Сајт за наставнике биологије

Зелено мрачно доба


Средњошколац из Новог Сада у Петници се бавио занимљивим истраживањима и открио да су на овим просторима обитавали људи каквих данас има у Скандинавији.4-pensilvanija

Блиц: Средњошколац из Новог Сада решио енигму из шестог века (12.2.2015)

Они који данас живе тамо су доказано најсрећнији. 🙂 Оне који су остали, не бисмо коментарисали. 🙂

Зелена учионица: Данци – најсрећнији народ на свету (24.1.2015)

Споразум који је данас потписан ипак није са Данцима:

Прес онлајн: Споразум Србије и Македоније о сарадњи у просвети и науци (16.2.2015)

Споразум са синдикатима, пак, није потписан:

б92: Нема гаранција, нема краја штрајка (16.2.2015) & Вечерње новости: Просветари настављају штрајк (16.2.2015)

Да ли ће нам наставак штрајка донети оно што очекујемо? Не знамо, али стручњаци нас упозоравају на оно што ће нам донети дигитално доба:

б92: Шта нам доноси „дигитално мрачно доба“? (15.2.2015)

_355946761236428_7978848022602992813_nМожда дигитализовано доба не мора увек да буде црно, већ понекад и зелено. Грађани златиборског и моравичког округа моћи ће активније да се укључе у заштиту своје животне средине захваљујући апликацији недвосмисленог имена:

Open ideas: Zeleni inspektor

Инспектор, али не зелени, послат је и у ОШ „Жарко Зрењанин“ у Бачком Маглићу. Наиме, простор ове школе издаје се за кафану и кладионицу. Директорка Даринка, према сопственом признању, услуге кладионице не користи, јер не игра тикете, а за кафану немамо сазнања, јер се није ни изјашњавала. Оно што нас запањује је како до сада није прозвана ниједна учитељица, јер у свом годишњем плану ваннаставних активности није имала испланирано дружење ђака уз музику и мезе.

Прес онлајн: Кафана и кладионица у згради основне школе: „Имамо сјајну сарадњу!“ (12.2.2015)

Модернија верзија кафане, Мекдоналдс, прави заиста добар помфрит. Следећи филм истражује како им то полази за руком:

И хамбургери из овог ланца ресторана су веома занимљиви. Када је неколико хамбургера из различитих ресторана остављено тридесет дана да одстоји, неки од њих су готово потпуно били прекривени са буђи. Мекдоналдсов производ (макар наоко) није се значајно изменио од онога какав је био први дан:

IFL Science: Here’s Why McDonald’s Burgers Don’t Rot (17.10.2014)

Нас пре свега занима које састојке садржи храна коју једемо. Ми знамо да много масти и шећера шкоди нашој линији, али следећи текст тврди да шкоди и нашем мозгу:

IFL Science: Fat And Sugar-Heavy Diet Harms Your Brain – And Makes You Keep On Eating (17.10.2014)

sokolada (Small)Што се шећера тиче, чоколада је непревазиђена. Да ли сте знали да фармери који гаје биљку какаовац, са Обале Слоноваче, никада не пробају коначни производ сачињен од семена ове биљке? Заправо, они и не знају како чоколада заиста изгледа. 🙂

Science dump: Cocoa farmers tasting chocolate for the first time! (30.7.2014)

Шећерна репа, осим шећера, садржи и хемоглобин, тврде научници из Шведске. Заправо, многе биљке, попут парадајза, имају овај протеин, који се, иначе, код биљака назива легхемоглобин (легимоглобин, легоглобин), што говори о његовој поприличној старости. Шта ће биљкама хемоглобин? Научници не знају то још засигурно, али верују да се он везује за азотов оксид и испоручује га ћелијама, како би утицао на регулацију раста.

Scientific American: Sugar Beets Make Hemoglobin (20.1.2015)

_936054509756320_3263478049097025547_nИзгледа да, осим хемоглобина, биљке и животиње имају још штошта заједничко. Рецимо – комуникацију. На пример, јапанска пузећа папрат користи феромон гиберелин како би се „договорила“ са младим нараштајима ко ће од њих бити женско, а ко мушко!

Рhys.org: Researchers find ferns communicate with one another to decide gender (24.10.2014)

Код дводомих биљака наслеђивање пола је заиста занимљиво. Иако су у мањини, дводоме биљке имају своје представнике међу култивисаним (киви, дивља винова лоза, спанаћ. чак и марихуана) и попут нас, имају XX и XY систем. На Y хромозому постоји ген назван OGI, који не производи протеин, већ кратку секвенцу РНК која „гађа“ ген MEGI (задужен за развој женског пола) и блокира његово дејство. На тај начин, биљка са овим хромозомом биће мушка.

Рhys.org: Science casts light on sex in the orchard (30.10.2014)

9f9e90_e1a1e9d0d50e180d7aa56a906cc6fa24.gif_1024 (Small)И пистаћо је такође дводома биљка. Да ли сте знали да у Турској постоји пистаћо мафија?

National geographic: Pistachio Mafia (27.10.2014)

Овим проблемом ће се бавити закон у Турској, а наш закон није јасан по питању тога колико мандата може да има декан факултета и стога су настали проблеми у нашем високом школству.

Политика: Деканима мало два мандата (14.2.2015)

Ми мислимо да није било мало за данас, већ сасвим довољно. 🙂 Читамо се сутра.

Advertisements

Коментари на: "Зелено мрачно доба" (2)

  1. Nisam srećna sa ovom platom u ovoj državi, ali sigurno bih bila nesrećna da živim u Danskoj! Bože, ne mogu da se načudim! I oni najsrećniji narod?! I šta je uopšte merilo nečije sreće?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: