Сајт за наставнике биологије


n_22444_4У македонском националном парку Маврово, власти имају идеју да саграде две хидроелектране. Међутим, та идеја се коси са основном идејом зашто се уопште одређена подручја проглашавају националним парковима (овај је, конкретно, један од најстаријих у Европи). Наши суседи су нас зато позвали да им помогнемо потписивањем петиције да тај њихов национални парк остане то што јесте:

Rainforest rescue: Macedonia: No dams in Mavrovo National Park (9.4.2014)

Ми можемо да учествујемо и у активностима које иницирају и много удаљеније државе, уосталом данас је Дан целе наше планете. Рецимо, на конкурсу који је организовао Јапан, а чији је задатак да ђаци пишу о сопственој улози као глобалних грађанина. panorama-1722Свакако је одговорност грађанина света и да води рачуна о животној средини и да живи одрживо, па је овај конкурс занимљив и за нас, наставнике биологије:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја: ЦАРЕВИНА ЈАПАН – Информација о међународном такмичењу у писању есеја за младе на тему „Моја улога као грађанина Земље“ – фондација Goi Peace Foundation и UNESCO (до 15.6.2014)

Ови конкурси су добра ствар да откријемо колико су нам ученици талентовани, а сигурно међу њима има и оних натпросечних. Можда неки будући Ајнштајн? Медији твде да је откривено шта је то Ајнштајновом мозгу омогућавало да буде један од најумнијих свих времена:

Блиц: Откривено зашто је Ајнштајн био геније (17.11.2014)

tumblr_lqq72pGSsR1qa944oo1_500Челници Гугла нису се баш бавили мозгом, већ очима (мада, с обзиром на ембрионално развиће тог дела тела нису отишли баш превише далеко). Наиме, у жељи да помогну слабовидим особама, покушавају да направе контактна сочива са уграђеном камерицом:

I fucking love science: Google Seeks to Integrate Cameras Into Contact Lenses (16.4.2014)

Нама нису била потребна никаква СФ сочива да бисмо видели да многи профили који се образују у Србији, неће имати посла. Једноставно не постоји потреба за њима или ако постоји, та потреба не одговара укупном броју уписаних. То је изгледа постало јасно и онима који су надлежни, па зато:

РТС: Када ће Србија добити регистар послова? (19.4.2014)

1560389_10203068680335479_1458657484_nЗа новим радним местима у просвети потреба не постоји већ дужи низ година. Па, ипак:

Форум београдских гимназија: Одобрени конкурси за нова радна места у београдским школама (18.4.2014)

Сајт овог синдиката је најавио нешто што је, веровали смо, са оне стране вероватног: сви „наши“ синдикати одлучили су да се уједине! Ово заиста буди наду и сентиментално нас враћа у стара добра времена, када је повик о уједињењу пратио изгладнеле пролетере. Додуше, за челнике синдиката не знамо да ли су изгладнели, али јесу вољни да бој отпочну, те изграде „јединствен синдикални фронт“:

Форум београдских гимназија: СРПС: Позив на јединство синдиката (20.4.2014)

И док се синдикати уједињују, Влада нам се формира. Према најновијим вестима, просвета ће и даље бити под управом СПС-а:

Нови магазин: Дачићу спољни послови, Дијани Вукомановић просвета (20.4.2014) & b92: Дијани Вукомановић просвета? (20.4.2014)

zoolijaОво је потпуни обрт у односу на раније верзије и очекивано, па не би чудило да демантија и обрта буде још. Можда је једноставније прогнозирати какви ће бити зоолошки вртови будућности?

Discovery: Future Zoos: What Will They Look Like? (15.10.2013)

У београдском зоолошком врту десило се нешто непојмљиво. Вук, кога је једна од волонтерки шетала на повоцу, напао је двогодишњу девојчицу и повредио је:

Дневне.РС: У зоолошком врту на Калемегдану двогодишњу девојчицу напао вук! (20.4.2014)

poklon126И у Алексинцу се дешавају страшне ствари. У овом случају нису у питању животиње у зоолошком врту, већ кућни љубимци:

b92: Краду псе, власницима траже откуп (20.4.2014)

 

Advertisements

Коментари на: "Синдикални манифесто" (2)

  1. milina mikus рече:

    Neverovatno! Puna podrska za ocuvanu prirodu.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: