Сајт за наставнике биологије

Вежба пре приче


_827797850604795_9075200524954318153_n (Small)
Кликом на слику добићете интерактивну.

Желите ли да путујете у Белгију? И то да бисте учествовали на бесплатној научној радионици? 🙂 Па, ако сте наставник биологије и других природних наука, имате прилику. Додуше, не превише извесну, јер позивају свега 20 наставника из целе Европе, али никад се не зна. 🙂

Scientix.eu: Take part in the Scientix Science project workshop in the Future Classroom Lab! (8.1.2015)

Имате времена и да размислите и да саставите писмо. Рок је до 26. јануара. Ипак, следећи текст тврди да су секунде важне. Заправо, једна једина! Наиме, наша планета не ротира око Сунца за тачно 365 дана. Има ту малко кашњења и потребно је да се то некако надокнади, а то се ради додавањем те секунде, како би се време ускладило са атомским часовником, најпрецизнијим којег имамо. Међутим, када је 2012. такође додавана секунда, разни сајтови, попут Reddit-а (друштвено-информативног и забавног сајта) и Linkedln-а (сајт за пословне контакте) пријавили су проблеме. Без обзира на то, овај кратки, али велики догађај очекује се 30. јуна у 23:59:59.

Рhys.org: Adding leap second this year expected to cause Internet problems (7.1.2015)

tumblr_ni1k2y7KTN1ttd550o1_1280 (Small)

Полицајци из Монтреала штрајковали су тако што су уз горњи део униформе носили (вруће) панатлоне различитих и шарених боја и дезена, а како би посрамили владу своје земље. 🙂

Дакле, секунде су важне, а важни су и сати рада са децом, изгубљени, да тако кажемо, током штрајка. Неки наставници су изгубили и Одељењско веће, али ће да га надокнаде према препоруци синдиката, који је и позвао наставнике да га не одрже. У истом саопштењу синдиката речено је и да договор са министарством није постигнут.

Унија синдиката просветних радника Србије: Саопштење (12.1.2015)

Откуд оваква одлука сад одједном? Следећи текст ће вам можда то разјаснити, а ту је још пар приде да вас упути у наредне кораке:

Зелена учионица: Синдикати: Закључити оцене (12.1.2015) & Политика: Штрајк и у другом полугодишту (12.1.2015) & Н1: Штрајк просветара: Ђаци можда остану без сведочанства (12.1.2015)

И док синдикати најављују штрајк у другом полугодишту, министар најављује захтевну целу следећу годину:

Блиц: Вербић: Озбиљна и захтевна година пред нама (11.1.2015)

Да ли ће нам година бити кишовита? Сазнаћемо, а до тада да сазнамо од чега потиче мирис кише. Ово питање није неважно ни биолозима, јер тај мирис „говори“ биљкама када да израсту из семена, води камиле кроз пустињу и инспирише неке врсте риба да постану романтичне. 🙂

Science dump: Where does the smell of rain come from? (21.8.2014)

_n7lncam6841sfzttbo1_500

За ово годишње доба прикладније су снежније теме (мада нас пракса демантује), па се зато селимо на Антарктик. Иако се сав бели на карти света, ово је најсувљи континент и увек је то и био. Наиме, до недавно се сматрало да је на овом континенту, тачније у области где је данас Викторијина долина, постојало огромно глацијално језеро негде пре 20.000 до 8.000 година. Ипак, истраживачи са Квинсленда демантовали су ову тврдњу. Теорија о древном језеру изгледа да не пије воду, баш као што је изгледа ни на Антактику није било. 🙂

Рhys.org: Antarctic lakes theory dries up (22.7.2014)

_411580438997217_4075485093711544603_nПогрешних теорија је увек било и биће, а грешака има чак и тамо где их најмање очекујемо. Рецимо, водичи у угледним светским музејима који се баве историјом природе, неће рећи посетиоцима да веома често имају погрешно идентификоване примерке врста биљака и животиња. Следи прича о једном слону, кога је погрешној врсти придодао сам Карл Лине још у 18. веку и та грешка се исправила тек недавно.

Nature: Linnaeus’s Asian elephant was wrong species (4.11.2013)

Идентификација врста уопште није једноставна ствар, то зна сваки биолог, а у то су се недавно уверили и чувари јавног реда и мира из Дарвина у Аустралији. _546592372094422_116819365_nЈедан човек, док је обалом мора шетао пса, наишао је на нешто што је личило на откинути људски прст. Уплашивши се да је налетео или на злочин или на напад крокодила, човек је прст однео у полицију. Међутим, тамо су утврдили да немају посла са остатком људског тела, већ нечим мање забрињавајућим, али више збуњујућим. Патолог је утврдио да ово није људски прст, већ нека врста биљке, али није могао да каже и које. Претпоставили су да је у питању Alcyonium digitatum. Међутим, поменута врста је корал и мада је, попут биљке, причвршћен за подлогу, он је животиња, а и ареал врсте је северни Атлантик и Медитеран, што је прилично далеко од обала Аустралије. Тако ће ова врста, прсту слична, остати мистерија, јер полицајци су сагласни у једном: њихово је да решавају злочине, а не биолошке задатке. 🙂

IFL Science: Bizarre Plant Resembles Human Finger (6.1.2015)

Врсту коју ћете видети у следећој галерији лако бисте препознали, чак и да не знате наслов.

Блог – Обичне приче: Макови – анимације (23.6.2014)

avatar_14А следећи гиф приказује све фазе у развићу људског фетуса. Заиста је сјајан, посебно за услове основне школе, где није важно знати све детаље. Једина је замерка што не даје икакву представу о односу величина појединих ступњева:

Science alert: This mesmerising animation shows how babies form (18.12.2014)

Када се беба роди, такође следе неке фазе у равићу и колико год нам изгледале познате, откривају се неке нове ствари. Рецимо, да ли сте знали да пре него што ће проговорити прву реч, мозак бебе увежбава механику говора?

Мedicalxpress.com: Months before their first words, babies’ brains rehearse speech mechanics (14.7.2014)

_mqaldlAJ5J1snxul7o1_500 (Small)Ево га и филмић који објашњава како функционише мозак бебе:

National geographic: How Does a Baby’s Brain Work?

Ево и инфографике која приказује неке занимљивости о људском мозгу:

Science dump: Facts about the human brain (8.11.2013)

И још мало о речима и о мозгу. Научници из Шпаније и Немачке открили су да учење нових речи (код одраслих особа) активира исте центре у мозгу као и секс и дрога.

IFL Science: Learning New Words Activates The Same Brain Regions As Sex And Drugs (29.10.2014)

Хм. Мораћемо мало да редефинишемо познату изреку – секс, дрога и рокенрол. 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: