Сајт за наставнике биологије


tumblr_moe234pDug1suclb3o1_r1_500 (Small)Стандарди су у наставу биологије у основној школи уведени поодавно и не само да смо их научили, већ и увелико радимо по њима. Сигурно сте приметили да Биолошки блог свако мало прати стандарде, а овај пут ћемо то урадити и транспарентно. Данас ћемо обрадити област „Особине живих бића“, а на начин Био-блога.

Основни ниво

БИ.1.1.1. уме да наведе основне карактеристике живог света

Једна од основних карактеристика је и исхрана. Животиње се хране хетеротрофно, што значи да једу оно што је већ неко други направио. И то важи за све представнике животињског царства, али и даље неки од њих умеју да нас изненаде неким својим специфичним прехрамбеним навикама. Рецимо, хоботница која је главни јунак следећег кратког филма:

БИ.1.1.2. разликује живу и неживу природу у непосредном окружењу и у типичним случајевима

_10152166680217641_538916233_nОвај стандард звучи једноставно и некако примереније за млађе разреде основне школе, али променићете мишљење када видите следећу галерију. Она приказује „33 предмета који потајно желе да нас убију“. 😀

Pulptastic: 33 Things That Secretly Want To Kill You

БИ.1.1.3. препознаје основне сличности и разлике у изгледу и понашању биљака и животиња

0halloween-pumpkin-carvings-villafane-studios-15 (Small)Већ смо рекли да су животиње хетеротрофи и то јесте једна добра разлика од (махом) аутотрофних биљака. Но, како то у биологији бива, ниједно правило није без изузетака, па се тако међу животињским светом нашао и створ способан да врши фотосинтезу! Смарагдни морски пуж, који иначе подсећа на лист са дрвета, присваја гене алги којима се храни, а који су иначе одговорни за одвијање поменутог процеса фотосинтезе. То му омогућава да месецима живи попут биљке, (само) уз помоћ Сунчеве светлости:

Рhys.org: Sea slug has taken genes from algae it eats, allowing it to photosynthesize like a plant (3.2.2015)

БИ.1.1.4. уме да наведе називе пет царстава и познаје типичне представнике истих

Царство које смо одабрали да упознамо је царство протиста и то на једном божанственом блогу:

Блог – Божанствена природа: Праживотиње (29.9.2012)

БИ.1.1.5. зна да постоје просторне и временске промене код живих бића и познаје основне чињенице о томе

safe_image.phpШто се временских промена тиче, јасно је да активности животиња неће бити исте у лето и у зиму. Тако и код жаба. 🙂

Блиц: Ове жабе могу нешто што је са научне и логичне стране потпуно невероватно (15.2.2015)

Средњи ниво

БИ.2.1.1. примењује критеријуме за разликовање живог од неживог на карактеристичном биолошком материјалу (препаратима, огледима)
microscopic tequila

Текила под микроскопом. 🙂

Следећа галерија приказује не баш биолошки материјал, али како и сасвим обични предмети могу изгледати чудесно под електронским микроскопом:

Science dump: Putting ordinary things under an electron microscope (22.12.2014)

БИ.2.1.2. познаје и користи критеријуме за разликовање биљака и животиња и примењује их у типичним случајевима

Способност комуникације би могао да буде један критеријум, али нисмо сигурни колико добар.  Извесно је да биљке не могу да причају, мада је прича коју смо одабрали заправо разговор између два семена:

Balkanspress.com: Smelost… Priča koja ruši nametnute granice!

БИ.2.1.3. познаје критеријуме по којима се царства међусобно разликују на основу њихових својстава до нивоа кола/класе

Торбари нису баш класа, већ инфракласа, али довољно је близу. Следи филм о њима:

БИ.2.1.4. уме да објасни везу између промена у просторном и временском окружењу и промена које се дешавају код живих бића у околностима када делује мањи број чинилаца на типичне заједнице живих бића или организме

_lw1gxnieO81r7dj3mo1_500Веза између снега и појединих животиња веома је једноставна – смета им. 🙂 Међутим, не и лукавој лији:

Science dump: Fox hunting under snow in an incredible way (6.12.2013)

Напредни ниво

БИ.3.1.1. примењује критеријуме за разликовање живог од неживог у граничним случајевима и у атипичним примерима (вируси, делови организама, плодови и сл.)

Вируси су заиста нешто посебно, а то доказује и следећи научно-популарни чланак. Многе бактерије имају нановирусе на својој површини налик длачицама, који заправо помажу бактеријама да се закаче на неке површине, па чак и једна уз другу. Током последње деценије, научници су били фасцинирани тзв. електричним бактеријама, које имају длакасте наставке  путем којих одашиљу електрицитет као да су у питању микроскопски ситни електрични каблови. BacteriophageT4С обзиром да ови наставци јако личе на оне прве, логично је било претпоставити да су у питању нановируси. Но, ипак нису, већ продужеци спољне мембране самих бактерија, опремљени протеинима (цитохромима) који врше пренос електрона. Можда су научници разочарани зато што нису потврдили своју тезу, али ми смо и даље фасцинирани и бактеријама и вирусима:

Рhys.org: Bacterial nanowires: Not what we thought they were (18.8.2014)

БИ.3.1.2. уме да објасни зашто је нешто класификовано као живо или као неживо

Уметничка дела: слике, књиге, скулптуре, музика… нису жива бића и то је лако објаснити због чега. Међутим, како објаснити када су уметничка дела сачињена од живих бића? Погледајте следећу галерију:

Science dump: This man makes art with smallest life forms on Earth (21.9.2014)

БИ.3.1.3. разуме критеријуме по којима се разликују биљке и животиње и уме да их примени у атипичним случајевима

_393371927506582_5797580298489631740_nИако лови животиње, Utricularia gibba је ипак биљка и са својим вакуумским подводним замкама, занимљива је сама по себи. Ипак, оно што је научнике много више заинтересовало су њени гени. Она има значајно мањи геном од многих других биљака, попут винове лозе, али на хиљаде гена више од ње. Заправо, број њених гена једнак је норвешкој смрчи, која је 250 пута већа! Како је то могуће? Па, код ове врсте тек 3% укупне ДНК не кодира протеине (поређења ради, код нас је 90% ДНК некодирајуће), што је веома необично за биљку цветницу. Пре бисмо очекивали да видимо активно тек толико гена довољних да створе једно једноставно биће као што је биљка. Објашњење за ово је да се комплетан геном неколико пута у историји дуплирао и да су се сви сувишни, некодирајући, гени некако временом – изгубили. Оно што је остало је врло компактан геном препун разних побољшања, који садржи бројне гене који олакшавају месоједни начин живота. На пример, ту је обиље гена за ензиме који помажу биљци да разгради месо.

IFL Science: Carnivorous Plant’s Jam-Packed Genome Intrigues Scientists (24.2.2015)

БИ.3.1.4. познаје критеријуме по којима се царства међусобно разликују на основу њихових својстава до нивоа класе/реда најважнијих група

_mk5ao8qY3j1qa6nhao1_250Гекони нису баш ред, али су инфраред у оквиру класе гмизаваца, што је довољно близу. Следећи текст бави се њиховом особином да успешно избегавају гравитацију и трчкарају по плафону и зидовима:

Рhys.org: Geckos use toe hairs to turn stickiness on/off (12.8.2014)

БИ.3.1.5. уме да објасни везу између промена у просторном и временском окружењу и промена које се дешавају код живих бића у комплексним ситуацијама у сложенијим заједницама

Неки пси уопште нису исти у време када долазе гости и када их нема. Текст за крај објашњава зашто:

Животиње.рс: Зашто неки пси уринирају када долазе гости? (18.1.2015)

Испунили смо све стандарде из прве области, али се надамо да смо испунили и ваше стандарде. 🙂

_nftggodArc1u2kqmao1_1280 (Small)

Коментари на: "Стандарди – особине живих бића" (6)

  1. Metodično i živopisno. 🙂

  2. Данијелине паметнице рече:

    БИ.3.1.5. УМЕ ДА ОБЈАСНИ ВЕЗУ ИЗМЕЂУ ПРОМЕНА У ПРОСТОРНОМ И ВРЕМЕНСКОМ ОКРУЖЕЊУ И ПРОМЕНА КОЈЕ СЕ ДЕШАВАЈУ КОД ЖИВИХ БИЋА У КОМПЛЕКСНИМ СИТУАЦИЈАМА У СЛОЖЕНИЈИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

    Ма никако да савладам овај стандард…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: