Сајт за наставнике биологије

Лекција из бесмислице


_lxzlgzVGjv1r94bvdo1_500Увек говоримо нашим ђацима да је знање моћ и да чак и када му тренутно сврху не видимо, у будућности може да се испостави да и те како може да нам затреба. Да ли ипак постоје таква знања и вештине које су потпуно непотребни? Аутор следећег текста тврди да да, али да нас то не спречава да њима овладамо. 🙂

Science dump: The best useless skill you can master! (4.9.2014)

Што се наших гимназијалаца тиче, они су по овом питању веома конкретни.

b92: Гимназијалци: Учимо бесмислице (12.12.2014)

books-sideДа ли бесмислице пишу и по уџбеницима? Уместо одговора, дајемо мишљење Гордане Кнежевић Орлић о новом нацрту Закона о уџбеницима. Госпођа Гордана је директор издавачке куће „Клет“ и иако неоспорно има шта да каже о овој теми, јасно је да се ради о мишљењу из угла издавача чије финансије зависе од овог закона.

Политика: Зашто у Министарству просвете преписују од неуспешних (11.12.2014)

Наше финансије, према мишљењу синдиката, зависе од успеха штрајка у коме је већина школа у Србији. Неколико вести говори о томе у каквом статусу смо сада.

Ало: Зар очајни људи да уче децу? (12.12.2014) & Данас: Просветари „ратују“ саопштењима са Вербићем (12.12.2014) & Вечерње новости: Штрајком просветара ђаци губе највише (12.12.2014)

Медији су очигледно подељени, што се види по насловима, од оних који дају за право наставницима, преко оних који покушавају да буду неутрални до оних који користе безброј пута већ коришћена општа места типа „јадна деца“. Нико не помишља на то да су јадна и деца просветних радника која очигледно немају једнака права као друга деца да родитељи могу да им приуште макар основно. Није тајна и да у Србији поједини родитељи крше права сопствене деце батинама. У вези са новим законом који овакав вид кажњавања забрањује, најпре се у медијима појавио психотерапеут Зоран Миливојевић који је јавно подигао глас против, те изнео став да „умерене“ батине ипак благотворно утичу на дечје понашање. Од овог става оградило се чак 111 људи из струке.

Центар за промоцију науке – Елементаријум: Против физичког кажњавања деце

tumblr_ncg1lt6AdO1qm8q2no1_500 (Small)Неке животне лекције, сматрају они, могу да се дају и на другачије начине. А ево једне лекције која говори у прилог нас, просветара.

Вечерње новости: Коментар – лекција (12.12.2014)

Неке лекције очигледно нису испредаване како треба.

Вице.ком: Због теорија завере у Србији све више невакцинисане деце (9.12.2014)

Истраживачи у свету већ раде на вакцинама које садрже биоматеријал који, када се убризга у тело, склапа се у структуру која се успешно бори против канцера и вируса који успешно одолевају нашем имуном систему.

IFL Science: 3D Cancer Vaccine Recruits Infection-Fighting Cells (10.12.2014)

leaf-footed bugИ док научници проналазе лек за неке болести, друге праве проблем. Једну од њих преноси инсект из потфамилије Triatominae, која припада реду стеница. На енглеском говорном подручју зову их бубе које љубе (Bed Bugs) и оне својим „пољупцима“ убијају 12.000 људи годишње, углавном у области Централне и Јужне Америке. Нападају током ноћи, када излазе из својих блатњавих скровишта и гризу људе који спавају. Близу угриза обаве и нужду и црволики паразит из фекалија пронађе рану (насталу од поменутог угриза) и кроз њу уђу у тело човека. Тамо „путују“ до срца на коме могу да изазову оштећења и то чине деценијама, док напокон човек од њих не умре. Језиво.

Scientific American: Bed Bugs, Kissing Bugs Linked to Deadly Chagas Disease in U.S. (10.12.2014)

_677339709053613_6428984533625058710_nДеценијама је трајало и руинирање нашег школства и оно је сада такво каквo је, али добро сигурно није. Зато и не чуди што се јавила потреба да се оно измени.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја: Уговор о трансформацији образовања (12.12.2014)

Ово што ћете видети за крај није баш трансформација, али јесте промена омотача код тарантуле. Изгледа застрашујуће, али и занимљиво. 🙂

IFL Science: Timelapse Of Tarantula Molting Looks Like Alien Birth (9.12.2014)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: