Сајт за наставнике биологије


71h5sgДанас баш имамо много тога да вам кажемо, па да почнемо и то једном најавом:

Природњачки музеј Београд: Отварање изложбе „Добро дошли у Мезозоик“ (24.4.2014)

Мезозоик бејаше до пре 65 милиона година и од тада се, очигледно, много шта променило. Гледајући научна достигнућа,  границе се померају и промене дешавају практично свакодневно. 306174_81652_1Толико да жив човек све не може пропратити. Један у мору примера је и релативно новија објава да је за човека леталан, криптококус, секвенциониран скроз на скроз:

Phys.org: Deadly human pathogen Cryptococcus fully sequenced (17.4.2014)

Шта рећи, век је науке, те смо почели да „читамо“ генетске кодове као да су у питању романи и изгледа као да је само питање времена када ћемо моћи да „прочитамо“ и друге тајне које универзум скрива. Диносаурусима је свакако у мезозоику било добро, али да ли је и нама у нашем веку?

С. Вербић – Један лични бРлог: Излаз из мрачног доба науке XXI века (7.3.2012)

tumblr_mb7796Pbot1qb30dwo1_500Можда ћемо из „мрачног научног доба“ некако и изаћи, али да ли ћемо из овог који годинама влада у Србији? Мандатар Вучић има предлог људи који би требало да такав излазак обезбеде. Јуче је главна вест била:

Блиц: Коначан списак – погледајте ко су министри нове владе Србије (24.4.2014)

И управо је наш ресор – просвета била изненађење за све. Предложен је др Срђан Вербић и очекивано на друштвеним мрежама намењеним наставницима, било је много и много разноврсних коментара. У том обиљу ипак је могло да се уочи правило да су наставници који лично познају Вербића или су на неки начин упознати са његовим досадашњим радом коментарисали веома позитивно. Следећи текст нас боље упознаје са будућим нам министром и тврди да на овај предлог стручна јавност гледа благонаклоно:

b92: Ко ће бити нови министар просвете? (25.4.2014)

Још увек актуелан министар просвете, Јовановић, донео је, можда и последњу значајнију одлуку за свог мандата:

Радио-телевизија Војводине: Министар преломио, три часа српског језика (24.4.2014)

ajnstajnИзгледа да ће наши мали матуранти са српским језиком некако изаћи на крај. Проблем су, по први пут, (мрачне) науке.

Зелена учионица: Мала матура тежа него икада (25.4.2014)

Мали матуранти муче једну муку, а ми другу. Вечита мука наставника су свакако плате. Према најавама, мука ће се појачати, а плате смањити. Шта на то кажу синдикати? Не само да кажу, већ и предлажу.

Зелена учионица: Платни разреди (24.4.2014)

tumblr_mqb93zWE451r3vur1o1_500Уколико вам овај предлог не буди ама баш икакву наду, ми не можемо ни да вас уверимо, нити да вас подржимо, јер би то угрозило објективност на коју смо вас навикли (уколико читате између редова, то не можете нама стављати на душу :)), али можемо да вам кажемо да у том осећању нисте усамљени. Следећи текст, иако написан тако да одржава време у коме живимо, није примерен за децу и оне које узнемирују грубе и ружне речи:

Блог – Па ти види: Очи да избијеш (5.4.2014)

Следећи текст је такође критички настројен, али за разлику од претходног, који сагледава друштвену ситуацију у целини, овај је окренут ка школама:

Блог – Просветна питања и дилеме: Шта ће нама школе? (23.4.2014)

poklon12Ово свакако може да се запита младић који је постао познат ових дана, нажалост по томе што и поред високог образовања, ради послове за које му је потребно тек мало спретности:

Блиц: Зашто уче наша деца? Ово је најшколованији кафе кувар у Новом Саду (23.4.2014)

Ми макар знамо зашто уче наши осмаци – за полагање мале матуре. 🙂 Када је (поново) помеснусмо морамо да вас обавестимо да водите рачуна, јер…

Зелена учионица: Због пропуста на малој матури могући откази наставницима и директорима (25.4.2014)

taps,taps

Да затворске казне и едукација нису баш толико у колизији, вероватно мисле уредништва појединих наших телевизија, јер су промовисала живот и дело Кристијана Голубовића, човека који је стекао „славу“ разбојништвом. Социолог Ратко Божовић сматра да ма колико се трудили да прикажу контрапример младима, све што су медији успели јесте да срозају моралне вредности, које и тако у нашем друштву одавно нису постављене на добрим темељима:

Прес онлајн: Самоубиство морала или слобода говора? (25.4.2014)

И једним тужним убиством – не морала, већ дивних живих бића и да завршимо. Погледајте прву вест на следећој Фејсбук страни:

Facebook: Leei Zrenjanin

Закључујемо да нам је светлости потребно на више поља, да нам тај XXI век више не буде тако мрачан.

tumblr_mpv5t3vHVh1rno645o1_500

Advertisements

Коментари на: "Добро дошли у XXI век" (4)

 1. Iako na ovim stranama uvek pronađem i tekstove koje sam već pročitala, uvek pogledam šta ste izdvojili. Ovog puta ste (ako je reč o kolektivnom izboru), nadmašili sebe. Prvenstveno tu mislim na link za blog „Pa ti vidi…“. Svaka rečenica u tekstu je novi udarac maljem u glavu. Savršen prikaz naših (ne)prilika.

 2. Kristina рече:

  podrzavam, odlican tekst, ovaj vam je legendaran sa linkovima i komentarima, samo da ga srocite u jedno pismo novom ministru prosvete i organizute nas da ga svi potpisemo, definisali ste glavne probleme
  sa zadovoljstvom sam otkrila blog i sada ga redovno pratim

  • Хвала вам, мада мислим да су ми у овом случају „линкови ишли на руку“, пре него вештина писања.

   Шта да Вам кажем; наде полажемо у новог министра, тим пре што је многе наведене проблеме и сам уочио и о њима писао (један од текстова наведених у чланку је његов).

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: