Сајт за наставнике биологије

Бескрајно незнање


Готово сви знају за ону Ајнштајнову: „Две ствари су бескрајне: свемир и људска глупост. Само за ону прву нисам сигуран.“ Можда свемир и није бескрајан, али је довољно велики да у себи крије многе тајне, чак праве мистерије. Но, и оно мало што знамо, знамо погрешно. О томе говори следећи текст…

IFL Science: 10 Space Myths We Need to Stop Believing (30.8.2014)

…који смо за вас превели и унели нешто своје.

gold_star_by_arc_en_ciel_chan-d37i7hn

1. У свемиру људи би одмах експлодирали. Звучи логично, пошто је у свемиру вакуум и нема спошаљњег притиска, док га има у нашим крвним судовима, па више нема утицаја споља који би му се супротставили. Међутим, оно што је наизглед логично, не мора да буде и тачно. Човек у свемиру не би умро одмах, већ би чак могао да опстане пола минуте без већих последица и након тога би умро због помањкања кисеоника. Дакле, ништа спектакуларно као у холивудским филмовима, чији режисери и јесу измислили ове „људске експлозије“, а како би сцене изгледале што атрактивније.

_tumblr_mmmnp90jkf1r9bfqro1_500Гавран такође не би опстао у свемиру, мада ни он, по свему судећи, не би експлодирао. Па, ипак, некакви митови прате и ову птицу. Шта је тачно, а шта не од наших веровања када је гавран у питању, одговара следећи текст:

Животиње.рс: Ових 5 чињеница сигурно нисте знали о гавранима! (28.6.2014)

2. Венера и Земља су планете близнакиње. Некако се од давнина ова планета сматрала најближом нама (не само гледајући раздаљину, већ њену природу), али то је било пре него што смо схватили колико је беживотна и негостољубива њена површина.

Ми смо се одлучили да вам прикажемо галерију снимљену на површини нашег другог комшије, Марса:

Science dump: Beautiful Mars in pictures (13.8.2014)

3. Сунце је ватрена лопта. Сунце заправо не гори, већ сија. Иако изгледа као да није шија него врат, разлика је огромна. У Сунцу се дешава нуклеарна, а не хемијска реакција као што је случај приликом сагоревања.

10649867_176820615851829_442095098660002920_nА ево седам начина како да „унесете сунца у учионицу“. 🙂

We are teachers: 7 Ways to Spread Sunshine in Your School (10.8.2014)

4. Сунце је жуто. Овако нам заиста изгледа када га видимо, али оно је уистину бело, но га наша атмосфера чини жутим. Толико смо научили да је Сунце жуто, још од малих ногу (сетите се којом бојом сте сликали Сунце као дете), да чак и астрономи када јавности приказују фотографије Сунца, претходно их модификују (бојадишу) да би биле препознатљивије. Не морамо да питамо астронауте које боје је Сунце (мада ће нам они извесно потврдити да је бело), јер то можемо да закључимо из његове температуре на површини. Наиме, хладне звезде од тек неколико хиљада келвина на својој површини имају црвену боју. Вреле звезде, са око 10000 келвина налазе се на супротном крају спектра и плаве су. Наше Сунце, које је са 6000 келвина негде између – бело је.

Познати „Сунцокрети“ Винсента ван Гога губе своју жуту боју. Зато је потребно да се наука умеша како би је повратила:_Bna1VWa (Small)

Phys.org: Science to the rescue of art (14.9.2014)

5. Лети је наша Земља најближа Сунцу. Верујемо да се на ову тврдњу нашим колегама географима подигне коса на глави. 🙂 Овде се ради о неразумевању тога како настају годишња доба; а она нису последица орбите Земље, већ њеног нагиба.

На годишња доба ће свакако утицати и глобалне климатске промене. Оваквих промена је било и раније, укључујући ону од пре 13000 година, а која је одговорна за нестанак плеистоценске мегафуне, којој су припадали сабљозуби тигар и мастодонт. Интернационални тим научника за ово криви нанодијаманте и још неке гасове који су стигли из свемира и преплавили Европу, Северну Америку и део Јужне.

Phys.org: Microscopic diamonds suggest cosmic impact responsible for major period of climate change (11.9.2014)

6. Постоји мрачна страна Месеца. mjesec (Small)Ради се о томе да је Месец увек једном страном окренут ка Земљи, али светлост не допире од нас, већ од Сунца, што значи да су обе стране Месеца – осветљене зависно од његове орбите.

Да ли ће Месец једног дана бити колонија Земљана? Тешко је рећи, али је лако предвидети какве последице би трпели ти хипотетички Селенијанци:

Science dump: The cost of living on the Moon (4.8.2014)

7. Звуци у свемиру последица су научно-фантастичних филмова чији творци желе да публика (ради бољег доживљаја) чује експлозије. Истина је да ће будуће свемирске битке бити неме. У свемиру нема атмосфере, па се звучни таласи не простиру.

Уметник Енди Томас (Andy Thomas) створио је дигиталне и прилично непостојане животне облике на основу поја птица. Веома занимљиво, видећете:

8. Не можемо да путујемо кроз појас астероида. У СФ филмовима разноразни јунаци су се са муком јурцали кроз тај појас, неретко доживљавајући фаталне удесе. Истина је да ако наши потомци буду возили бродиће кроз тај регион свемира, шанса да ударе у астероид износиће један према милијарду. 🙂 Јер они лебде у заиста великом пространству и њихова међусобна удаљеност је много већа но што би била величина ма и највећег замисливог свемирског брода.

kucicared (Small)Ми вас нећемо водити кроз овај, ипак безопасан, појас астероида, већ по нашој прелепој планети. 🙂

Eyes Popping: 22 Unbelievably Beautiful Places that Really Exist on This Planet (3.1.2014)

9. Из свемира можемо да видимо велики кинески зид. Цврц. 🙂

Верујемо да је ипак доживљај ову знаменитост видети и са Земље, а ево још неких споменика широм света који су, ако ништа друго, веома необични:_10403201_716769685086651_7451422333956919721_n

Colored wall: 25 Thought-Provoking Sculptures From Around the World (9.7.2014)

10. Америчка влада у НАСА-у улаже готово четвртину буџета. Иако Америка улаже у истраживања свемира више но иједна друга нација, та улагања више нису тако велика, јер је НАСА изгубила подршку, односно заинтересованост јавности за оно чиме се бави. Чак и у најбољим шездесетим, буџет за НАСА-у је износио 4,4%, а у 2015 биће свега 0,5%.

Очигледно економска криза није заобишла ни НАСА-у. А о самој кризи, говори текст за крај:

Политика: Зашто нема студентског бунта (14.9.2014)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: