Сајт за наставнике биологије


prekovode (Small)Још крајем маја, научници су открили један нови рекорд у царству животиња:

WWF: Откривена најдужа копнена миграција сисара у Африци! (28.5.2014)

Међу инсектима, свакако је рекордер лептир монарх, који преваљује преко 4800 километара, негде од северних делова САД (и Канаде) све до шума око главног града Мексика. Тек од пре неки дан научници су објаснили како се при тој својој грандиозној миграцији оријентише.

Phys.org: Monarch butterfly uses magnetic, Sun compasses, study finds (24.6.2014)

Стручњаци из Завода за заштиту природе Србије обелоданили су који је то инсект мигрирао у Куршумлију, а који је изазвао пажњу јавности, krivudaljka (Small)о чему смо вас пре неки дан обавестили:

Завод за заштиту природе Србије: Стручњаци Завода одредили су врсту инсекта који су масовно појавио на подручју Куршумлије (30.6.2014)

Овај Завод обрадовао нас је новим издањем:

Завод за заштиту природе Србије: Завод издао постер „Змије Србије“ (27.6.2014)

Лепе змије имамо, а понеке и опасне. Опасне су и ајкуле, али постоје начини да се од њих заштитимо, каже (и приказује) следећи текст:

IFL Science: A shark-deterrent wetsuit (and it’s not what you think) (29.6.2014)

Дакле, купаћи костим који ће због својих шара уверити ајкулу да нисте плен пажње вредан је још један део опреме који вреди набавити пред полазак на море, уколико се одлучите да један део лета проведете тамо. mmmНо, пре него што се оде било где, вреди школе уписати. 🙂 Наша колегиница Ивана Бошњак Бошњак дочарава како та активност изгледа данас:

Блог – Дневник једне учитељице: Е, сад нећу ни како ја ‘оћу! (трећи део) (1.7.2014)

И када се упис обави, Министарство просвете је решило да стане на пут једној пракси која се годинама уназад може видети по појединим средњим школама:

Правда: Без мита приликом уписа ученика (1.7.2014)

1003388_10203663192557859_3127700543041496772_nНико никога овде заиста не подмићује, већ се ради о тзв. ђачком динару и томе да новинари не могу да одоле да не нападну школе и наставнике. Па, ипак, ђачки динар није обавезан, а изгледа ни дозвољен. Неки аутори (не без горчине) закључују да није обавезна ни писменост.

Зелена учионица: Неписменост се опрашта (1.7.2014)

Аутор овог текста каже да се млади, у недостатку посла, одлучују за докторате, за које очигледно имају времена. Но, идемо редом – пре доктората мора да се заврши факултет. Неке је лако, друге тешко уписати, а неке не би требало уписивати уопште.

Зелена учионица: Припремна грозница: Које факултете је најтеже уписати? (1.7.2014) & Педагошко друштво информатичара Србије: Како изабрати факултет – акредитација (4.8.2013)

Untitled12Јелена Глишић се одлучила да студира политичке науке и верујемо да ће бити јако успешна, јер за сада, иако средњошколка, остварује уникатне резултате:

Политика: Јеленина симултанка са европском научном елитом (2.7.2014)

Верујемо да ћемо о Јелени још много лепог чути, а надамо се да ће нас овако обрадовати још младих снага.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: