Сајт за наставнике биологије

Дуго школско лето


mehuriciУскрс, најзначајнији празник у православаца, време када се фарбају јаја и када на Фејсбуку и другим друштвеним мрежама можете наћи обиље креативних и мање креативних начина како да то изведете. Као природњаци, одлучили смо се за (логично) природно фарбање:

Деметра.рс: Фарбање јаја природним методама

Овај мини распуст ће бити онолики колико је предвиђено, неће се одужити, али то не бисмо смели да тврдимо и за ову школску годину. Синдикат радника у просвети Србије, а који није исти као онај који смо помињали јуче (нажалост, ту се њихов укупан број не завршава), изнео је став да ће просветни радници штрајковати уколико се обистине најаве да ће нам плате бити опорезоване:

Зелена учионица: Школска година у опасности (18.4.2014)

tumblr_m2s8ytuKbg1qbvaudo2_250За разлику од школске године која прети да ће се претворити у бескрајну причу, зимска научна школа у Петници је завршена. Као што знате, то је циклус научних семинара намењених средњошколцима:

Блиц: Завршен зимски научни циклус у Петници (18.4.2014)

Време је да се припремамо за летњу научну школу. Овог пута циљна група су наши основци и они могу да се пријављују за овај вид наставе до 15. маја:

Истраживачка станица Петница: Летња научна школа

s2121У ову школу примају оне ђаке који су изузетно заинтересовани за науку. Јасно је да су таква деца најчешће и сјајни ђаци, али за избор кандидата Петничарима то није најважније. Питање је шта је вама важније, да дете буде заинтересовано или брилијантно?teachers-gifts-shapeways-pencil-bowl-425gp052110

Блог – Надарена деца: Сјајан или надарен ученик? (30.3.2014)

Дакле, када смо направили разлику, хајде сада да направимо и стратегију; како заинтересовати ђаке да уче? Истраживања кажу да у школама где постоји макар један наставник који учење чини смисленим за будућност и која има такав приступ да се посвети и похвали сваког ученика, ђаци су чак 30% заинтересованији:

Education week: More Than Half of Students ‘Engaged’ in School, Says Poll (9.4.2014)

diamond-school-life-camo-black-bagЛепо. И како сада учинити да дете своју приврженост школи повећа макар тих 30%? „Зелена учионица“ каже:

Зелена учионица: Валдорф педагогија „извлачи“ најбоље из детета (17.4.2014)

Има још начина:

Блог – Облак знања за учитеље: НТЦ систем учења – деца генијалци уместо бубалица (17.4.2014)

Наравно, коју год методу или систем учења или шта ли већ користили, ништа не гарантује да ћемо образовати Нобеловце. Међутим, неко се досетио да их доведе у школе:

Педагошко друштво информатичара Србије: Нобеловци у школе, а ђаци и наставници у ЦЕРН! (12.4.2014)

75px-SunflowerGardenWarfareНије баш Нобеловац, али јесте наш најзначајнији биолог – Јосиф Панчић. Прекјуче је био његов двестоти рођендан, али и годишњица београдске ботаничке баште:

Блиц: Данас два века од рођења Јосифа Панчића и 140 година баште „Јевремовац“ (16.4.2014)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: