Сајт за наставнике биологије


tumblr_mp4z6aQwAo1rz9v16o1_500Занимљива вест је релативно скорији изум уз помоћ кога могу да се штампају чаше, флаше и остала стакларија од песка:

Popular science: A 3-D Printer That Uses the Sun to Create Glass Objects Out of Sand (4.10.2011)

Најбоље у овом изуму је што користи енергију Сунца. Већ смо поприлично претерали са коришћењем фосилних горива и у вези са тим, WWF је направила заиста занимљиву причу:

WWF: Seize your power

Фосилна горива су главни кривац глобалног загревања, па овакве вести не чуде:

Блиц: Ледена гробница нестаје: Топе се Алпи и дижу из гроба пале ратнике (7.3.2014)

И поред глобалног загревања, у току је акција плетења џемперића за пингвине. Додуше, њима није хладно, већ су опет крива – фосилна горива:

Блиц: Џемпери за угрожене пингвине (8.3.2014)

tumblr_mgzye2sl5E1r14k1co1_500Ми можемо да плетемо џемпериће за пингвине, али можемо да учинимо много и за птице у нашем компилуку:

The Cornell lab of ornithology: Yard map

Но, да се вратимо глобалном загревању. Осим птица, ова негативна последица људске активности угрожава и друге врсте, рецимо морске шкољке:

Plos one: Ocean Warming, More than Acidification, Reduces Shell Strength in a Commercial Shellfish Species during Food Limitation (28.1.2014)

clam1Занимљиво је да је љуштура шкољке инспирисала научнике да направе суперстакло:

Phys.org: Mollusc shells inspire super-glass (28.1.2014)

И да стаклом и завршимо. На једној америчкој плажи људи су обичавали да бацају стаклени отпад. Природа се за то овај пут побринула; таласи су разбијено стакло ударали и котрљали и од њега направили облутке налик на уобичајене камечиће на другим плажама. На крају, добило се крајње необично купалиште, које је и законом заштићено:

Science dump: Glass beach (27.4.2014)

Постави коментар