Сајт за наставнике биологије


Почињемо једном сликом коју је одабрала наша уредница Ена:

1507095_756055697748777_1682521594_n

Дакле, у односу на добар број животиња, што изумрлих, што рецентних, човек је заиста мајушан. Али зато има велико срце. Или можда ипак не?

Животиње.рс: Нико не жели пса са две њушке (8.2.2014)

277Очигледно је да морамо да радимо на развијању хуманијег односа наших ђака, односно да се трудимо да им „срце буде велико“. Баш на ову тему:

Блог – Надарена деца: Животиње направљене од срца (9.2.2014)

За полагање матурског испита, ђацима ће један други орган много више бити од помоћи. Наиме, уредници сјајног информативног блога одабрали су тешка питања из збирке и међу одабранима прва два су из биологије. Занимљиво је да је за решавање оба неопходно да се мало и размишља (укључи мозак). То показује да се тешким сматра управо оно што захтева више од пуке репродукције, а што опет одсликава стање ствари у нашем школству:

Зелена учионица: Примери тешких питања (8.2.2014)

Прво наведено питање тешко ћете пронаћи у уџбеницима, а и здраво сумњамо да баш то наставници наводе на својим предавањима:

crnobelo1. Која је од особина домаћих животиња резултат вештачког одабирања?
а) Коза пасе траву
б) Коњ брзо трчи кад се уплаши
в) Кокошка сваки дан носи јаја
г) Мачка мјауче кад је гладна

Да бисмо одговорили на ово питање, потребно је да знамо једну ствар и разумемо другу. Треба да знамо шта је вештачко одабирање. Оно вештачко упућује на то да га врши човек, а он одабира међу домаћим животињама оне јединке које му због неке, њему корисне особине – одговарају. Ту долазимо до разумевања вештачког одабирања. Зашто то човек уопште ради? Односно, шта му је од понуђених четири особине животиња корисно? Да мачка мјауче? Када смо вам овако поставили питање, да ли је и даље тешко? 🙂

На друго питање може да се да одговор и ако смо научили мане ока. Ипак, може да се одговори и простом логиком.

tumblr_molr2ubotH1qhjvu5o1_5002. Кад је очна јабучица издужена, светлосни зраци се секу испред мрежњаче. Ова појава назива се:
а) кратковидост
б) далековидост
в) слепило
г) разрокост

Наиме, очна јабучица је издужена, предугачка. Сочиво напросто не може да „добаци“ до жуте мрље, односно самог краја ока, где би требало да фоторецептори уоче светло, тј. лик који гледамо. Замислимо само ситуацију да кошаркаш треба да убаци лопту у кош. Теже ће му бити да добаци што је даље од тог коша. Исто тако, сочиво теже „добацује“ удаљене предмете. Наш вид је тада такав да не видимо на даљину, значи кратак је, те смо ми – кратковиди. 🙂

Myopia

Надамо се да смо макар мало помогли будућим матурантима, можда и њиховим наставницима и забринутим родитељима. Нешто актуелнији су другачији тестови, намењени такмичењу из биологије, али и других предмета, а ту, према писању следећег сајта, помоћи нема. 🙂

Форум београдских гимназија: О ђачким такмичењима (9.2.2014)

1174685_713297915352302_495873337_nАуторка текста покушава да скрене пажњу јавности на рад са талентованом децом, који је у Србији потпуно маргинализован и неорганизован, па самим тим пун пропуста. А ту би заиста много могло да се учини, и то не само са већ талентованом, интелигентном и/или паметном децом, већ и са онима просечних способности, јер се памет може стећи на различите начине:

Блог – Надарена деца: Интелигенција и учење – различити погледи и перспективе (12.10.2013)

Дакле, можемо да постигнемо да нам ђаци буду паметнији. Како постићи да поједина деца не буду насилна, такође је један од проблема. Можда је решење видео надзор? На то, одговара следећи текст:

Вечерње новости: „Велики брат“ у школама: Камере и у учионицама (7.2.2014)

Уместо видео надзора за крај смо вам приредили само видео, који је, каже се на следећем сајту, „померио милионе људи“:

Biz life: Video koji je pomerio milione ljudi: Mali, veliki Čovek (22.10.2013)

dex-dilan

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: