Сајт за наставнике биологије


За наставнике биологије вест је да је изашао календар такмичења:

Природно-математички факултет у Новом Саду: Календар такмичења из биологије ученика основних и средњих школа за шк. 2014/15. год.

narodni-pesnik

Аутор овог десетерца, осим што је народни песник, такође је и члан Форума београдских гимназија.

То ће постати актуелно од краја фебруара, а догађај који је за нас просветаре актуелан тренутно, преговори су који се воде између министарства и синдиката. Изгледа да ће добити и помоћ – заштитника грађана.

РТВ: Јанковић: Борба просветара не сме да штети ученицима (20.12.2014)

За сада изгледа да помоћи нема и потпуна обустава рада заказана је за понедељак. Да би наставници знали шта треба да раде, синдикати су направили упутство.

Зелена учионица: Упутство за вођење штрајка 22.12.2014.

Овим упутством руководиће се школе (претпостављамо) које су званично на штрајкачком списку.

Зелена учионица: УСПРС: Преглед школа у штрајку – 18.12. 2014.

Како ситуацију види Унија синдиката у Војводини?

Само у једној школи у Војводини је одлучено да се у понедељак обуставља настава. Очигледно војвођанске школе неће пратити пут који су одредила сва четири репрезентативна синдиката, а да је пут до пакла поплочан добрим намерама, говори и најновији скандал који су направили активисти организације „Гринпис“:

Блиц: Резерват је нетакнут стајао век и по. А онда су дошли активисти „Гринписа“ (19.12.2014)Bilder der Forschung 2009

Један други скандал потресао је јапанске научнике. Наиме, тамошња научница Haruko Obokata (нисмо сигурни како се име транскрибује на српски), јавно се извинила научној јавности пошто се показало да њен поступак претварања одраслих ћелија у матичне није исправан. Нити један тест направљен након њеног рада није могао да понови њене резултате, што значи да ни њен експеримент није био ваљан. Да зло буде веће, њен научни рад (који заправо то није) је оцењен као толико значајан да га је објавио најпрестижнији часопис „Природа“ (Nature). Штета није нанесена само том часопису, већ и колегама научницима који су утрошили време и материјал да тај експеримент понове. Јапанска научница је понудила своју оставку и по свему судећи, њена каријера је завршена.

Рhys.org: Japanese scientist resigns over stem cell scandal (19.12.2014)

_10152775633884655_3391891166737099802_nВерујемо да академику Матији Бећковићу овај случај не би био изненађујући, јер према његовим речима које су медији пренели, жене и тако нису способне да буду научници. 🙂

Телеграф: Матија Бећковић: Шта ће нам жене у САНУ, мушкарци су способнији!? (19.12.2014)

Једина особа која је добила Нобелову награду из две различите области (физике и хемије) била је (запањујуће) жена. Реч је о Марији Кири, која се, нешто пре добијања друге поменуте награде, нашла у незавидној ситуацији. Наиме, била је у емотивној вези са Полом (Paul Langevin), који је био физичар и студент постдипломац њеног покојног мужа. Иако је он живео растављено од своје супруге, пред очима закона и даље је био у браку. Јавности се то није допало и руља је опколила њену кућу и престравила њене малолетне кћерке. У тим тешким тренуцима, подршку јој је пружио Алберт Ајнштајн.

IFL Science: Albert Einstein Told Marie Curie To Ignore The Haters (9.12.2014)

_n8mv9yxxfw1src5rlo1_r1_500 (Small)Упркос свим мукама, госпођа Кири се уписала у књигу светски познатих научника, а да би неки научници то постигли, прибегавају разноврсним триковима. Преваре у науци су добро познате Клаусу (Klaus Kayser) који је уредник угледног часописа „Дијагностичка патологија“ (Diagnostic Pathology) и он зато настоји да тај углед и сачува. Рецимо, како би био сигуран да научници нису позајмили микрографију са интернета и представили је као своју, Клаус од њих захтева да му пошаљу и оригиналну микроскопску плочицу са препаратом. 🙂

Scientific American: For Sale: “Your Name Here” in a Prestigious Science Journal (17.12.2014)

У будућности ће бити много плочица на којима ће препарати бити бактеријске ћелије, с обзиром да њихова растућа резистентност на антибиотике све више забрињава научнике. Према једној прогнози, овај непријатни продукт еволуције ових микроорганизама узроковаће 500 милиона смрти и губитак од 64 трилиона евра за светску економију до 2050. Ваља чим пре пронаћи нови лек.

Scientific American: Antibiotic Resistance Will Kill 300 Million People by 2050 (16.12.2014)

In human courageЗа Леслија (Leslie Baugh) оно што је добио није баш лек, али ће му свакако побољшати квалитет живота. Наиме, он је добио две вештачке, роботске руке које може да покреће мислима.

Popular science: World First: Man Controls Two Prosthetic Arms With His Mind (18.12.2014)

Док иноземци осмишљавају СФ технологију како би помогли унесрећеним људима, у Србији посланици у Народној скупштини игноришу законе који ће омогућити деци, која болују од ретких болести, елементарно – да се њихова болест дијагностикује. Петицију да се тај став промени започело је једно (здраво) дете, не старије од наших осмака.

Петиције 24.ком: Петиција за Зојин закон

Да се подсетимо зашто је потребна подршка да се овај закон донесе:

Такође, можете погледати и сајт посвећен деци која болују од ретке мукополисахаридозе, а који је направио отац девојчице оболеле од те болести, Саша Илић:

Wix.com: Morquio Serbia

Funny_Pictures_Animated_Calvin_Ah-Ah-Ah-ChoooТешко је остварити права такве деце у Србији, али ће једно посебно право бити дато свој деци, а то је да их родитељи не смеју физички кажњавати. У вези са овим предлогом закона, још увек се воде полемике у јавности.

Зелена учионица: И најбезазленије повређивање детета је кривично дело (19.12.2014) & Српски културни клуб: Милица Новковић: „Жестоком“ борбом око „штапа“, замагљује се истина (19.12.2014)

Још једно право, које је такође дискутабилно (макар судећи по коментарима на Фејсбук групи намењеној наставницима), дато је свима онима који су завршили курсеве, да могу да предају енглески језик.

Н1: Деци енглески могу да предају и особе са курсом (18.12.2014)

10431502_712860255477594_3834302419830964941_nСада макар знамо који курс треба завршити. 🙂 Ипак, ми нисмо мислили да се бавимо енглеским, већ северногерманским. Заправо, њима се баве у следећем чланку, односно њиховим пореклом.

Science alert: Linguistic family tree reveals the roots of Nordic languages (2.12.2014)

За нас, биологе, ипак је занимљивија прича о нашем и пореклу живог света. Вратићемо се у прошлост тек толико да упознамо дива нежног срца.nipponosaur

Независне новине: Диносаурус застрашујућих канџи био у ствари њежни див (23.10.2014)

И таман да позовемо вас, да се са својим ђацима укључите у акцију Природњачког центра из Свилајнца и будете кум/а диносаурусу изложеном у том граду. 🙂

РТС: Кумујте диносаурусу, маскоти музеја у Свилајнцу (до 30.12.2014)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: