Сајт за наставнике биологије


BcCZHUvCcAAJUyW.png large (Small)Како је све почело је питање које мучи еволуционисте годинама. Наравно, има ту још неких питања која их муче, а нова сазнања уместо да помогну, понекад и одмогну:

Блиц: Издвојена људска ДНК стара 400.000 година која доводи у питање сва сазнања о еволуцији (5.12.2013)

Биолози нису једини које мучи питање како је све почело. Исто питање задаје муке и физичарима. И таман кад су помислили да су решили тајну великог праска, накнадним анализама дошли су до тога да су, можда ето, погрешили. 🙂

Phys.org: Big Bang breakthrough team allows they may be wrong (20.6.2014)

988285_499881396752887_1566868058_nГрешки ипак не би смело да буде код примене елементарних правописних правила. На то указује сајт пригодног назива:

Блог – Једном за свагда: Када се „не“ пише одвојено, а када спојено? (31.10.2011) & Правилно писање и изговарање глагола „требати“! (3.11.2011)

Морамо бити писмени не само зато што смо наставници (ма којег год предмета), већ и ако желимо да креирамо некакав образовни блог или било какав други сајт. О томе:

Креирање веб-места: Примери из праксе

Једно од веб-места које се нама допада свакако је блог „Ризница златних идеја“, који увек даје добре савете:

Блог – Ризница златних идеја: Како мотивисати дете да самостално пише домаће задатке (11.5.2014)

1466144_550481735038294_982029067_nДомаћи задатак који можемо дати нашим ђацима је да направе Фејсбук страну на коју ће качити своје фотографије живог света из околине, као предела, али и ђубрета и других примера загађивања, те уз сваку фотографију написати кратку причу коју потом њихови другари могу да коментаришу. Идеја је, признаћете, сјајна, али није наша. Ње се досетио момак који је направио нешто слично, али различито; Фејсбук страну о Београђанима, која је доживела велику популарност.

Фејсбук страна: Београђани

tgreen (Small)На овој страни су приче свих тих људи са фотографија и верујемо да ће вас занимати да их прочитате. Нама је пажњу привукла прича о житељки једног другог града, која је наша колегиница, оболела од туберкулозе. Људи када се разболе, пружи им се помоћ и пажња, али некако у случају наставника, новинари најчешће крећу у напад и прогањање, тако да изгледа као да је оболели наставник крив што је болестан. Ипак, постоје и људи који указују на такве лоше моменте у нашем друштву:

b92: Она и сад држи час! Професорка, деси се да и тикве закасне! (21.6.2014)

a_007 (2)Професор са новосадског Филозофског факултета, др Миодраг Радовић, сматра да сви интелектуалци треба да буду критичари друштва, јер у супротном, друштву нису ни потребни.

Зелена учионица: Интелектуалац је критичар друштва, ако није – непотребан је (9.6.2014)

Осим интелектуалаца, нашем школству је потребно још много тога, па и да се прикључи иностраним образовним пројектима.

b92: Србија ушла у програм Еразмус плус (19.6.2014)

Из текста издвајамо оно што је занимљиво за нас:

Филиповић Ожеговићева је рекла да у програм могу да се укључе и основне и средње школе, преко портала Европске комисије Е-твининг, који омогућава десетинама хиљада ученика и наставника из Европе да размењују искуства.

И за крај, управо поменути сајт:

eTwinning – homepage

63261_4691567207369_119090136_n

Коментари на: "А можда смо и погрешили" (4)

 1. Biozhel рече:

  Иначе, табла „Обала мајора Драгутина Гавриловића“ налази се на Дорћолском кеју, који је један од неколико eBird hotspot-а препознатих у оквиру ИБА подручја „Ушће Саве у Дунав“.
  Има и своју страницу: http://ebird.org/ebird/hotspot/L2207343?yr=all&m=&rank=hc

 2. Irina рече:

  Може ли помоћ за плавушу? Прекопала сам гомилу страница у Еразмус плус пројекта, али бих била захвална ако би ми неко објаснио чиме конкуришу наставници.
  А што се тиче последњег линка на овој страници, eTwinning, делује веома интересантно. Покушала сам се регистровати и постати члан ове мреже, али немају Србију у „понуди“. Има ли ту нека „фора“?

  • Према мојим сазнањима (а опет, наслов чланка говори све :)), наставници конкуришу за еТвиниг програм, не и за Еразмус; он је „резервисан“ за факултете. Споразум о сарадњи тек је потписан и Србији ће тек бити омогућено да конкурише, наравно са партнерима из ЕУ и Европе, јер до сада нисмо могли.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: