Сајт за наставнике биологије


_nb1pmanJLd1ruc348o1_1280 (Small)Када нам гости дођу, а нама непријатно – знате ли за тај осећај? Е, па након првог чланка који смо одабрали за данас за то више неће бити разлога. Он нуди галерију са креативним решењима како да сакријете у кући оно што је ружи. 🙂

Еxciting mag: Here Are The Most Creatively Genius Ways To Hide Ugly Stuff In Your House #12 = Brilliant

Оно што радимо природи не може се (а и не сме) сакрити. Подаци и графици довољно говоре. Један од њих, кога аутор следећег чланка назива „најважнијим у читавом веку“, говори о повећању угљен-диоксида у атмосфери:

Science dump: The Keeling Curve: most important graph of the century? (9.9.2014)

Јасно је да се улажу напори да се смањи емисија овог гаса и логично решење је да се фосилна горива замене чистијим начинима добијања енергије, попут сагоревања водоника. Но, до тада, док се не створе сви услови за такав прелазак, мора да прође транзитни период. Изгледа да су Американци пронашли решење у једној супстанци, пластици сличној, која се већ користи за контејнере за храну. Она је способна да упија угљен-диоксид попут сунђера. Овај, пластици сличан „упијач“ могао би да помогне председнику Обами да оствари своје обећање и смањи емисију гасова стаклене баште у атмосферу и то чак за 30% до 2030. тако што би се уграђивао у фабричке димњаке (супстанца, не Обама 🙂 ).

Рhys.org: Carbon dioxide ‘sponge’ could ease transition to cleaner energy (10.8.2014)

10590686_344400692385252_4644713848100836278_nНије једноставно направити супстанцу у складу са одрживим развојем. Она мора да конкурише постојећим, попут гуме, која није добро решење за животну средину, али су предности те што има жељене перформансе (еластичност и отпорност, на пример) и мање трошкове фабричке производње (што се за биоразградиве производе за сада не може рећи, па је њихова заступљеност на тржишту данас, најблаже речено, недовољна). Међутим, научници из Минесоте верују да су дошли до нечега и еколошког и економичног.

Рhys.org: From barrels to biology: Scientists develop cost-competitive bioderived polymers for a post-petroleum future (23.6.2014)

10371978_10152203940762979_2497636119394462011_nЈасно је да се траже и нови извори енергије и научници из Лондона и Финске пронашли су заиста оригиналан начин да дођу до пропана. Они су успели да поремете биолошки процес који уграђује масне киселине у ћелијску мембрану бактерије Escherichia coli и уместо тога претвара их у – пропан. 🙂 Крајњи циљ научника је да овај систем остваре код фотосинтетичких бактерија које ће, користећи енергију Сунца, стварати хемијско гориво.

Рhys.org: Scientists create renewable fossil fuel alternative using bacteria (2.9.2014)

Осим што би могле да стварају енергију, како тврди следећи чланак, неке бактерије се њоме и „хране“. Научници из Калифорније су, наводно, открили врсту која се не храни и самим тим не ствара енергију, већ користи готову, електричну, коју и „једе и удише“.

New scientist: Meet the electric life forms that live on pure energy (16.7.2014)

_n8d0n2rIpC1qbn5m1o4_1280 (Small)А бактерије које живе у нашим цревима воле да једу чоколаду. И још много тога. И да би добиле то што желе, манипулишу нашим мозгом. Дакле, када једемо више него што би требало или оно што не би требало, ми смо заправо жртве манипулације. 🙂

Национална географија: Када имате „осећај у стомаку“ или како бактерије манипулишу вашим мозгом (9.9.2014)

Кад већ дођосмо до хране, а зборили смо о глобалном загревању, да ли сте се икад запитали да ли ова глобална промена утиче на наше усеве да буду мање хранљиви? Па и ако нисте, следећи чланак свеједно одговара на то питање и каже: ако то већ није случај, биће у скорој будућности.

Scientific American: Does Global Warming Make Food Less Nutritious? (10.11.2014)

_muqcy8INu31rcxamco6_r1_500 (Small)Можда то и није тако лоше ако опадне и калоријска вредност; моћи ћемо да једемо исто колико и сада, а гојићемо се мање. 😀 Следећа галерија приказује колике су разлике у количини различите хране, али са истом вредношћу од 200 калорија.

Science dump: What 200 calories looks like for different foods (31.1.2014)

Калорична вредност није једино мерило здраве хране. Ево шта новинари никако не препоручују за оне који желе да се хране здраво. 🙂

Блиц: Шест ужаса које једете, а да нисте ни свесни (8.9.2014)

И кад смо код ужаса, време је за страву. Другим речима, време је за актуелности из наше просветне ситуације, којих има чак и током распуста. А како ће се оне даље одвијати, знаћемо више 12. јануара. 🙂

Унија синдиката просветних радника Србије: Наставак штрајка! (5.1.2015) & Политика: У понедељак одлука о наставку штрајка наставника (9.1.2015)

_sindikati-680x340Ипак, већ сутра су могући неки помаци. Министар је позвао синдикате на разговор у јутарњим сатима. Синдикати су, иначе, министру упутили отворено писмо:

Зелена учионица: Министру просвете, науке и технолошког развоја Срђану Вербићу (8.1.2015)

На ово писмо министар није одговорио, али јесте рекао на ту тему, а на трибини у Лесковцу:

ЈугМедија: Вербић: Не постоји решење за финансијско стање просветара (9.1.2015) & РТВ: „Како до бољег статуса наставника“ (9.1.2015) & РТС: Вербић: „Учите децо, без обзира на штрајк“ (9.1.2015)

darwish-leediaz-field-trip-partnerships-460x345Можда решења и има, а крије се у Агенцији за мирно решавање сукоба. Поменута агенција поставила је ултиматум министарству да мора да укључи миритеља. Заиста мирнодопски, нема шта. 🙂

Данас: Без преговора о смањењу плата (8.1.2015)

У миру вас остављамо до сутра, када смо вам припремили изненађење. 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: