Сајт за наставнике биологије


_1562492593995693_1733914660590294674_nДанашњи чланак почињемо питањем: да ли ће свет остати без носорога?

Inside Africa: Rhinos on a plane: Life-saving mission across borders (12.9.2014)

Изгледа да штрајкачи ипак неће остати без дневница:

021: Просветари без дневница ако не надокнаде часове (15.1.2015)

А ни наши осмаци неће остати без збирки за припрему за завршни испит:

Зелена учионица: Објављене збирке задатака за малу матуру (16.1.2015) & b92: Збирке за малу матуру 600 динара (15.1.2015)

_nhrmxfBdjK1tfbfu9o1_500 (Small)Нама би значила и збирка за припрему за такмичења. 🙂 Календар такмичења је давно изашао, о чему смо већ писали и сећате се да смо вас упутили на један квиз који би могао да буде занимљив за ђаке, а у вези је са биологијом – о болестима зависности. Наша уредница, Бојана Молнар, распитала се код организатора у вези са овим и ево какав је одговор добила од председника удружења, Курта Неугебауера:

Поштовани,

нажалост нисмо обезбедили финансијска средства за одржавање квиза, јер потенцијални донатори  усмерили су своја средства за финансирање подручја настрадалих од  поплава. Надамо се да ћемо наредне године имати више успеха да обезбедимо донаторе, а актуелне информације добиће те на Фејсбуку или сајту www.lotosteatar.com.

Дакле, ове године ништа од тог квиза, али ће зато Новосађани моћи да уживају у једној пројекцији филма, а потом и у стручној трибини:

Фејсбук догађај: Клима не куца двапут – Пројекција филма „Disruption“ (за 17.1.2015)

Amazing-Water-Fall
Кликом на слику добићете интерактивну.

Клима не куца, а нама време откуцава. Због глобалног загревања, ниво мора расте много брже него што су научници предвиђали и то је доказао тим са Харварда. Ранија предвиђања су била да ће ниво мора расти за 1,5 до 1,8 мм сваке године. Од 1901. до 1990. та вредност је била још и мања; 1,2 мм. Међутим, од тог доба, вредност се повећала више него двоструко – 3 мм.

Рhys.org: Acceleration in sea level rise far larger than initially thought, study shows (14.1.2015)

Иако воде има све више, научници из Вирџиније и Филаделфије, озбиљно сумњају у њен квалитет. Заправо овде се ради о води за пиће и стандарди који потврђују њен квалитет, датирају од пре пола века. Дошло је време, сматрају они, да се мењају.

Рhys.org: Researchers call for changes in 50 year-old drinking water standards (13.1.2015)

Их, шта све треба мењати у нашем школству… 🙂 Али пре него што поменемо наше, најпре да поменемо школство у Израелу. И тамо се дешава штрајк, али не наставника. 🙂

б92: Пола милиона ученика штрајковало (15.1.2015)

А код нас? Код нас је „лавину“ покренула изјава министра просвете да ће се организовати конкурси за начелнике школских управа. Колико је то уопште изводљиво, говори, између осталог, и следећи текст:tumblr_ngqkfrTcUL1soxvjyo1_1280 (Small)

b92: Партијски кадрови у управама школа (15.1.2015)

Из текста издвајамо:

Услови за начелника ШУ неће бити измењени, а међу њима су завршено високо образовање, положен стручни испит у области образовања, односно лиценца за наставника, васпитача или стручног сарадника, објављени стручни радови или одобрени уџбеник, приручник или друго наставно средство, најмање осам година радног искуства у струци, положен државни стручни испит и испит за просветног саветника, познавање једног светског језика и рада на рачунару.

_904465116250515_4452279533825887531_nГледајући услове, многи би могли да „заузму“ ово место. Јасно је да ови услови не могу да обезбеде онога ко је најспособнији, па ћемо видети како ће се ситуација даље одвијати и да ли ће се услови ипак мењати. Иначе, способности опадају са годинама, то сви знају, а са годинама расте и ризик од Алцхајмерове болести. Међутим, научници са Станфорда верују да су пронашли лек.

The telegraph: Has Stanford University found a cure for Alzheimer’s disease? (8.12.2014)

Још један лек је на путу – универзална вакцина против сезонског грипа. Иако грип изгледа као тек једна непријатна болест, која погађа тек 10% популације одраслих и до 30% деце, ипак има на хиљаде смртних случајева, најчешће међу најугроженијима; који су сувише стари или сувише млади (бебе, заправо). influenza (Small)Да зло буде веће, вакцине се праве наново сваке године, а на основу прогноза који ће сојеви бити активни. Дешава се и да, чак и кад је прогноза добра, вакцине напросто не буду довољно ефикасне. Сада су научници открили антитела која неутралишу читав спектар сојева вируса типа А.

IFL Science: Scientists Edge Closer To Universal Flu Vaccine (15.1.2015)

Ето, чак и грип уме да направи проблем. Уколико постоји неки проблем са којим желите да се ми позабавимо, а можда вам чак и решимо, пишите нам у коментарима чланка. 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: