Сајт за наставнике биологије


Дошао је и тај тренутак који су сви очекивали; портофлио званично и законски постаје део наше већ прилично обимне документације. За неке он представља изазов, могућност да се сумира шта се све радило, да се искористи неки атрактивни веб-алат, покаже креативност и што да не, мало и похвали пред колегама. Другима, он је нужно зло, нешто што се мора, још једна мука и замор, а за треће, он је разлог „да се коначно покаже непослушност“, глупост, без икакве сврхе и намене и немају уопште намеру да се баве тиме. Којој групи ви припадате (анкета је анонимна)?

У сваком случају, напетост расте посебно на друштвеним мрежама намењеним наставницима, па је можда добар тренутак да се „спусти лопта и смире страсти“, можда уз музику? 🙂

Ето, наставници који песму воле, а имају и слуха и гласа, можда могу да буду додатно креативни и да портофлио напросто отпевају екстерној инспекцији, а једног дана, када будемо овладали технологијом, можда ћемо га штампати у четири димензије. Да, добро сте прочитали – не три, већ четири:

Scientific American: What Is 4-D Printing? (4.11.2013)

odecaКолеги историчару, Александру Тодосијевићу, није потребна тако висока технологија да би своју науку приближио ђацима, па и помогао колегама да учине то исто. Сасвим му је довољна и ова, уобичајена:

Блог – Учионица историје: Технологија са душом (28.2.2014)

У жижи интересовања Православне српске цркве, али и других интересних група у нас, није се баш нашла душа, али јесу посмртни остаци највећег српског научника Николе Тесле. Према речима патријарха српског Иринеја, најприродније је да се урна са његовим пепелом пренесе у храм Светог Саве. Тако мисле и поједини представници наше Владе:

Блиц: Урна Николе Тесле се премешта у храм Светог Саве (28.2.2014)

Наравно да има неистомишљеника оваквом потезу и на интернету круже најразличитији коментари и ироничне пошалице, попут следеће:

tumblr_n1pqa48WYk1qbc06uo1_500

Шта би на ово рекао сам Тесла? Не знамо, али смо за ову прилику пронашли неколико његових мудрих мисли:

Chris Cureton: Inspiration – Nikola Tesla

Хтели смо да поменемо још једног научника који, кажу неки извори, уопште није познат у Србији, иако је из Србије потицао:

ИнтерФОН: Српски научник, а познатији у Русији (18.1.2014)

Куриозитет је што је у питању Ајнштајнов шурак, а који је био – биолог. Заиста занимљива информација, признаћете, али је не подупиру извори на енглеском језику, чак ни енглеска Википедија у којој се може пронаћи заиста свашта, ако не и све. Но, чак и да овај научник није достигао баш светску славу, не значи да таквих (светски познатих) неће бити у будућности, а тренутно су међу нашим ђацима. Питање је, додуше, да ли младе уопште привлачи да се окушају у науци и шта их заправо привлачи? Следећи текст открива шта јесте у тренду:

Педагошко друштво информатичара Србије: Занимања која су у тренду – и тренд расте (2.1.2014)

Немојте се трудити да нађете занимање наставника. 🙂 Иако није у тренду, ништа нас не спречава да волимо свој посао и да се трудимо да га радимо што је могуће боље. У томе нам можда могу помоћи савети Британског савета:

Британски савет: Управљање разредом (мај 2012)

stationery-blackboard-ink-bottle-ink-pens-books-school-bags-vector0

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: