Сајт за наставнике биологије

Граница за живот


tumblr_man6a86m7o1rh56nlo3_500Почећемо једном заиста откаченом галеријом:

Блог – Откачена планета: Селотејп портрети – урнебесно и откачено (12.2.2014)

Урнебесни или не, тек портрети могу да нам открију да ли је неко интелигентан – тврди следећи текст:

Биз лајф: И то `пише` на лицу: Ко је интелигентан, а ко не? (14.4.2014)

Није непознато да у појединим државама САД постоји смртна казна, али да ли сте знали да се она спроводи само ако осуђени има довољан коефицијент интелигенције? 1424389_208775519307078_70464119_nНаиме, ментално ретардирани не могу бити погубљени. Међутим, строги федерални закон по том питању постаје још строжи (никако строжији, то је неписмено 🙂 ) и граница за погубљење постаје нижа:

NBC News: Supreme Court Strikes Down Law Setting Strict I.Q. Limit for Execution (27.5.2014)

Када почесмо коефицијентом интелигенције, ево једног онлајн теста, који свакако није валидан, али је макар забаван:

Бесплатан IQ тест интелигенције

1395989_677479145618695_590373300_nМеђутим, времена за забаву нема превише; мора планета да се спашава. Узбуњујуће вести стижу нам са Гренланда:

Phys.org: Greenland will be far greater contributor to sea rise than expected (18.5.2014)

Гренланд доприноси повећању нивоа мора, а мехурићи климатским променама, јавља исти часопис:

Phys.org: Babbling brooks adding to climate change? (26.5.2014)

My-house-Шта можемо да учинимо? Па, рецимо да направимо соларне панеле:

Solar.freeonplate.com: Јефтини соларни панели од лименки како направити?

Још један предлог стиже нам од Соње Бађуре и преносимо њено писмо:

Драги наставници и наставнице,

WWF – Светски фонд за природу, у сарадњи са партнерима, Вас позива да нам се са својим ученицима придружите у регионалној кампањи Караван вода (Water Tour) чији је главни циљ подизање свести деце и одраслих о значају очувања воде као једног од најважнијих природних ресурса и смањења нашег воденог отиска.

Планиране активности су:

30. мај – 01. јун, Ада Циганлија: Интерактивна радионица за децу у оквиру Европског веслачког првенства сваког дана од 11-16 часова. Европско веслачко првенство организује Веслачка Федерација Србије која је део ФИСА-е (Светске веслачке федерације) са којом је WWF-Светски фонд за природу 2011. године успоставио стратешко партнерство ради промоције чисте воде. Сарадња са ФИСА-ом је прилика да WWF нагласи важност једног од својих глобалних и приоритета у региону Дунавског слива – заштите слатководних екосистема у региону и шире.

Mirador Huayhuash – Peru28. јун Земунски кеј и 29. јун Ада Циганлија: Интерактивна радионица за децу у оквиру кампање Караван вода. Караван вода је путујућа изложба која промовише разумну употребу воде у централној и источној Европи и која ове године обилази четири града у Србији у периоду између 27. јуна и 3. јула 2014.

Интерактивне радионице за децу подразумевају едукацију деце о значају очувања воде, спасавање јесетри из загађене воде кроз лавиринт и „рибљи полигон“ у природној величини, игру „монопол“ где су деца фигуре и крећу се давањем тачних одговара на постављена питања, квиз о воденом отиску, извођење разних експеримената са водом (тзв. „Експериментаријум“), бојанке, пазл и сличан материјал за најмлађе, као и низ других активности везаних за воду!

Indonesia-spontaneous-moments-jpg_141517Дођите да будете риба, да се дружите са пандама, јесетрама, белим локвањима и видрама, да упознате веслаче, да тестирате ваше способности опажања и да научите нешто ново о води!

За детаљне информације о активностима и тачну логистику догађаја, позивамо вас да пратите наш wебсајт хттп://wwф.панда.орг/ср и нашу Фацебоок страницу хттпс://www.фацебоок.цом/WWФСербиа где ћемо Вас благовремено о свему обавештавати.

Активности заједнички спроводе: ФИСА (Међународна веслачка организација) и WWF-Светски фонд за природу.

patuljkoizmaj12Уз ово писмо иду и одговарајући линкови:

То је био један занимљив догађај на који вас позивамо, а други је манифестација коју организује Ветеринарски факултет Универзитета у Београду:

Допис ФВМ (од 2. до 6.6.2014)

Није баш манифестација, али некакав догађај јесте – састанак код министра просвете који је изгледа оставио такав утисак на неке присутне да су писали о томе на својим блоговима:

Школа без зидова: Министар и његов тим (27.5.2014) & Пећко пиво: Састанак код министра Вербића (27.5.2014)

female_symbolЗаиста даје наду када видимо да министар цени мишљење људи из праксе, као и оних који о образовању знају много (попут двојице аутора ових блогова). Међутим, колегинице на друштвеним мрежама су замериле што састанку нису присуствовале и припаднице лепшег пола. Ми увек мислимо и на наше колегинице и последњи чланак за данас намењен је само њима. 🙂

24 сата: Сама свој мајстор: Око 60% жена обавља кућне поправке (22.4.2014)

Коментари на: "Граница за живот" (2)

  1. Zašto nema ženskih osoba na sastanku kod ministra? Možda zato što obavljaju kućne popravke?

    • Не знам Милена, ја некако верујем да се то просто тако згодило без плана да то испадне тако. То је само моја претпоставка, пошто нисам упућен како се све организовало и одвијало. Надам се да ће овај пропуст бити исправљен.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: