Сајт за наставнике биологије


nekicrvМеђу животињским врстама има заиста необичних, чак, како каже следећи чланак, таквих да ће нас њихов изглед шокирати:

Diply: 22 Animals You’ll be Shocked to Find Out Exist!

Можда за неке од побројаних нисте ни знали да постоје. Додуше, има много врста које живе већ дуго са нама, али ми уопште не знамо за њих, те мало мало, откријемо неку „нову“. И о томе смо извештавали и то није ништа необично. Нове врсте се напросто откривају све време. Рецимо, једна новије откривена, има веома занимљив, али кратак живот:

Блиц: Откривена нова врста чији мужјаци умиру у младости од превише секса (20.2.2014) & Phys.org: Doing it to death: Suicidal sex in ‘marsupial mice’ (7.10.2013)

Међутим, необично јесте да су математичари открили нову класу геометријских тела након четири века од последњег (сличног) открића:

Глас српске: Научници открили нови геометријски облик (17.2.2014)

krug, recimoБиологија је наравно наука без које ни математичари не могу и они су до ових сазнања дошли тако што су посматрали људско око. У тексту пише:

Сен Шејн са Универзитета Калифорнија у Лос Анђелесу проучавао је зијеницу људског ока када је наишао на занимљиву структуру полиедра протеина названог кларин, који помјера енергију из ћелија и тако ствара бројне облике.

Ово је, заправо, лош превод и сваком биологу је јасно да реченица нема много (научног) смисла. У зеници не може да се нађе ништа, јер је зеница – рупа, а и нејасно је како се то енергија помера ван ћелије, баш као и што тешко да може да се убаци у њу. Читајући боље написан текст разумели смо шта су заиста аутори хтели да кажу. Наиме, поменут протеин, кларин, пронађен је у мрежњачи и његова улога је да уноси и износи молекуле у ћелију и ван ње. Да би то извео, он мења облик тих молекула (како би их прихватио) у управо овај, новооткривени.

1146533_702241833124577_2052124651_n

За разлику од претходно поменутог облика, рајсфершлус је давних дана откривен и то више није вест. Или ипак јесте? Па и јесте уколико је откривен код – инсеката!

Interesting engineering: The First Gear Discovered in an Insect (4.10.2013)

pceleИнсекти су заправо много мистериознији него што нам се на први поглед чини и много тога о њиховом животу се не зна или у бољем случају, открива тек сада. На пример, нејасно је било да ли краљица пчела манипулише својим радилицима (путем феромона, разуме се) или је искрена према њима. И откривено је да је ипак – искрена:

Phys.org: Queen bee’s honesty is the best policy for reproduction signals (13.11.2013)

Пчеле су изгледа искрене, а шта је са нама, људима? Истина боли, посебно у Србији, где она није нимало ружичаста, али је јако важно да се говори баш због оваквих ствари:

Блог – Мој свет: Дискриминишемо добру децу (19.2.2014)

david6Добра деца која су хумана, паметна, талентована, успешна чак и у својим ситним годинама, на маргинама су, јер како ауторка текста каже, она нису вест. Вест су лоше ствари, изгреди, насиље и деликвенција. Зато нам деца и одлазе у друге земље, а ми се, несрећници, тиме хвалимо – како смо водећи извозник мозгова. При томе јасно показујемо да сами исти немамо. Па ако немамо мозак, ваљда имамо срце? Прочитајте и погледајте следећу причу.

РТС: Лекција дечака са аутизмом (20.2.2014)

9aИ још једна слична, али различита прича:

b92: Пријатељство које даје смисао животу (19.2.2014)

И за крај, још једна прича која показује оно најбоље у људима. У питању су Норвежани и изгледа да би и други скандиваски народи (осим Финаца) могли да буду узор нашем школству:

Блиц: Промрзли дечак натераће их све да виде своје право лице (20.2.2014)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: