Сајт за наставнике биологије


Пријатељски сајт (како се то у интернет круговима често зове, када линкујете текстове са сајта који се бави истом или сличном тематиком), „Зелена учионица“, понудила је прилично бомбастичан назив:

Зелена учионица: Коначно се неко сетио да каже истину! (2.5.2014)

tumblr_luoxltKH9w1r6aoq4o1_500

Испод наслова, можете да одгледате снимљену емисију „Јутарњи програм“ на РТС-у, баш на дан када је успостављена нова влада (27.4.2014). Гост емисије је био један од уредника „Вечерњих новости“, Срђан Шкоро и давао је своје мишљење о новим министрима, па тако и о министру просвете. Срђан се изјаснио да мисли да ће његов имењак бити неуспешан јер је „непознат јавности“ и зато што је српска просвета у толикој були да јој је потребно „неколико Доситеја Обрадовића“. Ми не знамо да ли су колеге из обојене учионице сматрале да је ово та изречена истина или да све што је у емисији изречено (а у вези са комплетном владом) истина, тек у овом конкретном случају нисмо чули ниједан конкретан аргумент. Оно што је очигледно је да су до сада увек државу водиле личности познате јавности и не бисмо могли да потврдимо да је то било и успешно. 1533818_10200499110754932_253843709_nЗакључак би био да познати људи можда заиста нису „рецепт“ за успех, а да ли ће новоуспостављени министар то бити, показаће време. Међутим, судећи по актуелној политичкој сцени, време које нам долази лако бити неће. Поново реч имају колеге из „Зелене учионице“, овај пут са запањујућим насловом, а који је закључак до кога сами никада не бисмо дошли (мало се шалимо на сву ову муку, надамо се да нам неће замерити 🙂 ):

Зелена учионица: Смањење плата ће погоршати стандард запослених у образовању (2.5.2014)

723Без сумње, смањење зарада запослених у државним институцијама привукло је пажњу јавности и на интернету можете пронаћи много текстова о томе, са све мишљењима стручњака. И не, нас за мишљење нико не пита. 🙂

Блиц: Радите за државу? Проверите колика ће вам бити плата (2.5.2014)

Свакако, радимо за државу, али нисмо сигурни и да је ово узвраћено, односно да ли држава ради за нас? Према министру Крстићу, умањиће нам се плате, али ће се повећати правичност. Нама уопште не звучи правично да они са астрономским зарадама и ко зна којим екстра приходима приде имају исти третман као и ми, али прочитајмо како он то аргументује:

РТС: Платни разреди од јесени (30.4.2014)

„Ја нисам добра или реална. Ја сам зла и имагинарна.“

„Ја нисам добра или реална. Ја сам зла и имагинарна.“

Пошто нама наставницима у последње време замерају да само о платама причамо (други не живе од новца, они су вантелесна бића), престајемо и почињемо причу о – парама. 🙂

Блог – Миља Лукић: Нема тих пара… (12.10.2013)

Свакако их нема, а неће их ни бити.

Вечерње новости: Срђан Вербић: Нема могућности за увећање плата просветних радника (2.5.2014)

Обично када су егзистенцијалне ствари у питању, сви једним оком гледамо у владу, а другим у синдикате. Чекамо њихов потез, осим штрајка упозорења о коме смо већ писали и који је опција у случају да министри одбију разговор са њима. О чему ће се разговарати већ знамо јер су питања припремљена:

Зелена учионица: 10 питања новом министру (10.5.2014)

aktiviУнија синдиката просветних радника Србије објавила је и причу од које ће вам се гарантовано подићи коса на глави.

Унија синдиката просветних радника Србије: Безобразлук (2.5.2014)

Текст свакако није објективан јер приказује само једну страну приче, односно из угла наставника, али и без да саслушамо другу страну или у овом случају – друге стране, склони смо да поверујемо да је то заиста тако било, јер већ сви знамо како се слични случајеви решавају по другим школама и да је, нажалост, сличних случајева са сличним исходима већ било. Какав ће бити исход уписа у средње школе, видећемо, а како припреме теку одговарају најпозванији – саветник министра за основне школе Љубиша Антонијевић и за средње Зоран Костић. И они кажу:

Данас: Укинут информатички смер (24.4.2014)

„Извините, али не можемо да вам пошаљемо вашу пицу мејлом.“

„Извините, али не можемо да вам пошаљемо вашу пицу мејлом.“

Информатички смер је укинут, али (ако је за утеху) ту је сијасет других, а вредне Нишлије су се потрудиле да презентују осмацима што је могуће више опција:

Педагошко друштво информатичара Србије: Сајам професионалне оријентације на Нишком сајмишту 2014 (30.4.2014)

Осим пријемног, о коме смо такође и много писали, за упис на све те смерове, цениће се и оцене из школе. О томе, ФБГ:

Форум београдских гимназија: Велики број Вуковаца није похвала (1.5.2014)

Нас само занима докле ћемо децу да посматрамо као бројеве, непознате као неуспешне, наставнике као волонтере, информатику као маргиналан занат, а оно што желимо да чујемо као истину које се неко напокон сетио? Наместо одговора на питање које то заиста није, завршавамо још једним виђењем актуелног министра:

Дневник: Таленат из „Петнице” позван да утегне систем образовања (2.5.2014)

Из овог текста смо преузели крај и за наш данашњи чланак:

Нови министар просвете изјавио је да ће у састављању свог тима имати одрешене руке. Његова биографија даје наду да ће знати шта с њима. Да ли упркос систему у којем се школовао или захваљујући „Петници“ у којој је био и полазник и наставник, није ни важно. Тек, није више немоћан, као пре неколико година, када је, коментаришући у свом блогу чињеницу да не може свом детету да објасни који је одговор на питање у контролном „шта и како се креће“, нити зашто му учитељица није признала да је сат без казаљки сунчани сат, написао: „Беспомоћан сам, не само као родитељ већ и као ’стручњак’, мада, од свих мастиљара у земљи, ја сам некако најпозванији да кажем ваљају ли ти задаци или не. Не зато што сам много стручан или паметан, него зато што управо за то примам буџетску плату. Имам само један проблем – коме ја да кажем да ови задаци нису добри и да их треба мењати… Систем је тај коме би требало да дам своје мишљење и препоруку, али систем изгледа да нема за то ниједан слободан порт”.

Е, па сада има.

1468618_685277364838873_811797583_n

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: