Сајт за наставнике биологије


9_73201451652am156Да ли знате колико је „стара“ музика?

Science dump: How old is music? (29.6.2014)

Толико о културној еволуцији човека, а ево нешто и о оној нашој, биолошкој:

Phys.org: Did Neanderthals eat their vegetables? Study provides first direct evidence of plants in Neanderthal diet (25.6.2014)

Према писању следећег сајта, еволуција човека је наука где су се издвојиле три мистерије. 17540 (Small)Које су то, видећете у кратком документарцу:

Science dump: Top three mysteries of human evolution (28.8.2012)

Према писању истог сајта, у (целокупној) биологији издвојило се девет најпознатијих мистерија.

Science dump: Most famous biology mysteries (29.6.2014)

Овај чланак нас је инспирисао да за вас преведемо које су те мистерије, али их нећемо и решити (толико паметни баш нисмо), већ ћемо по старом добром обичају да вас упутимо на линкове који су у вези са сваком од њих. Па да почнемо.

1. Порекло живота: нема финалних нити неспорних хипотеза о томе како се и кад живот на Земљи појавио. quantum-content-marketing (Small)Следећи текст се бави мало каснијом историјом живог света и покушава да да одговор на питање како су једноћелијски организми „решили“ да буду вишећелијски:

Phys.org: From one cell to many: How did multicellularity evolve? (24.1.2014)

2. Глава зглавкара: еволутивно порекло структуре главе ове групе бескичмењака тешко је објашњиво и иако фосилни налази донекле расветљавају ову мистерију, нема правог консензуса у вези са њиховом систематиком. okato (Small)Иначе, релативно скоро пронађен је фосил комарца са траговима крви коју је попио (заправо молекула који су их чинили) старим 46 милиона година. Парк из доба јуре на помолу? 🙂

Nature: Blood-filled mosquito is a fossil first (14.10.2013)

3. Биолошко старење: постоји неколико хипотеза у вези са тим зашто старимо, укључујући ону да је то програмирана промена у експресији гена, али и ону да се дешава због акумулације грешака у биолошким процесима. Педесет година живота није нека старост, али ваља је доживети с радошћу (ако већ јесте, опет није згорег видети туђа искуства):

Биз лајф: Пре него што напуните 50, послушајте шта ће вам рећи срећни педесетогодишњаци (14.5.2014)

calamity-1 (Small)4. Ванземаљски живот: да ли смо сами у овом универзуму без краја? У великој жељи да се открије живот на планети поред наше, људи су „препознавали“ што жива бића, што фосиле на вечито црвеном Марсу. Зато је следећи часопис направио интервју са Џимом Белом (Jim Bell), професором на Универзитету у Итаки, али у још неким високим школама, а који је стручан баш за нашег планетарног суседа:

Discover: Dinosaur Bones and Jelly Donuts on Mars (29.1.2014)

Allophylaria (Small)5. Диверзитет планктона: велика разноврсност фитопланктона је потпуно супротна тзв. Гаусовом принципу. Према овом принципу, две различите врсте не могу коегзистирати уколико су у компетицији за ресурсе, а да су други еколошки фактори константни. Једна од врста која има некакву предност преовладаће након дужег временског периода. Ми не морамо да се боримо за ресурсе, а уз помоћ колегинице Сузане Миљковић, не морамо ни да трагамо на интернету када треба да предајемо о њима, пошто је направила сјајан сиже:

Блог – Облак знања за учитеље: Природни ресурси (2.11.2013)

dino56. Камбријумска експлозија: шта је узрок наглој појави готово свих филума животиња (који постоје и данас) пре 542 милиона година? Чланак који смо пронашли говори о створу много милиона година млађем:

Блиц: Откривен летећи лептир стар 163 милиона година (27.4.2014) & Kryptodrakon progenitor: Earliest Pterodactyloid Pterosaur Discovered in China (24.4.2014)

10245531_807851949235818_7668957278524999759_n7. Голџијев апарат: иако свима нам добро познат, још увек је нејасан механизам како протеини пролазе кроз ову ћелијску органелу. За једну другу органелу, митохондрију, неке тајне су расветљене:

Medical express: Fast contractions and depolarizations in mitochondria revealed with multiparametric imaging (1.5.2014)

8. Еволуција секса: које предности у природној селекцији су довеле до настанка сексуалне репродукције и како се она уопште развила? Ово баш и није толика мистерија; биће да је овде било кључно комбиновање гена, па тако и нове могућности за потомство. Било како било, научници су пронашли дуго времена тражени протеин који омогућава сперматозоиду да „пристане“ уз мембрану јајне ћелије. Ово откриће је важно како за неку будућу контролу рађања, тако и за лечење неплодности:

Scientific American: Uniter of Sperm and Egg Is Found (18.4.2014)

hajho (Small)9. Миграције лептира монарха: како нова генерација лептира монарха широм САД и Канаде успева да се врати на иста зимовалишта која заузимају релативно малу територију? Уколико сте редован читалац нашег блога, онда знате да ова мистерија од пре неки дан више то и није, а ми смо се одлучили за чланак о инсектима који нису лептири, али јесу веома значајни у овом, летњем периоду.

Атма: Када вас убоде оса, пчела или стршљен – ово ће вас спасити боли и отеклине (2.7.2014)

poklon79Занимљив савет за који се надамо да вам неће бити потребан. Радије вам желимо неко освежење, попут хладног неса, а уколико сте присталица праве, турске кафе, занимаће вас следећи чланак. Аутори су желели да виде да ли додавањем млекца за кафу она дуже време остаје топлија:

Science dump: Coffee creamer poured into a coffee cup at 2000 FPS (12.12.2013)

За шта год се одлучили, уживајте, заслужили сте. 🙂 А и ми један одмор. Видимо се негде тамо 20. августа. До тада, велики поздрав од уредништва Биолошког блога!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: