Сајт за наставнике биологије

Наука у кухињи


Почињемо једним позивом пристиглим из МПРС:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја РС: Јавни позив за избор чланова стручних тимова за подршку учешћа Републике Србије у тематским групама ЕУ Отвореног метода координације (OMC) у области образовања и обуке (13.10.2014)

Још једним из суседне Хрватске:

pozivnica ecofair 2014 (Small)

Клик на постер за већи.

Carnet: Prijave na Moodle MOOC traju još dva dana! (13.10.2014)

И још једним, а који смо добили од групе за образовно-издавачку делатност Завода за заштиту природе Србије:

Завод за заштиту природе Србије на Међународном сајму заштите животне средине и природних ресурса – ECOFAIR (13-16.10. Београд)  имаће свој изложбени простор у Хали 1 Београдског сајма.

У оквиру  пропратног програма Сајма, Завод ће у уторак, 14. октобра 2014. у 12 часова  у конференцијској сали Хале 1, представити тему заштите биодиверзитета и своје ново издање, постер „Змије Србије“ аутора мр Растка Ајтића.

Ми нећемо баш о змијама, а у ствари хоћемо. Ради се о томе да су се научници из Атланте (САД) баш потрудили да открију како се змија креће преко пустињских дина и направили робота који је опонаша, те тако на посредан начин и открили њену тајну.

National geographic: Snake Robots Crack Mystery of How Reptiles Climb Dunes (9.10.2014)

Некада је потребно направити лажну змију да би се дошло до правих научних сазнања. _10438416_267691103414800_5021415298612140754_nНекада је потребно дати велики новац да би се дошло до лажних награда. Чланак Центра за истраживачко новинарство Србије даје веома детаљан (и документима и валидним изворима поткрепљен) текст о томе како је додела мистериозних награда у земљама Европске уније за разне иностране клубове постала уносан бизнис, а нашим институцијама (па и високошколским) даје референце које им подижу рејтинг на локалном нивоу. Изгледа као да је свима добро, али да ли баш тако, открићете:

ЦИНС: Куповина награда: Која је цена части? (10.10.2014)

Дакле, једини услов за ове „награде“ су астрономске котизације. Да је вода услов за живот, познато је свим биолозима (па и не само нама). И то не би требало да представља проблем ђацима када им о томе причамо. Ипак, поставља се питање како да то испредајемо као лецију осмацима, а да при томе то њима буде и занимљиво. Решење може бити филм:

Колико је вода значајна, дочарава и следећи чланак. Он се бави вечитим питањем ШББКББ (шта би било кад би било) да наше тело остане без воде.

Science dump: What would happen to your body without water? (27.3.2014)

Следећи чланак у слици и речи објашњава зашто нас дехидратација чини болеснима и – дебелима:_707119126003005_1615402489258729630_n (Small)

Thinking Humanity: Why Dehydration Is Making You Fat And Sick (мај 2014)

Дакле, ако желите да ослабите, пијте више, а једите мање. Једноставно. 🙂 Наравно и оно мало требало би да буде здраво. Аутори следећег чланка тврде да (лако и брзо) можете направити здраве гумене бомбоне, које су уз то и лепе на око:

Кухиња и идеје: Направите здраве гумене бомбоне за 5 минута (јануар 2014)

Верујемо да би ове бомбоне биле права радост за децу, а ево још омиљених посластица према избору саме деце:

Зелена учионица: Дечји јеловник 🙂 (2.10.2014)

_186039681492984_6729489686004788603_nМожемо да спојимо и лепо и корисно – направимо торту која ће се деци допасти, а да та торта буде научно коректна. 🙂 Ево га рецепт:

Science dump: How to bake scientifically accurate cake planet (31.3.2014)

Веровали или не, постоји и научни начин како се торта сече. 🙂

Science dump: The scientific way to cut a cake (20.6.2014)

Наука очигледно може да се учи и на врло необичне начине, а да су неки од њих управо у кухињи, доказује и следећи чланак који се зове „Кухињска наука за децу“:

No time for flash cards: Kitchen Science For Kids (28.8.2013)

Ево још мало кухињске науке, али овај пут математике:_10152523489205255_4524247664796183422_n

The Guardian: Do the maths: the science behind the numbers that govern our lives (16.11.2013)

Математика (још прецизније – статистика) игра веома важну улогу у нашем животу.

Зелена учионица: Буди квалитетан статистички податак (14.7.2014)

Ми вам ипак то не саветујемо. Наш савет је да будете мимо статистике, сасвим своји и природни.

Ваш психолог: „Лажирање“ емоција или зашто прикривамо негативна осећања? (9.9.2014)

_mp9mciTBsx1sp9fcho1_500

Лажирају се емоције, а на почетку смо видели да се исто ради и са наградама. На сајту „Зелене учионице“ нема лажи, а ни преваре, пошто су аутори дали црно на бело документ „Одлуке Комисије за тумачење посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика“. _n7lccvxDZa1r51oypo3_500 (Small)

Зелена учионица: Одлуке комисије за тумачење ПКУ – 2014. године (12.10.2014)

Комисију су чинили представници Министарства просвете (али и других министарстава) и синдиката. За крај одабрали смо два снимка која су на својим сајтовима поставили наши репрезентативни синдикати, па вас остављамо да их погледате и послушате. 🙂

Унија синдиката просветних радника Србије: Бранко Павловић (12.10.2014) & Унија синдиката просветних радника Србије: Александар Липковски (12.10.2014)

Advertisements

Коментари на: "Наука у кухињи" (2)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: