Сајт за наставнике биологије


_blue_green_shiny_abstract-wide (Small)Божја честица или Хигсов бозон је можда решење тајне универзума за физичаре, а можда и начин да се тај исти универзум уништи. Најновија вест је да светски познати научник Стивен Хокинг упозорава на ово потоње:

Блиц: Стивен Хокинг упозорава: „Божја честица“ је темпирана бомба која прети свету!  (8.9.2014)

Вести попут ове појављују се у научним, научно-популарним, па очигледно и у дневним часописима, и то из свих научних области неколико њих сваки дан. Напросто их је немогуће пропратити. Међутим, увек је добро прочитати макар неку и научити нешто ново. Посебно за нас наставнике који то можемо да искористимо да „освежимо“ наставу. Геонаучна европска унија (European Geosciences Union) дошла је на идеју да и деци основношколског узраста омогући да прате најновије вести из науке. Зато је окупила (и даље окупља) научнике и наставнике из разних земаља, како би превели научне текстове тако да их деца разумеју. 250357,xcitefun-amazing-wild-life-in-pictures-1На њиховом сајту можете пронаћи и текстове на српском, које је превела Марина Дрндарски, а можете кренути и њеним стопама:

European Geosciences Union: Planet Press Articles

А можете кренути и на пут где год желите, чак и по свом крају и прикључити европској акцији посматрања птица. Преносимо писмо Друштва за заштиту и проучавање птица Србије:

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) организује Европски викенд посматрања птица (EuroBirdwatch), на територији целе земље. EuroBirdwatch је манифестација која постоји већ 20 година и окупља око 40 земаља и више од милион учесника на преко 33.000 догађаја, на којима људи могу више да сазнају о чудесној сеоби птица. Манифестација има за циљ веће образовање људи о птицама и потреби за њиховом заштитом, као и популаризацију посматрања птица. Европски викенд посматрања птица резервисан је за први викенд октобра. Ове године то су 4. и 5. октобар.

Purple-Crowned-Fairy-Wrens-600x402Управни одбор ДЗППС је дошао на идеју да се поводом Европског викенда посматрања птица оствари сарадња са наставницима биологије. Ова сарадња ишла би у циљу постизања стратешког партнерства између нас, планирања и извођења будућих заједничких активности.

Надамо се да ће наш позив на сарадњу наићи на позитиван одговор и да ћемо у неким од заједничких акција допринети бољем образовању деце, омладине и очувању целокупног биодиверзитета. Верујемо да је Европски викенд посматрања птица одлична прилика за почетак сарадње.

Како би се боље упознали о раду и активностима које спроводи Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, препоручујемо вам да посетите следеће странице:

Сајт: http://www.pticesrbije.rs/
Фејсбук: https://www.facebook.com/events/373949626089438/
Твитер: https://twitter.com/BSPSS

Са великом пажњом очекујемо ваш одговор.
У Новом Саду, 9.9.2014.
Координатор ЕБW за Србију
Слободан Кнежевић
Друштво за заштиту и проучавање птица Србије и BirdLife International

_tumblr_mmlufpFBTc1qc6j5yo1_500Цела Европа ће посматрати птице, а Срби су показали интересовање и за корњаче:

Животиње.рс: На граници Србија-Мађарска пронађено преко 1.000 корњача! (9.9.2014)

Верујемо да ће корњачама ипак бити боље када их врате у божанствену природу наше Србије. Осим природним лепотама, Србија може да се подичи и знаменитим местима и споменицима културе. То је тема фото-конкурса који траје до 30. септембра, а који организује Викимедија Србије:

Викимедија Србије: Сликајте Србију што више, Викимедија вас мотивише (5.9.2014)

10628605_630041427111659_5003591002047274190_nКултурна баштина, која ипак не може да се овековечи фото-апаратом, свакако је и језик једног народа.

Радио телевизија Војводине: Враћа се језик друштвене средине у војвођанске школе (9.9.2014)

Враћају се и ђаци у Сагоњево:

Радио телевизија Србије: После три деценије школско звоно у селу (9.9.2014)

За разлику од ове школе која се опоравља, крагујевачке школе ће се тешко извући из финансијских проблема:

Политика: И школе на добошу (10.9.2014)

бурнинглогинсајдЕкономске теме ће тек почети да нас муче и синдикати увелико најављују разговор са министром просвете, али…

Зелена учионица: Вербић: Ако је једина тема смањење плата, онда мало шта имамо да разговарамо (10.9.2014)

Дакле, очекујемо разговоре, а већ знамо шта можемо да очекујемо од завршног теста за осмаке:

Данас: Са свим петицама 10.500 ђака (9.9.2014)

И док се наши ђаци труде да буду вуковци, министар просвете у суседној нам Хрватској верује да наставници не треба да се труде да заврше факултете:

Јутарњи лист: Требају ли наставници имати факултет – Зашто министар образовања жели још мање образовања? (9.9.2014)

Ми ипак сматрамо да вишак образовања и усавршавања никако не може да „не треба“. Зато вам за крај препоручујемо неакредитоване, али заиста добре семинаре Образовно креативног центра, који ипак доносе бодове за усавршавање унутар установе:

Образовно креативни центар: Семинари за наставнике у Србији (за октобар и новембар)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: