Сајт за наставнике биологије

Мајушни, али отпорни


_nhccofqICx1rmenx4o1_1280 (Small)Ако се сећате, срећне новогодишње празнике честитала вам је у наше име Весна Змијанац. Настављамо традицију, па вам овог пута божићне празнике честита још једна естрадна дива, Весна Вукелић Венди, која је, на жалост или на срећу, наша несуђена колегиница. 🙂

Прва српска телевизија: Држи часове веронауке (6.1.2014)

Ако сте се опоравили од ова два и по минута чисте… духовности, ред је да прочитате шта и друге познате личности твитују. 🙂

Њуз нет: Шта познати пишу на Твитеру поводом Божића (7.1.2014)

Ипак, време је да се мало уозбиљимо и упутимо вам честитку са жељама које ће нам свима бити потребне.

Блог – Клотфркет: Данас је Божић (7.1.2014)

_neipgexPT91qccobxo1_1280 (Small)То је била Боба Недић, а следи и божићна честитка такође нам познате наставнице енглеског језика, Гордане Поповић. Она нам је пожелела – сарадњу. 🙂

The Many Hats of a Teacher (but one smiling face): One Word for 2015 – Collaboration (7.1.2014)

Поменусмо две наставнице енглеског језика, које да би радиле свој посао морале су да заврше одговарајуће факултете. Одлука министарства да то више неће морати да буде услов да би се енглески предавао у школи, изазвао је, најблаже речено, негативне реакције и коментаре међу наставничком популацијом. Зато је ред да се та прича (једном за свагда) разјасни.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја: Критеријуми за наставнике страног језика (23.12.2014)

Иначе, у плану је и промена поступка за признавање страних диплома, као и још неке измене у високом школству:

Данас: У плану нови закон о високом образовању (7.1.2015)

Очигледно министарство не одмара чак и у време празника, а не морате да одмарате ни ви. Имамо неке курсеве које желимо да вам препоручимо:

Мисли велико: Курсеви

WhiteBlueКурсеви су из заштите животне средине и некако је логично да наставимо да пишемо о овој важној области и свакако хоћемо, као и многим другим важним областима биологије. Ипак, пре тога мало о математици. Сви знамо да живимо у тродимензионалном свету, који има своју ширину, висину и дужину. Без обзира што је то један велики свет, математичарима довољан није, па су одлучили да нам објасне и четврту димензију.

Science dump: How much do you know about the fourth dimension? (8.7.2014)

Нама су довољне и три, које такође није баш тако лако постићи када се, рецимо, праве гифови. У ствари, мислили смо да није лако, а испоставило се да нисмо у праву. Погледајте следећу галерију:

Daily news dig: Simple Trick Turns Gifs Into Awesome Animation 3D Gifs

tumblr_mjhue7GTvM1r9bfqro1_500

А следећа галерија приказује десет најзанимљивијих врста откривених у 2014, дакако према мишљењу аутора те галерије.

IFL Science: Top 10 New Species of 2014 (1.1.2015)

Када се открије велики број врста одједном, научници морају свима њима да дају и имена, па тада постају креативни. Иако се углавном труде да дају таква имена која ће илустровати неку значајну карактеристику новооткривене врсте, уочљива је и њихова жеља да се мало и забаве. мравбат (Small)У прилог томе говори и назив инсекта – Дарт Вејдер, а који је дат према лику из култног научно фантастичног филма „Ратови звезда“.

National geographic: From Darth Vader to Jelly Doughnuts, Weird Species Names Abound (8.8.2013)

Још једно занимљиво откриће нове врсте је откриће најмањег варана на свету тамо негде у Аустралији. Дугачак је свега 23 центиметара и тежи 16 грама. И такав је изгледа био последњих шест милиона година. Иако мајушан, одолео је свим изазовима у том периоду. 🙂

abc.net.au: World’s smallest species of goanna found in WA’s Kimberley (30.12.2014)

Јасно је да је оно што је мало, уопште не мора да буде неотпорно. Напротив. Читав живот заснива се на микроскопски ситним ћелијама, које опстају већ милијардама година. Занимљиво је да и ту откривамо нове. Меј Брит Мосер (May Britt Moser), заједно са њеним супругом Едвардом (Edvard Moser) и колегом Џоном (John O’Keefe), открила је посебну врсту нервних ћелија, тзв. решеткасте (енглески: grid). Ове ћелије налазе се у мозгу многих врста и помажу им да открију своју позицију у простору. Untitled124За њихово откриће ова тројка добила је Нобелову награду за област медицине (или физиологије), а куриозитет је што је на додели ове престижне награде Меј Брит носила хаљину дизајнирану тако да дочарава њено откриће. Дизајнер је несуђени инжењер, Метју Хабл (Matthew Hubble), чија кћерка студира неуронауке, те му је помогла да његово дело изгледа аутентично.

Scientific American: Glittering Nobel Gown Represents Scientist’s Work (10.12.2014)

Ћелијске митохондрије једнако су изненађујуће као и целе ћелије. Оне муче научнике последњих 40 година зато што се – тресу. 🙂 Митохондрије добијају овај „напад“ не само у једној ћелији, већ симултано у свим ћелијама једног ткива. Митохондријална дискотека траје од десетак секунди до целог минута и научници су претпоставили да има некакве везе са њеним функционисањем. У ствари, изгледа да више везе има са променама у средини која је окружује, односно цитоплазми, али није искључено да промене укључују и састав крви и нервне импулсе.

Рhys.org: Shaking up cell biology: Researchers focus in on decades-old mitochondrial mystery (21.10.2014)

tumblr_ly1y7wLX8q1qaxrh5o1_250Као што сви знамо, митохондрије учествују у стварању АТП-а. Јака, танка влакна које зовемо микрофиламентима или актинским филаментима, присутна су у цитоплазми готово сваке ћелије у нашем телу. Када се скупљају и издужују ови филаменти имају главни утицај на покрете ћелија. Ти процеси захтевају много енергије, па тиме и ATП-а. Иако су многи делови овог процеса прилично јасни, и даље постоје неке мистерије у детаљима. Једна од њих је да дуги полимерни актински ланци (Пактин) користе АТП стопом која је више од 40.000 пута бржа него код појединачних актинских мономера (Гактин). Ова значајна разлика експериментално је доказана, али је више од 25 година остала без објашњења. Научници из Чикага верују да су напокон ову мистерију одгонетнули, а њихов рад даје увид у фундаментално разумевање како актински филаменти хидролизују АТП. Сама хидролиза утиче на многа својства актина од којих су нека релевантна за везивање лекова против канцера за циљане ћелије.

Рhys.org: Scientists uncover clues to ATP mystery and how cells work (23.9.2014)

_mmc09mt5781qzcf71o1_1280 (Small)Када већ поменусмо канцер, физичари са Универзитета у Дандију, као и из Аризоне, доказали су да се у досадашњој пракси погрешно размишљало. Наиме, када се стварају секундарни тумори по телу, познати као метастазе, до сада се мислило да настају искључиво из специјализованих ћелија канцера. Поменути физичари доказали су да, додуше ређе, једнако могу настати из обичних ћелија канцера које крв разноси.

Рhys.org: Physicists reveal random nature of metastasis (17.7.2014)

HeLa-cells-dividing-1И  још једна прича о канцеру, чији је главни јунак Toxoplasma gondii, једноћелијски паразит који највише воли мачја црева. Међутим, може да живи у било којој топлокрвној животињи, те тиме и у човеку. Верује се да њега има чак трећина светског становништва и ретко ко има икакве симптоме. Уколико их људи имају, они наликују грипу и код неког чији је имунитет слабији, може доћи до озбиљних инфекција. Здрав имуни систем, пак, реагује на овог паразита исто као што би реаговао и на тумор; стварањем ћелија убица и цитотоксичних Т ћелија. Погађате, научницима је синула сјајна идеја. Пошто се зна да ћелије тумора могу да „искључе“ имуни систем, уношење токсоплазме може да га наново покрене.

Мedicalxpress: Toxoplasma gondii can stop cancer in its tracks as a vaccine (18.7.2014)

Надамо се да ће нам овај протист помоћи да победимо рак, а и надамо се да ће се лекари изборити са још једном болешћу – еболом. До сада, у Либерији ствари нису стојале најбоље, али се ситуација поправља.

Актер: Школе затворене због еболе у фебруару поново раде (7.1.2014)

Када ће се код нас ситуација поправити, тешко је рећи, али нада умире последња. 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: