Сајт за наставнике биологије


1457590_705597786124675_851726644_nКада кликом на следећи линк отворите галерију, помислићите да вам дајемо идеју где да одете на летовање. Дивне слике пејзажа и људи који уживају у благодетима одмора недвосмислено указују на то. Међутим, ради се заправо о затвору у Норвешкој, величине целог једног острва, а где обитава 115 убица, силоватеља и других криминалаца. Они имају обавезу да раде од пола девет до пола четири (што је мање него по нашем закону за слободне људе, само да приметимо 🙂 ), а након тога могу да уживају у благодетима свог острва и да троше новац који су зарадили у локалном супермаркету.

Million pictures: Bastoy Prison – Norway

22653194-1jgz1g2То је била прича о срећним затвореницима, а следи и она о срећним наставницима. Не, није научна-фантастика, али није ни у Србији. 🙂

Education week teacher: Happy Teaching, Happy Learning: 13 Secrets to Finland’s Success (24.6.2014)

Наведени чланак даје 13 савета како да будете срећни, а ми додајемо још један: немојте бити несрећни. 🙂 Додуше, немамо савет како да послушате овај наш савет, али „Блиц“ тврди да можете да проверите колико сте заиста не баш несрећни, али под стресом (а једно другом води):

Блиц: Поглед на ову слику реци ће вам колико сте под стресом (7.5.2014)

polom (Small)Сви знамо да је стрес опак по здравље, али бисмо морали да размислимо на који начин заиста он то здравље крши. Тек у скорије време научници су успели да повежу стресно стање са озбиљним органским проблемом, као што је срчани удар:

Medical express: Scientists explain stress-heart attack link (22.6.2014)

Против стреса добро је борити се музиком. Следећа „нумера“ је настала потпуно природним путем. То су звуци који су нам пристигли са планета, сателита и других небеских тела. Иако сви знамо да је у свемиру потпуно тихо пошто је свуда вакуум, то не значи да у њему нема музике; само су звуци „претворени“ у електромагнетне таласе. И неко је дошао на идеју да их чује. Послушајте.

Why don’t you try this: Video: Sounds Of The Cosmos – The Music Of Planets And Stars (17.3.2014)

bajkovito (Small)Звуци који су нам пристигли неких 240 милиона светлосних година од нас, прилично су мистериозни, кажу научници, али могу да дају одговоре на нека стара питања:

IFL Science: Astronomers Detect Mysterious Signal 240 Million Light-Years From Earth (25.6.2014)

Наравно, више од неке тамо тамне материје, биологе занима има ли живота тамо негде и хоће ли нам пристићи. За сада сумње постоје да је на Земљу, а преко метеора, доспео витамин B3. Боље ишта него ништа. 🙂

Phys.org: Vitamin B3 might have been made in space, delivered to Earth by meteorites (17.4.2014)

10325670_684196481664620_43308825793365662_aКако год нам пристигао, ваља га сачувати, као и осталу нутритивну вредност храни. Некада, људи да би одржали млеко свежим, користили су – жабе. 🙂

Discover: Keeping Milk Fresh — With Frogs (9.4.2014)

Ми ипак мислимо да је боље жабе само гледати. И то у божанственој емисији о њима, која се баш тако и зове.

Nature: Fabulous Frogs – Full Episode

Дакле, све жабе су, документарац каже, феноменалне. The Costa Rican Variable Harlequin ToadТаква су и сва деца, мада се међу њима налазе они који су феноменалнији од других. И то нам је показао завршни тест.

Зелена учионица: Мала матура: Сто бодова права реткост (28.6.2014)

Наставници узрок овом раритету траже у комбинованом тесту, каже текст. У времену када имамо хиперпродукцију вуковаца, тешко се миримо са оваквим резултатима који су заправо, реални. Колико је заиста деце перфектно из седам области у школи и шта бисмо видели да се сваки од петнаестак предмета које иначе уче, испитује тестом? Ето питања за ћаскање са нама. 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: