Сајт за наставнике биологије


Ситуација у Србији је још увек драматична, али је сада јако важно и исправно информисање како се не би ширила паника услед најразличитијих и неистинитих прича које круже по друштвеним мрежама, па чак и путем појединих медија. stock-footage-green-orbs-and-streaks-abstract-motion-backgroundПосебну пажњу привлачи прокажени HAARP, за који поједини извори тврде да постоји у Србији и изазива све ово што нам се дешава. Истина је да светски познати научници сумњају да ова антена у спрези са осталим факторима који угрожавају животну средину (попут глобалног загревања) изазива неке климатске промене, али нити један од њих то експлицитно не тврди. Дакле, нити један не ставља свој потпис да је то заиста тако. Озбиљнији извори који се могу наћи на интернету тврде да ових антена по свету има већи број, али нити један није навео да се било која од њих налази и у Србији. Нашу пажњу привукао је текст аутора који је био довољно предузимљив да затражи информацију од америчког научника који о овој скаламерији зна прилично:

Исток Павловић: Писмо од Американца научника који је послао HAARP антену у Србију

Не само у вези са овом темом, него било којом другом у вези са поплавама, треба се односити одговорно, тим пре уколико неки блог или Фејсбук групу води неки наставник. 000tumblr_mqdlxyth5I1r5x35go8_500Иако делује бенигно и ни близу утицају који имају медији, с обзиром да друштвене мреже по правилу прати много мањи број људи, немојте заборавити да ти људи причају и деле информације са другим људима, ови са трећим и тако се редом формира ланац. Дакле, треба бити одговоран, али и солидаран, што се вишеструко показује да је заиста тако, а школе су организовале и уточишта и центре за прикупљање помоћи настрадалима. Лепе иницијативе потекле су и од саме деце која су широм Србије одлучила да се одрекну прославе матуре како би се тај новац преусмерио на унесрећене. Некада је матура била испит зрелости и заиста, многи су је овим чином показали. Јер, одрећи се нечега што нам је важно, а сви знамо да од почетка школске године осмаци и четвртаци само о томе причају и том догађају се радују, а како би се некоме помогло, заиста је гест достојан поштовања нас старијих. Наравно, деца као деца, сву ову трагедију схватају и прихватају различито. Стручњаци дају савете како са децом разговарати (а што може да буде од користи и нама наставницима):

Најбоља мама на свету: Како разговарати са децом о ружним вестима (мај 2014)

tumblr_maiefy2rl21rgmlf9o1_r1_500Следи још практичних савета, овај пут у вези са другом темом:

Шта једемо: Шта са воћем и поврћем из башти захваћених поплавом? 

У овом последњем тексту већ говоримо не само о санирању штете, већ и о спречавању (превенције) нове. Увек у оваквим ситуацијама постављамо питање да ли се све ово могло и спречити. На то одговарају следећа два текста:

Бест: Мобилни систем за одбрану од поплава: Да ли је ово решење за убудуће? (18.5.2014) & е капија: И мобилни зидови против Дунава у Новом Саду по први пут у Србији употребљен нов начин одбране од поплава (18.5.2014)

Надамо се да ћемо будућност дочекати спремнији, а за сада од користи може да буде:

Блиц: Упутство – шта након поплаве (18.5.2014)

Као и:

Блог – Сузана Миљковић: Породични приручник за понашање у ванредним ситуацијама (16.5.2014)

Идеја коју је дао колега Дејан Крецуљ је да се овај материјал искористи како би се направила ПП презентација за ђаке. Наша колегиница Ирина Дамњановић послала нам је материјал који може да се примени на часовима. 1656296_269312669894055_892789410_nОна је, заједно са колегама из школе „Креативно перо“ осмислила (а према упутству пристиглом из Министарства просвете) да се направи тематска настава у вези са актуелном темом:

Тематска настава: Поплаве

Најважнија лекција данас за наше ђаке и за све нас је она која нас учи хуманости и солидарности. Сви ми можемо да помогнемо веома конкретно:

10390302_289759524532897_179513141834169744_n

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: