Сајт за наставнике биологије

Дрволимпијада


6У духу овогодишњих Олимпијских игара, позната еколошка организација Environmental online (ENO) из Финске, направила је акцију Treelympics (непостојећа реч, добијена спајањем речи tree – „дрво“ и olympics – „Олимпијада“). Циљ ове акције је да се посади 100 милиона дрвећа до 2017. Будите учесник у Дрволимпијади:

ENO Treelympics 2014.

Олимпијске игре и уопште спорт, занимљив је и нама, наставницима биологије, с обзиром да и те како има везе са садржајима које предајемо. Редовна физичка активност обезбеђује здравље организма, па је неизоставни део (или би макар, требало да буде) хигијенских навика. Овакве активности обезбеђују и добру форму, па зашто не рећи и складну линију. tumblr_mnxuydVUZ71qg6ffco1_400Алтернативе за постизање овог последњег су (мрска) гладовања и, према најновијим истраживањима, смрзавање! Научници кажу да можемо да бирамо – или да вежбамо сат времена или да се петнаест минута смрзавамо у леденој води. 🙂 Тежак избор?

National geographic: To Burn Fat, You Could Exercise … or Shiver (11.2.2014)

Уколико сте зимогрожљиви, одлука је већ донесена. 🙂 Ако већ вежбате, онда то чините паметно:

Biz life: Vežbajte pametno: Najbolje doba dana i koliko da traje (23.12.2013)

Уколико не волите да вежбате (поред све памети) можете и да шетате. Иако шетња изгледа као да није Бог-зна-шта, следећи текст каже:

Витки гурман: Ходање није за потцењивање (16.2.2014)

Нормално је илузија. Оно што је нормално за паука, хаос је за муву.

Нормално је илузија. Оно што је нормално за паука, хаос је за муву.

Према наредном тексту судећи, многи ће се растрчати да се начињене грешке исправе, а без много изгледа да цела та јурњава плодом уроди. Наиме, на факултету управо задуженим да производи кадрове који ће се старати о здрављу, направљени су чудновати пропусти који ће ојадити многе, сада већ бивше студенте.

Политика: Тешка потрага за поништеним дипломама ДИФ-а (25.4.2014)

Све што више читате текст, један невероватан догађај замењује други, те је архива у хаосу, просветна инспекција не проналази ништа узбуњујуће, професор који је открио неправилност бива отпуштен… Понекад изгледа као да је сам интернет уређенији систем од наших институција. 🙂 Но, оно што изгледа, не мора тако и да буде, па некада на интернету можемо пронаћи и злонамерне људе, на које ћемо ми одрасли реаговати овако или онако, али су деца у много већем проблему. kompЗато постоји такмичење „Сајт за безбедни интернет“ које има за циљ да научи ђаке да буду опрезнији. Ученик Прве нишке гимназије Стефан Јовановић, добитник друге награде на овом такмичењу, направио је едукативни кратки филм на ову тему:

Блог – Сајт за безбедни интернет: Електронско насиље (2.3.2014)

Још једна лепа иницијатива у вези са овим проблемом је и Фејсбук група која покушава да утиче на младе да не „лајкују“ групе које омаловажавају девојчице и девојке, објављујући накарадне фотографије и називајући их погрдним именима. На овај проблем нас је упозорила наша уредница Ена Хорват. Поменута група бави се и другим сличним проблемима:

Фејсбук група: Школе у борби против говора мржње на интернету

1506566_604769489576413_63439600_nЈош једна дивна Фејсбук група са такође дивним фотографијама:

Фејсбук група: Нјлепша је природа (Најлепша је природа)

И ми имамо галерију за вас која приказује лепоту фауне:

Национална географија: Спектакуларне фотографије животиња

Немојте заборавити да се природа налази и изнад нас; некада чак веома, веома далеко. Наравно, говоримо о свемиру. Вест за крај је да је откривена звезда која је блиски сусед нашем Сунцу. И за разлику од других, ова звезда је неочекивано хладна; попут нашег северног пола!

Phys.org: Star is discovered to be a close neighbor of the Sun and the coldest of its kind (25.4.2014)

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: