Сајт за наставнике биологије


Не можемо баш да исправимо криве Дрине, али један буквар ваљда не би требало да буде проблем. 🙂

РТС: Поправљање „квара“ из буквара (18.1.2015)

_n7lcahoQgk1r51oypo6_500 (Small)Овај квар не може баш да се поправи као онај на судопери, али свеједно, да ли сте се икад запитали зашто се шрафови (али) увек заврћу на десно?

Национална географија: Зашто се шрафови завијају у смеру казаљке на сату? (29.9.2014)

Оно што нас, наставнике, ипак више занима је:

Бизнис & финансије: Образовање и добробит друштва: Будућност једног шрафа (2.10.2013)

Можда није упутно гледати у сувише далеку будућност. Довољно је (за сада) поменути сутрашњи дан, а који је, осим Војвођанима, први радни у другом полугодишту. И штрајкачки.

Глас западне Србије: Хиљаду школа наставља штрајк скраћеним часовима (19.1.2015)

_10205799704299593_124310847_n (Small)Нас, наставнике биологије, свакако занима и да ли се у штрајкачким условима и припремна настава за завршни испит за осмаке ради по скраћеном режиму.

Јужне вести: Договор са Министарством осигурава и припремну наставу (19.1.2015)

Мало западна, мало јужна, прошетасмо се ми Србијом. Ред је да свратимо и до Краљева, да видимо како се ситуација одвија тамо. Да подсетимо; у тамошњој гимназији, кандидату за директора, Мирославу Видићу, није стигла сагласност да му се мандат продужава и поред воље колектива и Школског одбора. Синдикати су ту ситуацију видели као одмазду над руководиоцем који је стао у заштиту свог колектива који штрајкује. Међутим, према саопштењу Министарства просвете, Видић ипак остаје директор, а претходна одбијеница била је у вези са много приземнијом ствари – непотпуном документацијом.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја: Одлука о Гимназији у Краљеву (19.1.2015)

Ах, та документација, вазда са њом кубуримо. 🙂 Исту муку муче и колеге из суседне нам државе:

Ученици.инфо: Затрпани међу папирима! Незадовољни учитељи ће морати запошљавати тајнике!? (18.1.2015)

Незадовољни хрватски наставници запошљаваће секретарице, а незадовољни српски наставници направиће прави поход на Београд:

Форум београдских гимназија: Велики светосавски поход просветара (18.1.2015)

calamity-3 (Small)Не знамо колико ће поход трајати, али увек треба уз себе имати и нешто да се прегризе, што би рекли. 🙂 Верујемо да ће рецепт који смо изабрали постати прави хит међу наставницама. Назив говори све. 🙂

Блог – Рецепти на брзину: Сиромашкице за 20 мин!!! (јануар 2015)

Штедимо на све стране, чак и у јелу, па и на кућним љубимцима. 🙂 Наиме, стручни људи кажу да пси воле нове ствари (истраживачи из Немачке и Велике Британије чак су то доказали експериментом). Ову особину човековог најбољег пријатеља назвали су неофилијом. И то је разлог да вашег љубимца обрадујете новом играчком. Проблем настаје када то ново престане да буде ново, јер и не може то остати заувек. Пошто нам кућни буџети баш не дозвољавају да наново купујемо ново, можемо преварити нашег љубимца и подметнути му старо наместо новог. Наиме, пас ће одбачену играчку доживети као нову, када се са одискински новом изиграо. Да би превара била успешнија, власници паса предлажу да ту стару играчку уваљате у траву, како би изгубила свој стари мирис. За ово подметање старог нема научних доказа, али има искустава задовољних власника. 🙂

Scientific American: Studies Find Dogs Prefer New Toys, But You Can Make Old Toys New (27.12.2014)

_mqc5kxzIke1qahto7o1_500 (Small)
Кликом на слику постаће интерактивна.

Дивљи сродници паса, вукови, у Мексику су (напокон) добили статус угрожене врсте:

Scientific American: Mexican Wolves Finally Get Endangered Species Status (14.1.2015)

Но, вратимо се на псе:

Животиње.рс: 10 најчуднијих ствари које су пси прогутали (15.9.2014)

Где су пси, ту су и мачке. Генетичари су званично завршили секвенционирање гена ове врсте.

Scientific American: Cats Claw Their Way into Genomics (14.1.2015)

Људски геном је давних дана секвенциониран, али није дао одговоре баш на сва питања. Рецимо, да ли постоје гени за хомосексуалност? Припадницима ЛГБТ групе би овакви пронађени гени „ишли на руку“, јер би то значило да се хомосексуалци рађају такви и њихова дискриминација би била једнака дискриминацији жена или људи другачије боје коже. Научници су се заиста дали у потрагу за тим генима и то испитујући једнојајчане близанце који деле исте гене. tumblr_muivlp7xm71re0c97o1_500Логично је оче- кивати да ако постоји ген за овакву секс- уалну склоност, морао би да се испољи код оба брата. Резултати таквог истраживања, пак, нису дали значајније резултате. Међутим, др Алан Сандерс (Alan Sanders) применио је другачију методу; он је испитивао браћу (и то не близанце) који су сви геј и тражио који гени су им заједнички. Његов узорак је био преко 900 индивидуа и Алан је међу њима заиста пронашао гене које је тражио и који би могли да буду добри „кандидати“. Један регион се налази на Х хромозому, а други на осмом пару. Ово истраживање још увек није завршено, али већ има противнике у научним круговима.

IFL Science: New Study Suggests Genetic Link To Homosexuality (18.11.2014)

unnamed (Small)Још једно питање за генетичаре:

Знаност: Постоји ли ген за интелигенцију? (12.10.2014)

Уколико би заиста постојали гени који одређују интелигенцију, поставило би се питање вреди ли се трудити и радити на себи? Ако би још постојали и гени за сексуалну оријентацију, па и за још штошта друго, наметнуло би се још једно питање: имамо ли ми уопште могућност слободног избора? Амерички филозоф Еди (Eddy Nahmias) запитао се колико људи верује у слободну вољу. Испитао је око 4,5 хиљаде људи и слаба већина сматра да је имамо. То „слаба“ износи 58,9%.

Scientific American: Site Survey Shows 60 Percent Think Free Will Exists. Read Why. (15.1.2015)

velvet worm (Small)Природа нам је ипак, некакав избор оставила. Без обзира што имамо више од 50% истих гена са пљоснатим црвима, око 60% са воћним мушицама и кокошкама, 80% са кравама и чак 99% са шимпанзама. Ни у једном од поменутих случајева ми немамо довољно „својих“ гена да би се оволико разликовали од свих ових животиња, али ми смо ипак ми, људи, без превише особина које имају пљоснати црви, на пример. 🙂  Јер, није увек разлог експресији неке особине како се ген променио кроз еволуцију. Гени не морају да се мењају, довољно је само да се шифра са њих „прочита“ другачије. Очигледно (и на срећу) наше ћелије „читају“ другачије у односу на ћелије пљоснатих црва. Ово „читање“ може да се мења у оквиру исте врсте и да се добије нешто што изгледа као потпуно друга.  Пустињски скакавац, који насељава Африку и Азију, мења се тако што му се ноге и крила скраћују, постаје дречав и нервни систем му се прилагођава како би могао да одговори захтевима друштвеног живота (до тада је био солитаран). Тада почиње да се роји. 🙂

Aeon.com: Die, selfish gene, die (3.12.2013)

images

Тако се скакавац прилагођава животу у групи, која има својих предности, али и мана. Једна од њих је могућност да се ефикасније шири зараза. Неуки људи су ту ефикасност довели до перфекције. 🙂

Блиц: Децу излажу богињама – Бапске методе сујеверних родитеља (17.1.2015)

Бил Гејтс је баш зато одлучио да освести јавност финансирајући уметничке фотографије које имају за циљ да представе јавности да је вакцинација против малих богиња отпочела још 1796. и да су, захваљујући њој, мале богиње двеста година касније биле искорењене (према саопштењу Светске здравствене организације). 1375131_10151661336198302_1535496621_nФотограф Алексија Синклер (Alexia Sinclair) потрудила се да фотографије буде допадљиве, као из „Вога“.

Quartz: Bill Gates is commissioning art to remind people why vaccines are important (8.1.2015)

И још мало уметности за крај. Овај пут у питању је музика. Полицајац из Делавера заборавио је да му је у колима укључена камера и извео је перформанс који би лако могао да се искористи за музички спот. Веома симпатично. 🙂

Little things: This Cop Forgot The Camera Was Rolling When He Did THIS…I Can’t Stop Laughing!!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: