Сајт за наставнике биологије


greenЈуче смо вам честитали новогодишње празнике и пожелели срећу у 2015, а данас вас питамо шта бисте пожелели сами себи? Другим речима, шта очекујете од ове године? Колегиница Боба је била практична на начин како само она уме. 🙂

Блог – Клотфркет: Моје резолуције и револуције (3.1.2015)

Уколико нисте сигурни шта очекујете, урадите тест па сазнајте. 🙂

Teacher problems: Teachers, What Should You Expect Next Year?

То су била наша очекивања, а ево шта ће нас заиста дочекати:

Блиц: Вербић: Ефикаснија мрежа школа и рационализација (3.1.2015) & У 2015. просвета добија јединствени информациони систем (3.1.2015)

И шта још?

Министарство просвете, науке и технолошког развоја: Успостављање Јединице за координацију инклузивног образовања (30.12.2014)

Ваљда ће нам ова јединица помоћи да се изборимо са не малим проблемом инклузије. За леопарде, пак, помоћи више нема, макар у Египту.

Блиц: Убијен последњи леопард у Египту (31.12.2014)

vampire in the mirrorКолико не ценимо живот на нашој планети, толико смо фасцинирани његовим проналаском на некој другој. Јавност толико вапије да се пронађе нешто на Марсу осим једноличног пустог тла, да смо већ неколико пута имали, додуше лажне, узбуне да је тамо пронађено свашта нешто живо. Чак и гуштери за које се испоставило да су вајарска (и стеновита) дела ванземаљске мајке природе.  🙂 Међутим, најновије „откриће“ доказује да је људска машта неисцрпна; на Марсу је виђен и сам гроф Дракула. Или, макар, његов ковчег. 🙂

IFL Science: Breaking News: DRACULA Found On Mars (2.1.2015)

Сва је прилика да ће пре пронаћи Дракулу на Марсу, него што ће директорима увести испит за лиценцу. Па, ипак, ми не бисмо били ми када не бисмо нашли какав-такав квиз који ће вас тестирати да ли сте за директора школе или не треба такве снове да сневате. 🙂

Teacher problems: Could You Actually Be A School Principal?

14417_925508817459282_873984845985126746_nДиректори из чачанских школа одлучили су да Министарству просвете и тамошњој Школској управи упуте једно писмо. Прочитајте. 🙂

Унија синдиката просветних радника Србије: Отворено писмо директора из Чачка (26.12.2014)

Директори су упутили писмо, а група грађана која је себе назвала Грађани за објективно јавно образовање (Citizens for Objective Public Education) упутила је тужбу суду у Канзасу чији је циљ био укидање учења о еволуцији у школама. и изгубили су.

IFL Science: Group Files Lawsuit Against Kansas For Teaching Science In Science Class (30.12.2014)

То је у Канзасу, а у Јужној Кореји дешава се нешто што је за нас непојмљиво. Тамошњи наставник математике (Cha Kil-yong) је права звезда, која пева дуете са најлепшим тамошњим глумцима и у току прошле године имао је зараду од осам милиона долара! 2mLm801_700ll1 (Small)Додуше, он није обични наставник који ради у школи, већ води онлајн учионицу која припрема ђаке за пријемни испит из математике. И то није без врага; тамошње становништво опседнуто је образовањем. Не само да им је битно у коју средњу школу и факултет ће њихово дете ићи, већ и у коју основну школу, а и обданиште. Родитељи су прилично навалентни (попут наших) и без проблема ће ући у „окршај“ са наставницима захтевајући да им дете седи у првом реду или ће довести у питање оцене. То иде дотле да су породице растављене; док тата зарађује у својој родној груди, мајка је са дететом у Америци или некој другој држави где је службени језик енглески, како би се љубимац уписао на престижни колеџ (Харвард, по могућству). Деца преко дана иду у редовне школе, али у поподневној смени похађају и поменуте онлајн. Све ово је имало за последицу да је забележен значајан раст на ПИСА и другим листама, али су анкете указале да млади у овој земљи најмање воле школу у поређењу са вршњацима из других држава. Такође, значајан је и раст броја самоубистава.

Washington post: In education-crazy South Korea, top teachers become multimillionaires (30.12.2014)

281872_10154784947160284_5502101835220328021_nА у Србији? Па, Србија је бајка и због тога што зарадити толики новац подучавањем дефинитивно је могуће само у машти. 🙂

Биз лајф: Зоран Миливојевић за БИЗЛајф: У Србији се успех кажњава (5.3.2014)

С обзиром да је Миливојевић заговорник физичког кажњавања деце, надамо се да поменуту казну није подразумевао у том својству. 🙂 Но, кажњавали или не, тек у Србији успешних има, али су они махом – на Кембриџу.

Мондо: Жао нам је, нисмо старлете, студирамо на Кембриџу (29.12.2014)

Очигледно је за успех потребно знање енглеског језика. Шта је са српским?

Политика: Нeoпходан је закон о ћирилици (31.12.2014)

Писали ћирилицом или латиницом, тек, да ли вам се некад десило да се посечете на папир? Уколико јесте, сигурно сте могли да се уверите да, иако мала, посекотина прилично боли. Следећи филм објашњава зашто.

Можда нас не би болело да имамо електронску кожу? Ову кожу изумели су научници са Станфорд Универзитета и њихове колеге из Токија, за сада како би роботима подарили чуло додира, као и друга чула које имамо у кожи, али нико не каже да у будућности неће наћи примену и у медицини.

Рhys.org: Scientists developing electronic skin (30.5.2014) & IFL Science: Smart Artificial Skin Could Give Prosthetic Limbs Feeling (10.12.2014)

_10152171262832979_727883466476195221_nЋелије коже, поред бројних улога, добиће макар још једну. Од ових ћелија, прецизније матичних ћелија коже, научници су успели да добију прекурсоре сперматозоида. Неплодност погађа 10 до 15 одсто парова и прилично чест разлог су мутације на Y хромозому. Промене на гену AZF (поменутог хромозома) могу изазвати или значајно смањење сперматозоида или њихов изостанак. Зато су научници покушали да направе герминативне ћелије у телу миша и успели су у томе, користећи матична ћелије коже и фертилних мушкараца, али и стерилних. И заиста су успели у томе, али се герминативне ћелије даље нису развиле у сперматозоиде, вероватно и због тога што су ипак у питању људске ћелије у телу миша, што није њихова природна средина. Да зло буде веће, неке од њих формирале су туморе, али оно што обећава је да су се матичне ћелије диференцирале у герминативне, чак и у случају стерилних мушкараца (мада је код фертилних та диференцијација била боља).

IFL Science: Scientists Generate Sperm Precursors From Skin Cells Of Infertile Men (2.5.2014)

Следећи чланак садржи генијални анимирани филм који приказује како сперматозоиди пливају и објашњава да ли је лакше мајушним њима или џиновским китовима уљешурама.

Science dump: The physics of sperm vs. the physics of sperm whales (15.7.2014)

_mr0j5p7OCs1s2xab7o1_400Не знамо како се у води сналазио јастог који је уловљен у Новој Шкотској, али због мутације на генима има дупла кљешта на једној страни тела, што му даје помало застрашујући изглед.

IFL Science: Alien-Like Lobster Found In Nova Scotia (30.12.2014)

_660322244083577_3744781120686064209_nНо, колико год чудан био и колико год кљешта имао, то је и даље јастог. Као што је слон – слон, чак и кад му обучеш балетску хаљину. Или можда није?

Зелена учионица: Кад слону обучеш балетску хаљину, он се зове балерина (2.1.2015)

Изгледа да ово „пали“ и код паса. Макар је то била пракса једног италијанског циркуса све док их није сачекало друштво за заштиту животиња и оптужило за окрутност. Наиме, они су псе бојили у панде и тако су их и приказивали наивним посетиоцима. 🙂

IFL Science: Italian Circus Paints Puppies And Calls Them Pandas (28.12.2014)

Неко фарба кучиће ради добити, а неко из досаде.

Животиње.рс: Фарбају љубимце јер „изгледају досадно“! (19.9.2014)

Надамо се да ми вама данас нисмо били досадни, па нећете имати разлога икога да фарбате. 😀

Advertisements

Коментари на: "Наставници милионери и Дракула с Марса" (2)

 1. Мислим да није у реду Зорана Миливојевића назвати заговорником физичког кажњавања деце. Требало је или реч заговорник ставити под наводнике или рећи да га за то оптужују.
  1) Ту етикету г. Миливојевићу пришивају они који немају елементарну културу дијалога и способност да без увреде сучељавају мишљења. Проблем недостатка демократске културе у нас!
  2) Суштинско неразумевање проблема на који г. Миливојевић (увођења закона тог и таквог) углавном имају: они који (своју) децу васпитавају само теоријски, они који немају своју децу а склони су замишљању типа „ја бих то…“, они који су благословени децом која су „лака за одгајање“ па живе у илузији да су за то сами заслужни или они који су потпуни лицемери (или можда плаћени за подршку „савременим“ законима)
  Овакав мој став произилази из искуства одгајања једног „тешког“ и двоје „лаке“, свеукупно троје, сјајне деце за које се даноноћно борим (што против саме себе, што против што против институција које имају тенденцију да упросече свако дете), у борбама које не може ни један закон да регулише, већ само унутрашњи порив за исправљањем самог себе. Закон даје правла, а родитељ љубав (чак и када греши!).
  „Да порасту мала деца …., а највише љубав сваког божјег дана…“

  • И ти кажеш како други немају елементарну културу дијалога? Можда треба још једном да прочиташ текст који си написала.

   У сваком случају, хвала на коментару.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: