Сајт за наставнике биологије


tumblr_mb0gh728HK1rt8d4do1_500Све оно што нису успели алхемичари својевремено, успевају модерни научници. Отишли су чак и корак даље у односу  на легендрано претварање мање вредних метала у злато, те су никал претворили у платину:

Phys.org: Researchers turn a nickel-rich nanoparticle into a platinum-rich „nanoframe“ (14.3.2014)

Инежењерство или инжерењинг, како год желите, мало по мало руши све границе, па чак улази у сферу онога што се донедавно сматрало магијским. Много занимљивих вести налик претходној можете сазнати на Фејсбук страни која и носи назив „Дивни инжењеринг“:

Facebook: Wonderful Engineering

Нас биологе највише занима – генетички инжењеринг. Најпознатија компанија која се бави тиме је Монсанто. Међутим, ова компанија је почетком године објавила да нуди поврће које није генетички модификовано, већ да је добијено новом-старом технологијом – укрштањем. 3d-abstract-amazing-3d-art-monster-plant-desktop (Small)Шта на то кажу биолози? Цитирамо мишљење једног од њих:

У реалности, шанса да се  20 различитих карактеристика пронађе у једној биљци је један према два трилиона. Природи је за тако нешто потребан миленијум. Монсанто то може да учини за свега неколико година.

Цео чланак имате на:

Discover: Monsanto’s Newest Veggies Are High-Tech – But They Aren’t GMO (28.1.2014)

1425656_10151838450543042_436479458_n (Small)Сви понешто знамо о генетичком инжењерингу, па тако и да „убачени“ ген у биљку може да је учини отровном за инсекте који се њоме сладе и који нам смањују приносе. На тај начин добијамо битку са непожељним биљоједним врстама, али не смемо заборавити да еволуција тече иако је не видимо. 🙂 Јер, може да се деси да инсекти развију резистентност према отровима које смо тако генетички направили:

Nature: Pests worm their way into genetically modified maize (17.3.2014)

Природа очигледно налази начин да се избори чак и када је мењамо, али оно што нас можда брине још више јесте да ли су ти отрови које смо тако мудро дизајнирали довољно специфични да уништавају само инсекте, а нас не? Јасно, рећи ћете, то нико не може да гарантује, тим пре што гени имају ту непредвидиву особину да се свако мало мењају, али хајде да прекинемо да паничимо и почнемо да о овом проблему размишљамо трезвено. Сви знају да се користе, али чини се да се мање људи буни против хемијских мера заштите агроекосистема у односу на оне који дижу свој глас против ГМО. Међутим, исход у оба случаја је малте не једнак; нико не гарантује да су инсектициди нешкодљиви по људе. Позната је прича о ди-ди-тију, који се показао и те како шкодљив.

tumblr_mf3oru1e251qzb7tbo1_500

Други проблем је етичке природе:

Знаност: Људи би ускоро могли „дизајнирати“ своју дјецу (14.10.2013)

Зато наслов следећег чланка заправо звучи као правдање:

Јутарњи лист: Дијете једног тате и двије маме нису ГМ бебе, ни играње Богадр Борис Ленхард о револуционарној методи (28.6.2013)

tumblr_mqg179XG9Y1rd1n1oo1_r1_500Чак и да је ГМО, да ли би парови који немају децу доводили у питање којом методом их могу имати? И да ли би њихова одлука да ипак покушају била за осуду? Тешко питање, као уосталом и многа друга која прате генетичка истраживања. Рецимо, зна се да се инсулин за потребе дијабетичара добија од генетички измењених бактерија. Тешко да ће ико тврдити да то није у реду. Где је ипак граница и када почињемо да тврдимо да није у реду? Не знамо, али знамо да генетичари улажу велике напоре да стану на пут светској глади и опаким болестима. Можда се они и играју богова, али тешко бисмо их могли назвати негативцима. О томе сведочи и чланак који смо припремили за крај:

Phys.org: Beyond genetics: Mining biological networks for new treatments for disease (14.10.2013)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: