Сајт за наставнике биологије


Први састанак Стручног актива наставника биологије Града Београда у школској 2014/2015.

одржан 13.11.2014. са почетком у 19 часова у ОШ „Дринка Павловић“ у Београду

1. Такмичење

Такмичења више не организује Биолошки факултет у Београду него новосадски факултет. Они такође спремају тестове за општински, окружни (градски) и републички ниво._mxrbcgruJF1qa9omho2_r1_500

Дејан Бошковић ће направити питања за школски ниво и окачити их на интернет у подне оног дана када је заказано школско такмичење. Због тога ће постојати и шифра коју не смете јавно да делите. Овај тест није обавезујући и наставници смеју и треба да мењају питања тако да одговарају ономе што су радили са ученицима, како би тест валидно рангирао учеснике такмичења.

2. Европска унија за геонауке

Марина Дрндарски је презентовала своја искуства са учешћа на међународном конкурсу Европске уније за геонауке. Она је са још пет наставница из наше земље (укупно четири биолога и два физичара) представљала Србију на конференцији 2014. године. Следећа конференција ће бити у периоду 12.-15. април 2015. и можете аплицирати, што Марина топло препоручује.

ЕГУ има и многе друге активности, које могу да се пронађу на њиховом сајту www.egu.eu/education. Једна од активности на којима ученици могу да учествују од куће је „Ја сам геонаучник“ („I’m a Geoscientist“), где преко интернет портала тим највећим научницима деца постављају компликована питања, а научници бирају најбоља и тако се пролази у следећи круг док се не прогласи победник.

_Earth Day graphic (Small)Још једно такмичење је покренуто је на сајту Living rain forest.org. Како би се школа пријавила на такмичење, потребно је да ученик напише есеј на тему „Моја визија образовања за одрживи развој“ – „My vision for sustainability education“ (ученици од 7 до 11 година, текст до 400 речи) или „Моја визија образовања за одрживи развој и идеје како би то могло да се постигне“ – „My vision for sustainability education and ideas on how to achieve it“ (ученици од 11 до 17 година, текст до 600 речи). После прегледања есеја, учесници са најбољим есејима бивају позвани на конференцију.

3. NOAA

jellies_by_jellyjilly16-d7wjilq (Small)Пројекат NOAA „Наставник на мору“ – „Teacher at sea“ – сваке године један наставник проведе годину дана на истраживачком броду на мору, и има задатак да свакодневно преко интернета комуницира са наставницима из целог света и преноси запажања од тог дана.

4. Школе развионице

Марина је објаснила пројекат у коме учествује 3500 наставника, који добијају разне материјале и опрему како би ниво рада подигли на виши ниво.

Записничар
Жељко Станимировић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: