом тренутку могуће бити, а с обзиром на делимичан вео мистерије у вези са овом тематиком, а који је неопходан, претпостављамо, како се прошлогодишње грешке поновиле не би).

РТС: Мала матура, нови тест и непознати задаци (23.1.2014)

Челници у Министарству просвете уверавају јавност да ће задаци са композитног теста бити лаки, што се може чути и у разним емисијама (попут „Београдске хронике“ од синоћ). Наставници нису уверени, али у нека друга, егзистенцијална питања. 🙂 Зато траже гаранције.

Данас: Просветари траже гаранције (20.1.2014)

tumblr_mvs8v3cpUa1rth2w5o1_1280

Гаранција коју школе очигледно не могу да пруже јесу оне које говоре о безбедности ђака. Свесни смо насиља које се готово свакодневно дешава у школама, али следећи текст превазилази границе очекиваног:

b92: Шиканирање Данила Крстајића се наставља! (24.1.2014)

Надамо се да ће овај дечак победити у средини где се разликује и због чега је мета малтретирања. Надамо се да ће и наставници у тој школи предузети све што могу како би га заштитили, али и научили његове вршњаке вредностима које су, очигледно, у Србији давних дана девалвирале.

tumblr_mg6jaq7GlE1qcovhpo1_500

Једна од вредности је и одржање традиције, али према мишљењу појединих ауторитета, оно се не одвија на најбољи начин, чак ни у школама. Наиме, верска настава која је уведена, heavenне даје резултате:

Велики прасак: Мирко Ђорђевић: Свети Сава није фараон (јул 2011)

Фараон или не, тек све школе у Србији припремају свечаност поводом дана овог свеца. Неке школе и школске управе припремају се за израду портфолија, који би требало званично да постане обавеза за мало више од месец дана:

Радио телевизија Крагујевац: Дани просветних радника – портфолио (11.1.2014)

Ми нећемо да се бавимо наставничким портфолиом, јер не бисмо то могли боље од Фејсбук групе која се бави баш тиме, али ћемо поменути портфолио за ученике. Блог који нам први пада на памет када је ова тематика у питању је:

Блог – Хајде да се играмо: Резултати истраживања о ставовима ученика према портфолију као средству за праћење личног напредовања (13.1.2013) & Учитељска свеска – за праћење напредовања ученика млађих разреда основне школе (25.8.2013) & Приручник за праћење напредовања ученика (22.8.2013)

school_bagЈош један учитељски блог бавио се овом тематиком и на њему можете наћи образац како би портфолио за ђаке требало да изгледа:

Учитељски блог: Портфолио ученика (21.8.2013)

Један други учитељски блог саветује и како да се оцењује помоћу портфолија:

Блог – Учитељица: Оцењивање на основу портфолија (27.1.2013)

И за крај и презентација на ову тему:

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: