Сајт за наставнике биологије


10494541_863805183644669_7108412596077881844_nПропустили смо да за нову, 2015. урадимо годишњи хороскоп за наше читаоце. И тај пропуст нећемо надокнадити, али смо вам ипак за данас припремили нешто специјално. Инспирисао нас је амерички уметник Дејмон (Damon Hellandbrand), који је направио галерију чудовишта по угледу на хороскопске знаке:

Bored panda: 12 Zodiac Signs Reborn As Terrifying Monsters By Damon Hellandbrand (16.1.2015)

Ми нисмо толико застрашујући, па ћемо наместо хорор галерије, понудити неке друге галерије и текстове у вези са вашим хороскопским знаком. Уживајте. 🙂

tumblr_nfylv9G2Nh1qaityko6_1280 (Small)

Ован01

За овнове смо припремили галерију слика оваца. И све су прелепе. И слике и овце. 🙂

Bored panda: 25 Photos Of Sheep Blanketing The Earth Like Snow (октобар 2014)

Бик02

Бикове иритира црвена боја – истина или трач? Нећемо се бавити тиме, већ самом црвеном бојом. Да ли сте знали да крв разних животиња није увек црвена? Код многих гуштера и амфибија она је заправо зелена, јер садржи и жуч. zguzvice (Small)Научницима још увек није најјасније да ли је она природна одбрана од грабљивица или тек отпадни материјал који се нашао у крвним судовима. Јастози и други ракови, као и главоношци имају плаву крв, јер уместо гвожђа у еритроцитима имају бакар. Чланковити црви и пужеви имају хемоглобин попут нас (и крв им је црвена), али се он не налази у крвним ћелијама него слободно плива у крвној плазми. Инсекти уместо крви имају хемолифу, која је жућкаста.

Funny Buburuza: 5 Animals With Very Odd-Colored Blood (децембар 2012)

Некада и реке умеју да буду „крваве“, као што се то десило у Кини прошле године. Река се пред очима мештана напросто обојила у року од пар сати. У питању је, највероватније, хемијско загађење, које за ову многољудну земљу није баш неуобичајено.

Science dump: River turning blood-red overnight (7.8.2014)

Близанци03

Ми знамо да двојајчани близанци, како им већ назив каже, настају из две различите оплођене јајне ћелије. И то је довољно добро објашњење. Међутим, следећи текст приказује да читава та ствар са близанцима уопште није тако једноставна и разматра феномен химера, које се јављају и међу људима. Најједноставније (али можда не и најтачније) објашњење поменутог феномена је да уместо да се два зигота зачета у исто време развијају засебно, они се, да кажемо, слепе и настављају да формирају један организам. Тај организам сада садржи два различита (близаначка) генома и уколико они потичу од (несуђених) девојчице и дечака, јавиће се хермафродитизам. У блажем случају, родиће се дете са две различите боје очију, попут популарног Дејвида Боуија.

Мedicalxpress.com: The origin of twins (2.4.2014)

На почетку овог чланка је слика која ће вам већ разјаснити какве комбинације близанаца могу да се развију, а следећа слика разјашњава како да се они разликују када се роде. 🙂

_10152495019706749_6678269901898245283_n

Рак04

Наш колега из Калифорније, Форест (Forrest Galante), пронашао је јастога у Пацифику који је прави шампион. Његова маса је износила 5,5 килограма, што је рекорд, с обзиром да припадници његове врсте ретко достижу четири пута мању тежину. Овај рак је стар целих 70 година. Форест је, усхићен, отрчао да се похвали породици овом ловином. Породица је већала и одлучила да не поједе ову старину, већ да је однесу локалном центру за конзервацију морског живља, где је и пуштен на слободу.

Science dump: Giant lobster: Biologist discovers 70-year-old crustacean (13.12.2014)

Лав05

Лавови могу бити страшни, попут ових који су напали бодљикавог прасца:

IFL Science: Lone Porcupine Skillfully Defends Himself Against 17 Hungry Lions (3.11.2014)

А могу бити и умиљати. 🙂

Viral nova: This Ferocious Big Cat Is Best Friends With A Small Dog. It’s Too Precious. (15.8.2014)

Девица06

_1483033371908100_66130893_n
Кликом на слику постаће интерактивна.

У Индонезији, да би жена могла да постане полицајац, мора да прође тест невиности. Јасно је да је ова неуобичајена процедура запошљавања скренула пажњу јавности, а пре свега организација које се баве људским правима. Ово не само да је сексистички, већ заиста никакве везе са здравим мозгом нема да је тај тест икакво мерило; башка што је и сам тест као показатељ доведен у питање. Оваква дискриминација жена не виђа се само у Индонезији; пракса тестирања невиности за разне циљеве, спроводи се и у Турској, на пример. Познат је случај из 1990. када је ученица једне школе извршила самоубиство након што је тестирана, а према инструкцијама директора школе. Сам тест варира од културе до културе; негде се то чини опипавањем, а на другим местима пуким посматрањем да ли на химену има оштећења. У једном селу у Мароку тест је заиста маштовит. Жена легне са испруженим ногама, а друга, обично старија жена, поломи свеже јаје над њеном вагином. Уколико се садржај излије у њу, сматра се да тестирана девојка није више невина. Но, без обзира на методу, две ствари се сматрају меродавним; неоштећен химен и узан вагинални отвор.

IFL Science: Women Suffer The Myths Of The Hymen And The Virginity Test (19.12.2014)

Вага07

Најпре ћемо да меримо у биљном свету. Која је највећа инесктиворна биљка?

National geographic: Weird Animal Question of the Week: What’s the Biggest Killer Plant? (30.10.2014)

А сад и у животињском.

National geographic: How Big Are The Biggest Squid, Whales, Sharks, Jellyfish? (13.1.2015) & Scientific American: Giant Squid and Whale Sharks Not as Big as People Think (14.1.2015) & IFL Science: How Big Are The Largest Marine Animals? (14.1.2015)

Шкорпија08

Од преко 1.000 познатих врста, смртоносних за човека је тек 25. Но, и то је довољно да нас инспирише да вам представимо чланак који се бави историјом отрова:

Discover: The Good and Evil History of Poisons (13.11.2013)

Стрелац09

Некада су нам стреле много више значиле него данас. Како смо од ловаца и сакупљача постали купци хране, објашњава Рут (Ruth DeFries) са Универзитета у Колумбији.

National geographic: Humans’ Amazing Evolution From Hunter-Gatherer to Safeway Shopper (9.11.2014)

За стрелце имамо још и један једноставан, али задивљујући трик са стрелицама:

Јарац10

Попели смо се козјим стазама и набасали на – планинске коке (тинамуе). Ове птице су заиста занимљиве, али јаја која легу још и више, јер показују јединствену особину иридисценције. Наиме, њихова боја се мења зависно од угла под којим их посматрате. Јаја птица, ма колико год шарена била, поседују свега два пигмента. Код тинамуа постоји још један, додатни, трик, који је испитао тим са Универзитета у Акрону, под вођством Бранислава Игића. Он се састоји, пронашли су, од веома танког премаза преко љуске, у чији састав улазе калцијум-карбонат, калцијум-фосфат и микс органских једињења попут протеина.

IFL Science: Mountain Hens Lay Glossy, Color-Changing Eggs (10.12.2014)

Кад смо већ код птица, упућујемо позив за „јарчеве“, али и све остале да се придруже птичарењу:

Фејсбук догађај – Жељко Станимировић: Фебруарско птичарење – Great Backyard Bird Count 2015 (од 13. до 16. фебруара 2015)

Водолија11

Нећемо да проливамо воду, већ ћемо започети причу о њој. Хиљадама година филозофи, попут Аристотела, тврдили су да чиста (дестилована) вода нема укус. Заправо, да је она „почетна тачка“ за укус, баш као што су то мрак за чуло вида и тишина за чуло слуха. Ипак, много касније, истраживачима је постало јасно да и оваква вода може да надражи чуло укуса, а двадесетих година прошлог века постало је јасно да је при томе важно и шта смо јели пре тога. Уколико смо јели кисело, дестилована вода ће нам изгледати слатко, а уколико смо лизнули со, биће нам горка.

Popular science: Ask Anything: What Does Water Taste Like? (29.1.2014)

Рибе12

За које рибе је у реду да се нађу на трпези? Следи постер који то приказује, али не онај који би направио гастроном или лекар нутрициониста, већ еколог. Неке врсте су сувише ретке да би се ловиле.

Information is beautiful: Which fish are okay to eat?

10641041_10152414010878951_4538417223607207281_n (Small)

Надамо се да сте уживали у овом нашем, мало другачијем, хороскопу. 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: