Сајт за наставнике биологије


Ово нису лењивци, већ неке праисторијске рибе. Да ли су биле лење, то већ не бисмо знали. :)

Ово нису лењивци, већ неке праисторијске рибе. Да ли су биле лење, то већ не бисмо знали. 🙂

Истраживачи са Сорбоне, преко фосилних остатака древних лењиваца, утврдили су да су се те животиње вратиле воденом (тачније морском) начину живота како би преживеле. Наиме, пре четири до осам милиона година, када је ова група (Thalassocnus) живела, обале њихове насеобине (Перу) изгледале су прилично пусто (ваљда зато што и јесу ту биле пустиње), па за њих није било много шта за јело. То је разлог зашто су више насељавали море него копно:

Phys.org: Researchers discover evidence in bones that shows ancient sloths returned to the sea (12.3.2014)

Један од аргумената креациониста: „Милион година је било потребно да се мајмун преобрази у човека? Мајмуни не живе толико дуго.“ :)

Један од аргумената креациониста: „Милион година је било потребно да се мајмун преобрази у човека? Мајмуни не живе толико дуго.“ 🙂

Нова открића у еволуцији не престају да зачуђују, али свеједно, увек ће бити неверних Тома, који у еволуцију неће веровати. Заиста, да ли уопште може да се у еволуцију верује?

Чуда природе: Митови о еволуцији

Вероватно је до оваквог (верског) става дошло због тога што се еволуција и религија (додуше, неоправдано) доводе у супротстављене позиције. Вест је да су, макар у школама, веронаука и грађанско васпитање у супротстављеним позицијама:

Политика: Веронаука побеђује грађанско васпитање (19.4.2014)

„Нешто није како треба: ваздух нам је чист, баш као и овда, имамо много физичке активности, а све што једемо је органско и разноврсно. Па ипак, нико не доживи тридесету!“

„Нешто није како треба: ваздух нам је чист, баш као и вода, имамо много физичке активности, а све што једемо је органско и разноврсно. Па ипак, нико не проживи више од тридесете!“

За верску наставу не знамо, али је један (неименовани) свештеник свакако извојевао победу на Сајму образовања у Сомбору. Њему се није допало то што Атеисти Србије имају свој штанд и лобирао је код директорке школе домаћина да непожељне удаљи, што је она и учинила. Ова прича ипак има два виђења и то на истом сајту:

Пешчаник: Ержебет између две ватре (17.4.2014) & Ко је запалио другу ватру? (19.4.2014)

Следећи чланак је дефинитивно научни и жеља је аутора да потврди да су сличности у ембрионалном развићу у оквиру филума реалне, иако креационисти ту тврдњу побијају. Чланак носи назив „Молекуларна основа филотипске фазе“:

embriomisha

Ембрион миша

Science blogs: The molecular foundation of the phylotypic stage (27.12.2010)

Теме из развића заиста знају да буду тешке, па ћемо их (верујемо уз вашу сагласност) прескочити и пребацујемо се одмах на – рађање. 🙂

Блог – Mind readings: Зашто богати рађају мање? (1.12.2013)

Судећи према правилу постављеном у овом питању, наставници ће имати бројно потомство, пошто ће ионако мале плате бити још мање. На то указују и синдикати, па ипак, из следећег текста се (због крупних грешака које се у њему могу видети) напросто може закључити као да уопште нису упознати са ситуацијом у области у којој делују (погледајте висину плате у тексту, на пример). Да не будемо престроги, синдикати су се заузели и чак најављују штрајк. Још само да се усагласе да ли ће наступити јединствено:

Зелена учионица: Теткице стижу професоре (19.4.2014) & Просветари хоће грчки сценарио (19.4.2014)

Заиста се бринем због све веће употребе кредитних картица!

Заиста се бринем због све веће употребе кредитних картица!

Но и поред тешке ситуације:

Телеграф: Од своје плате: Професори купују доручак и ципеле сиромашним ђацима! (18.4.2014)

Просто је невероватно да медији постављају и овакве текстове, с обзиром да су се (макар до недавно) напросто утркивали ко ће написати веће грозоте о просветним радницима, али свакако хвала „Телеграфу“ и свака част колегама. Каква су времена, не би било зачуђујуће да наставници од својих плата издвајају и за реновирање школа, а неким је тако нешто не потребно, већ неопходно. Видео на следећем сајту ће вас сигурно шокирати:

021: Деца иду у школу која се распада (18.4.2014)

Овај наслов има много више симболике него што је аутор текста можда и претпоставио, па некако верујемо да је за крај прикладно прочитати следеће писмо:

Зелена учионица: Драга моја децо… (11.4.2014)

a_003 (2)

Advertisements

Коментари на: "Митови о школству и још којечему" (2)

  1. Zheljko рече:

    Ima jedna crtana serija gde lenjivac kaže „If you saw me in the ocean, I would move in slow-motion“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: