Сајт за наставнике биологије


_nekyw2DUmZ1qhv5hzo1_1280 (Small)За почетак да вам представимо један међународни, еколошки, а бесплатан пројекат. Пројекат се зове „Dreamdo Schools“ (тешко је превести; али би прилагођен и веома слободан превод био Школе маштаонице). Овај пројекат ће радити (свега) 100 наставника из целог света, а трајаће од јануара до маја 2015. (пријаве су иначе сад и можете се пријавити на линку који следи). Пројекат може бити било која активност, а замишљено је да ученици одлуче која ће активност бити, да је испланирају и одраде. Све те активности наставници ће документовати и постављати фотографије, текстове, дечје радове и све што треба на онлајн платформу, тако да ће сви моћи да прате шта други раде. Ђаци ће такође моћи да међусобно комуницирају онлајн и размењују идеје и материјале. Пројекат је настао као производ финских методичара и практичара и ето нама прилике да научимо нешто од њих. 🙂0ca256a9a4d9142b01501d754c9fd07

Dreamdo Schools: Teachers: Apply for spring 2015

Иако знамо да ће многе ова тврдња изнервирати, Финска јесте ауторитет у образовању и следећи текст објашњава зашто је то тако, али и нуди линкове који воде ка пројектима и другим текстовима, а за оне који желе дубље да се упознају са тематиком.

Innovative learning network: Finland confirms: Geography and GIS essential in renewal of the core school curriculum (11.11.2014)

Још један текст о томе зашто је Финска најбоља и нећемо више, обећавамо. 🙂

CNN: Why Finland’s schools are top-notch (6.10.2014)

MURALI U SKOLI U ZEMUNUСелимо се малко у Холандију. 🙂 Погледајте како изгледају њихове нове школе. Бићете безмало запањени.

Arcinect: Designed by HMFH Architects, Three Innovative Elementary Schools Open in Concord, NH

Напросто након свега овога човеку дође да научи неки скандинавски језик. 🙂 Ако вам се ово чини превише тешким захтевом, шта тек рећи за настојања извесне Маргарет (Margaret Howe Lovatt) да делфине (са којима ради) научи енглески?

Science dump: Teaching a dolphin to speak English (9.11.2014)

kit i delfinСви већ знамо да делфини користе ехолокацију. Зашто то нисмо и ми у стању? Истраживачи из Минхена кажу да ми ту способност ипак имамо и то су доказали експериментом са добровољцима.

Рhys.org: Virtual reality study shows echolocation in humans not just about the ears (12.11.2014)

Многе, исто тако узбудљиве експерименте моћи ћете да видите са својим ђацима на овогодишњем Фестивалу науке. Пристигло нам је писмо од координаторке Фестивала, Драгане Деспотовић, која нам је проследила програм и веома важне информације. Линк и документ:

Фестивал науке: Програм & Позивно писмо за наставнике

tumblr_ne1rhsHE8j1sym86uo1_500Ево га један оглед са кукурузом који ђацима може да изгледа веома занимљиво. Сајт на коме је описан оглед поставља питање – да ли ће расти?

Things to share and remember: Will it grow? Update (12.11.2010)

Да би многе цветнице могле да порасту неопходне су пчеле. Ови инскети неуморно раде током лета или се макар нама тако чини. Заправо, у раду претерају, судећи према писцима следећег чланка, те легну на земљу да одморе. Тада изгледају као да умиру, а заправо су само уморне. Зато им треба правити хранилице, како би повратиле енергију. Примерено величини животиње те хранилице треба да буду мајушне и да садрже раствор белог шећера у води, који може да им поврати енергију.

rspb: A spoonful of sugar could help our bees (11.8.2009)

pceleДа ли ћете правити ове хранилице за пчеле током лета, одлучите сами, а ми се надамо да ће пчеле још дуго зујати са нама. Неке врсте нису имале ту срећу; не да зује, већ да уопште опстану, што је случај и са кашмирским мошусним јеленом. Ипак, изгледа да врста није потпуно нестала.

Биологија.ком.хр: Кашмирски мошусни јелен примјећен први пут након 60 година! (11.11.2014)

Ову несрећну врсту човек вишеструко кињи; уништава њена станишта, а криволовци је бесомучно лове (чак и сад кад се примерци врсте једва дају видети) због мошусних жлезда и очњака које имају мужјаци. Спровођење закона у земљи где обитава отежано је због нестабилне политичке ситуације. Како код нас стоје ствари са законима? tumblr_mq76bzQYJh1s643avo1_250Па, актуелан је онај о забрани физичког кажњавања деце.

Зелена учионица: Забрана физичког кажњавања деце у закону? (11.11.2014)

И на ову тему реч стручњака, за крај (чија би и требало да буде последња).

Нова српска политичка мисао: Телесно кажњавање деце – да, али разумно (10.9.2011)

Коментари на: "Маштаоница и сваштаоница" (3)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: