Сајт за наставнике биологије

Под светлошћу комета


_10152450018036305_9052219459054423168_nНаш колега, Жељко Станимировић, пронашао је комплетну припрему за час о птичјем кљуну, али додуше, на енглеском језику:

Science net links: Bird Beaks

Следећи чланак бави се птичјим летом. Заправо, роботом који лети као птица:

Science dump: A robot that flies like a bird (25.7.2011)

Када бисмо се играли (већ вероватно заборављене) игре „лети, лети“, вероватно бисмо кад-тад дошли и до авиона од папира. Међутим, не лети сваки модел који направимо једнако.

Science dump: Tutorial : Paper airplane that actually flies (3.6.2014)

_mq1oxclyeU1qj2frgo1_500И ДНК лети и то у свемир.

Блиц: Закачили су ДНК за ракету и послали је у свемир. Резултат је све изненадио (27.11.2014)

Органски материјал у свемиру и то најстарији и никад „дотакнут“, налази се на кометама. Јасан је мотив научника да сазнају више о њему, јер је пре много времена пристигао и на нашу планету и вероватно био градивни материјал од кога је настао живот. У сабласној атмосфери комета које нас редовно обилазе, научници НАСА-е детектовали су молекуле цијановодоника, водоник изоцијанида и формалдехида._mp8pd4qScl1qjgsy3o1_500

Рhys.org: ALMA confirms comets forge organic molecules in their dusty atmospheres (12.8.2014)

Како мирише комета? Никако пријатно, тврде научници. Мирис јој је сасвим оштар, мешавина покварених, трулих јаја, коњске балеге и формалдехида уз ноту цијановодоника, метанола, сирћета и угљен-дисулфида. Добра ствар је што у околини нема ни ваздуха ни носева који би то морали да помиришу. 🙂

Science dump: What does a comet smell like? (26.10.2014)

Када смо већ код мириса, погледајте стрип који објашњава зашто онако лепо мирише после кише. Можда вас инспирише да и сами направите неки едукативни стрип или задате да га направе ваши ђаци. Стрип са енглеског превео Методичар.

Већина бактерија која обитава у нашем телу нису опасне осим ако не претерају у бројности. Зато ћелије нашег имуног система ту и тамо редукују њихов број. Па ипак, поједине, попут Porphyromonas gingivalis успевају да спрече ћелије нашег имуног система да произведу супстанце које убијају бактерије. Без тих супстанци, све бактерије, рецимо у устима, па и оне које опасне нису, размножавају се неспутано и достижу критичну масу која изазива гингивитис (упалу десни). Јасно је да научници траже начин да дохакају овој бактерији._n8d0n2rIpC1qbn5m1o1_1280 (Small)

Scientific American: Gingivitis Bacteria Triggers a Tailspin in Your Mouth (14.10.2014)

Једна друга бактерија, Pseudomonas aeruginosa свеприсутна је и једнако мучи и људе и животиње и биљке. Може да инфицира готово све и свја, а захваљујући јединственом механизму у микросвету – чулу додира. То значи да она не успоставља хемијске контакте, као све нормалне бактерије, већ успоставља физички контакт са организмом који инфицира. За то јој је потребан протеин који има на својој мембрани – PilY1, те су се научници са Принстона досетили да, уместо да убију патогена (ионако је резинстентна на антибиотике), напросто онемогуће деловање овог протеина.

Рhys.org: Unique sense of ‘touch’ gives a prolific bacterium its ability to infect anything (19.11.2014)_lqv23mz9vF1qzty50o1_1280 (Small)

Терапија у случају поменуте бактерије очигледно ће се мењати, а слично ће бити и са лечењем епилепсије. Научници размишљају да је лече – светлом.

IFL Science: Light Therapy Could One Day Be Used To Treat Epilepsy (20.11.2014)

Светло може бити и лоше, чак толико да загађује. Тако тврди следећи чланак и даје нам галерију која дочарава на шта би ноћ личила када таквог загађења не би било. Па, лака вам ноћ. 🙂

IFL Science: This Is What Our Cities Would Look Like Without Light Pollution (14.11.2014)

_mj128gVrF21rgdl3co1_250

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: