Сајт за наставнике биологије

Живот у искрама


Одлука министра просвете Срђана Вербића да стане на пут семинарима и предавањима као допунским пословима члановима министарства, изазвала је велику пажњу како наставника, тако и медија. Вест се појавила јуче, да би нас данас сачекала још једна слична, али конкретнија._658046897577525_1543836445_n

Блиц: Сукоб интереса – Помоћници министра тезгаре код издавача (10.12.2014)

Сукоб интереса (али у другачијем значењу) постоји између министарства и синдиката. Ево како синдикати виде тај проблем.

Унија синдиката просветних радника Србије: Зашто нема пара? (10.12.2014)

Без пара, кажу, нема ни музике, а у нашем случају можда ни првог полугодишта.

РТС: Синдикати просвете: Штрајк 22. децембра (10.12.2014)

То нас чека у блиској, а ево шта у некој даљој и надамо се, лепшој, будућности.

Зелена учионица: Како ће изгледати настава у будућности (9.12.2014)

y7N2hDI (Small)Научници су одлучили да се, пак, врате у прошлост и то одистински древну. Наиме, они су симулирали услове који су се можда десили пре четири милијарде година, како би добили прву искру живота.

Рhys.org: Scientists re-create what may be life’s first spark (8.12.2014)

Користили су хемијску супу, али и растопљену глину и ласер, како би симулирали енергију добијену ударом астероида о Земљу. Потом су погледали шта су добили и открили све четири базе које сачињавају РНК. Ово неке научнике није импресионирало, зато што је познато да се исти производ може добити из хемијске супе под високим притиском, али ово је први експеримент који је показао да је удар небеског тела могао да изазове овако нешто. Користили су ласер дужине од преко 150 метара и удар је био толико интензиван да је у милијардитом делу секунде произведно енергије колико би дало пар нуклеарних електрана. У преводу, у том временском интервалу створило се милијарду киловата енергије на делићу не већем од 0.025 метара и температура од преко 4.200 степени Целзијуса. И после кажу да је била у питању искра живота. 🙂

tumblr_mcp6xluliD1r3bteso1_r1_500

И та искра даде огроман број врста. Према неким изворима, само паука има 44.500 врста. Односно, толико је откривено. Исти извори наводе да је то изгледа тек 50% (а можда чак и 20%) постојећих врста.

IFL Science: Only Half of All Spiders Have Been Discovered (8.12.2014)

_939245809437190_4793008294880238005_nОве нама добро познате врсте, медији тврде, постају веће, али не по броју јединки.

Блиц: Пауци постају све већи због промене климе тврде научници (18.9.2014)

Све је већа и мрежа, али не паукова, већ Мудл. 🙂 Следећи позив има за циљ да се тај тренд настави:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја: Мудл мрежа Србије: Позив за наставнике и директоре школа (9.12.2014)

Позвани смо и на бесплатан курс под називом „Структурална биологија сјајно светло на платну живота“ (мало слободнији превод, али верујемо да вам је јасно шта је тема).

Scientix.eu: Apply for EMBL teacher training on Structural Biology! (пријаве до 15.12.2014)

_my6t1gHa3i1sm3sw6o5_250Свако светло живота мора и да се угаси. Међутим, за седам уљешура пронађених на обали Аустралије то се десило под веома мистериозним околностима. Они су залутали у плитке воде, где им место није. Откуд они ту, мистерија је.

IFL Science: Seven Sperm Whales Mysteriously Found Dead On Australian Beach (9.12.2014)

На једној другој обали пронађена је такође мртва животиња, ајкула овог пута. Филм приказује како ју је човек распорио да би спасио њене нерођене бебе!

Бебе ајкуле чека (надамо се дуг) живот у непрегледном и пријатељски настројеном мору. Макар је један његов становник такав и то – јегуља!

Most shared TV: Never seen something like that: A friendly eel

dragon-eelДа је електрична, тешко да би жена ронилац из филма могла да је мази. Следи чланак и о таквим јегуљама и њиховој способности да управљају покретима својих жртава као да имају даљински управљач.

IFL Science: Electric Eels Remotely Control the Movements of Their Prey (5.12.2014)

И опет стигосмо до паука и то врсте Diguetia canities, која такође као тактику лова има неку врсту електрицитета. Наиме, у њеном отрову пронађен је протеин Dc1a који утиче на електричне импулсе које нерви прослеђују и тако преносе надражаје из спољашње средине. Овај протеин уништава немачке бубашвабе, али слабо делује на америчке (ова врста паука иначе живи у пустињама на југозападу САД и у Мексику). 080429141.2_mnИ поред тога, научници се надају да ће он заменити постојеће инсектициде који нису дискриминативни и уништавају и корисне инсекте, попут пчела, а лоше утичу и на здравље људи. Поменути протеин по нас је нешкодљив.

Рhys.org: Potent spider toxin ‘electrocutes’ German, not American, cockroaches (11.7.2014)

А кад поменусмо инсектициде, Србија муку мучи са њима. Ех, да је једина…

РТВ: Нема оправдања за игре пестицидима (9.12.2014)

insekti2

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: