Сајт за наставнике биологије


pcela2Да смо новинари, отпочели бисмо чланак реченицом: у нашу редакцију пристигло је писмо… Редакцију, наравно, немамо, али нам је писмо заиста пристигло и то од Рајка Бојића, који живи у Београду, али гаји пчеле у Сремским Карловцима. Рајко нам је великодушно дао да објавимо пчеларски појмовник, чији је аутор:

Пчеларски појмовник 21.4.2014.

Рајко нам је указао:

Пчеларски појмовник може да послужи у едукативне сврхе. Претрага је једноставна уз помоћ команде „find“ (пронађи).  Још увек се на њему ради, али је веома близу завршној верзији. Можда ће бити ситнијих исправки, а ми ћемо ценити ако неко нађе грешку или израз који није наведен и то нам јави. Сиви и црвени фонт означавају изразе који чекају проверу, а којих највише има у руској колони.

Дефиниције у колони C су писане тако да буду разумљиве ученику средње пољопривредне школе. Колона H садржи шира објашњења и може да послужи ђацима да сами уписују информације, које могу да проширују по жељи.

Мађарски текст је урадила др Радмила Марковић, професор у пензији, преводилац Појмовника биологије објављеног 1996. Помогао је Силард Барањи (Szilárd Baranyi), председник пчеларског друштва у Малом Иђошу.

pcela3Има простора за даљи рад на Пчеларском појмовнику ако се за то заинтересује неки аутор – научни радник, докторант или професор. Може да се јави да му пошаљемо пратећи материјал.

Слободно је копирање и објављивање делова и целог појмовника при чему не морате тражити дозволу од аутора, осим што није добро објављивати ћирилични текст (руски и српски) латинично, а није препоручљиво ни пребацивање латиничног (енглески, мађарски, латински) писма у ћирилицу.

Рајко нам је још пренео једну занимљиву информацију и лепу иницијативу. Наиме, на Видовдан прошле године (28.06.2013) на додељивању ђачких књижица у ОШ „Бранко Радичевић“ из Неготина, делегација друштва пчелара „Хајдук Вељко“ на челу са Иваном Ристићем и чланом ИО друштва Ратомиром Милосављевићем, доделила је симболично неколико тегли меда најбољим ученицима на такмичењима из биологије. Једна тегла је била поклон и за ученицу из неготинске гимназије која је такође показала солидно знање из биологије. Ово додељивање меда имало је за циљ популарисања пчеларства омладини и подстрека ученика на још боље резултате.

pcelon

Дакле, деца су видела да неко заиста мари за њихов успех, а ово јесте део рада на професионалној оријентацији младих. То нас је подстакло да ступимо у контакт са Иваном Ристићем (37), који је по струци електро-монтер, али се бави пчеларством 11 година. Пчелари са ЛР кошницама (Лангстрот-Рутова кошница, тип кошнице који је мање заступљен у Србији, прим.Метод) производи мед, поленов прах, прополис, ројеве. Члан је Друштва пчелара „Хајдук Вељко“ у Неготину, придружени члан Извршног одбора друштва, гласноговорник у друштву за интернет и члан разних комисија; за попис кошница, за историографију друштва итд. Направили смо интервју са њим.

Који су циљеви Вашег удружења?

Лого удружења

Лого удружења

Циљеви или мисија Друштва пчелара „Хајдук Вељко“ Неготин је да промовише пчеларење као важну привредну грану, али и делатност од великог значаја за очување животне средине и здравља људи, те важност пчелињих производа у људској исхрани. Мисија друштва је и помоћ пчеларима почетницима у материјалу, знању и искуству, као и да се, у сарадњи са осталим удружењима са територије Источне Србије, транформише у профитабилну организацију која у потпуности задовољава потребе тржишта за квалитетним и здравим пчелињим производима произведеним у еколошком окружењу.

Како удружење функционише? Имате ли сајт на који бисте нас упутили?

Друштво пчелара „Хајдук Вељко“ Неготин је добровољна, невладина недобитна организација заснована на слободи удруживаља пчелара, основана са циљем остваривања и унапређивања заједничких интереса у области развоја и заштите пчеларства, стручног и научног образовања и усавршавања  и производње и промета пчелињих производа. Друштво се финасира годишњом чланарином и донацијама, добровољним прилозима итд. Ово друштво је удружено у Савез пчеларских организација Србије. Друштво остварује веома добру сарадњу са локалном самоуправом општином Неготин, која финасира неке наше активности као што су сајам меда и вина, одласци на сајмове итд.

pcelenaflowerМорам да додам да је друштво пчелара прошло на конкурсу за пројекте које финасира Аустријска развојна агенција. Пројектом „Дунавска кућа меда“ предвиђено је реноврање зграде у власништву друштва пчелара и отварање Регионалног тренинг центра за пчеларе, где ће се уз помоћ стручних лица вршити образовање младих, незапослених лица  заинтересованих за пчеларство. Сајт, нажалост, још немамо, али имамо сајт пројекта, имамо Фејсбук страницу друштва, Гугл плус страницу друштва, а објављујемо и на Твитеру. Користимо и форум Савеза пчеларских организација Србије (овај Савез има и свој сајт, прим.Метод).

Шта нам можете рећи о пројекту „река меда“?

Пројекат „Река меда“ је још једна у низу борби Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) против фалсификатора и мешетара са пчелињим производима. Пројектом је предвиђен скуп мера и активности које ће пратити пчелињи производ од кошнице до тегле меда, односно до крајњег потрошача. Пројекат предвиђа израду уникатне и потрошачу препознатљиве тегле СПОС-а и добру пчеларску праксу, те ће то бити скуп мера и радњи које ће осигурати да ће у тегли бити чист, квалитетан и здрав пчелињи производ. Добра пчеларска пракса предвиђа радње којих се већ сада придржава преко 90% пчелара у Србији, са тим што те процедуре треба документовати и на тај начин створити поверење између пчелара и крајњег потрошача.

Како видите пчеларство у Србији данас?

testoviПчеларство у Србији у великој је експанзији због добре цене меда, па је добра прилика за младе и незапослена лица. Сматрам да ће се још више развијати, односно да ће се све више младих људи заинтересовати за пчеларство.

Да ли радите на едукацији младих и како она изгледа?

У друштву пчелара образовање се врши на више начина. У зимском периоду имамо „Дебатни клуб пчелара“ (где сам један од модератора) који се одржава једном недељно и где старији и искуснији пчелари преносе стечено знање млађим колегама. Неколико пута годишње друштво пчелара организује стручна предавања где се позивају људи од праксе – пчелари са дугогодишњим стажом који говоре о технологијама које примењују или научни радници који нам презентују новине из света науке у вези са пчеларством. И још да додам да постоји и едукативни часопис из кога се много може научити и који добијају сви чланови, а носи назив „Пчелар“.

Одакле идеја да наградите талентоване и успешне ђаке?

pcela1Идеја је потекла директно од господина Рајка Борића (мада он то скромно прикрива), по мом мишљењу јединственог заљубљеника у природу, биологију и животну средину. Он ме је замолио да то покренем, што сам са радошћу прихватио, јер сам и сам заљубљеник у природу и биологију. Ту усмереност ка природи желели смо да пренесемо и најмлађима, па смо наградили ученике који су остварили резултате на такмичењима из биологије.

Шта бисте поручили будућим пчеларима, којих међу нашим ђацима свакако има?

Младим људима који би се бавили пчеларством од срца препоручујем форум СПОС-а који је по мом мишљењу постао својеврсна енциклопедија из области пчеларства. Желим да кажем да је важно да прво уче о пчелама и пчеларству и да ако је могуће пронађу неког искуснијег пчелара који би их упутио у неке тајне пчеларства и никако да не почињу са великим бројем кошница, него да полако са стицањем знања проширују своје пчелињаке.

pcelon1

Заиста лепо речено, а ми бисмо ову последњу реченицу преформулисали; да са стицањем знања проширују своје могућности, јер свако учење (и школа у којој се оно најпре дешава) и треба томе да служи. За крај нам је остало да вам упутимо позив у слици на један леп догађај заказан за 12. мај у Неготину:

Pozivnica pcelari

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: