Сајт за наставнике биологије

За све нас наставнике


teacher30Наша колегиница и једна од спољих сарадника нашег блога, Ена Хорват, стекла је лиценцу. Честитамо јој у име уредничког тима. 🙂 Није нам жеља да приватизујемо блог или још грђе, да га претворимо у рубрику „жеље, честитке и поздрави“, већ да представимо чланак који је настао баш тим поводом. Писац је, наравно, Ена.

Блог – Научи ме да учим и заволим биологију: За све нас (не)лиценциране. (5.12.2014)

Ево још једног текста на ову тему:

Блог – Портфолио једног наставника: Лиценца – неопходни материјали (20.11.2014)

Са стицањем лиценце учење наставника се не завршава. Један од начина како већ искусни наставници могу да стекну још више искуства су вебинари. О томе, колега Дејан Крецуљ._747771135258348_6492330212631473851_n (Small)

Prezi: Vebinari by Dejan Kreculj

Ту су дакако и конференције и други стручни скупови. Ево извештаја са једног таквог:

Друштво за информатику Србије: Извештај са стручног скупа: „Стандарди информатичког образовања у основним и средњим школама“ (5.12.2014)

С обзиром на статус информатике у основним школама и бројним проблемима са којима се ова настава суочава, извештај је прекратак. Зато ћемо се ми данас позабавити употребом технологије у настави. Конкретно, презентоваћемо вам седам навика оних наставника који ефикасно користе технологију.

Te@achthought: 7 Habits Of Highly Effective Teachers Who Use Technology (11.5.2013)

nfhn8sa4QK1sqtkrwo1_1280 (Small)1. Ови наставници употребљавају технологију са циљем, а не технологију ради технологије. Циљ може бити да се уштеди време, унапреде постигнућа ђака или да лакше испланирају час који ће одржати. Циљ може бити и развој креативности код ђака, а у постизању тог циља може вам бити од помоћи приручник који можете бесплатно преузети са следећег сајта, а који вас упућује на веб-алате корисне за ту сврху.

Education technology and mobile learning: Free Web Tools to Engage Students in Creative Learning (10.7.2014)

2. Они су флексибилни и могу лако да се прилагоде. Треба имати у виду „ширу слику“, односно да ће се школа значајно променити за свега две године. Нисмо сигурни да ово важи и за Србију, но како год, осим технологије, школа ће због будућности свакако много полагати и на одрживо живљење.

И ми много полажемо на одрживо живљење, а Центар за међународну сарадњу и одрживи развој и на одрживо управљање шумама. Ево нешто о томе:_758887284148095_1067468041980007405_n (Small)

Центар за међународну сарадњу и одрживи развој: Одрживо управљање шумама и ризици услед климатских промена (14.8.2014)

3. Они прихватају промене, иако их свет мрзи (промене, не наставнике 🙂 ). Ипак, промене доводе до прогреса. Прогрес се не дешава само у области ИКТ, већ и медицине и других области. Рецимо, матичне ћелије прилично обећавају у лечењу много чега. _920538107974627_6117528036070341067_nПроблем је добити их и изгледа да су научници из Јапана и са Харварда успели у томе и то од одраслих, већ формираних ћелија (управо тако, обрнули су процес старења 🙂 ). И то постижу тако што те ћелије подвргну стресу који може бити различит: отровима „прскају“ отворе на мембрани, „купају“ ћелије у киселини или их напросто – гњече.

Popular science: Easy New Ways To Make Stem Cells, With A Squeeze Or A Dip (30.1.2014)

4. Они деле свој рад са другима. Данас, уз помоћ технологије, наставник из Србије може да размењује идеје са наставником из Аустралије и до примера добре праксе може да дође бесплатно, баш као што знање и треба да буде на корист свих. Следећи сајт се управо зове „Бесплатна технологија за наставнике“ и подсећа нас да можемо да нађемо онлајн подсетнике за ђаке и њихове родитеље._nft769q8Tn1r94dqgo1_1280 (Small)

Free Technology for Teachers: Videos to Help You Get Started Sending Text Message Reminders Through Remind (21.8.2014)

5. Не само да сами треба да буду убеђени у сврсисходност технологије, већ треба да умеју да убеде и директоре, ђаке и њихове родитеље. Ми нећемо вас да убеђујемо, прво зато што верујемо да нема потребе, а друго зато што имамо Лерија (Larry Ferlazzo) који у свом тексту нуди гомилу линкова који говоре у прилог технологији на часу:

Education week teacher: Q & A Collections: Using Tech In The Classroom (11.8.2014)

6. Они су екстремно темељни и мисле два корака унапред. Уосталом, како ћете убедити „неверне Томе“ на неком стручном скупу посвећеном овој теми? Ефикасни технолошки описмењени наставници већ имају одговоре на многа питања, као и припремљене примере добре праксе као илустрацију. _m9cffwWrUO1qasqako4_1280И ево једног примера добре праксе – филмић који приказује како ђаци могу да направе свој сопствени уџбеник.

Facebook – Edutopia: Curious about student-made textbooks? Watch how students at this school create their own. (25.8.2014)

7. Њима је заиста стало. Имају идеје све време, чак и када спавају. 🙂 Они прихватају технологију не зато да би им посао био лакши, већ како би остварили већи утицај на своје ђаке. Школа би заправо требало да има огроман утицај на будући живот детета. Да ли је то заиста тако, видећете у следећем филмићу:

То је било тих седам навика наставника који практикују технологију на часу. И свих седам указују да се ради о добром наставнику и о доброј методологији подучавања. Па ипак, треба чути и другу страну.a_005 (2) (Small)

Зелена учионица: Алберт Ајнштајн: Бојим се дана кад ће технологија надмашити нашу људску интеракцију (6.7.2014)

Можда интеракција и технологија ипак могу заједно, рецимо кроз друштвене мреже. Но, да бисте успоставили једну сврсисходну и безбедну такву мрежу, може вам бити од помоћи приручник који можете преузети са следећег сајта:

Edutopia: How to Create Social Media Guidelines for Your School

А да ли свима нама уопште има помоћи, говоре синдикати у прилогу који смо приредили за крај.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: