Сајт за наставнике биологије


brownroses (Small)Викенд је пред нама, па зашто га не искористити да се „уграбе“ последњи дани традиционалне београдске изложбе цвећа, а што да не и неки цвет приде. 🙂

Фејсбук догађај: Традиционална Осмомартовска изложба цвећа (од 2. до 8. марта 2015)

У следећем тексту, није толико важно цвеће колико лишће.  Лишће може да буде отровно и код оних врста које иначе отровне нису, и то на начин на који уопште нисмо размишљали.

Пољопривреда.инфо: Капи смрти (3.1.2010)

Ипак, не волимо да будемо сувише морбидни и пишемо о смрти, већ оптимистични тако што ћемо писати о животу (што, на крају крајева, наша наука и проучава). Проблем је у томе што живот уме да буде компликован.

Независне новине: Дјевојка из провинције: Како ми је Београд уништио живот (25.2.2015)

unnamed5 (Small)Судећи према новинским насловима и најавама синдиката, Београд ће постати принудно туристичко камп-излетиште. Тако некако. 🙂

Политика: Наставници подижу шаторе испред Министарства просвете (5.3.2015)

Овај ивент (што би новокомпоновани рекли) десиће се 17. марта, а недељу дана након тога почиње други ивент већ шесту годину знан као „Онлајн недеља“. То је „годишња европска дигитална кампања која укључује и охрабрује људе да користе нове технологије и интернет уз помоћ вештина које им пружају приступ многобројним могућностима онлајн света. Ове године Онлајн недеља одржава се од 23. до 29. марта широм Европе.“ Позване су школе да се прикључе и укључе у активности, конкурсе и друго (све ћете видети на сајту), а могу се регистровати путем овог линка. unnamed1 (Small)Уз овакве недеље сналажење на интернету постаће нам једноставније, а уз научнике са Универзитета из Сарија, постаће и брже. Наиме, они су успели да постигну до сада највећу брзину интернет протока, а она износи један терабајт по секунду. То је толика брзина да вам омогућава да преузмете стотину (целих) филмова за свега три секунде.

IFL Science: Researchers Achieve Record-Smashing Wireless Connection Speeds (1.3.2015)

И сада постоје сајтови где можете да преузмете бесплатне и омиљене филмове (додуше ни близу тако брзо), а неки родитељи ђака ће моћи да преузму бесплатне уџбенике. Да при томе не би било нејасноћа, побринуло се министарство:_872853879413334_3159561555506658746_n (Small)

Министарство просвете, науке и технолошког развоја: Бесплатни уџбеници 2015/2016. године – најчешћа питања и одговори (5.5.2015)

Ако имате нејасноћа у вези са тим шта је дуално образовање, немојте се једити. То је нешто ново за нас, али претендује да буде и део будуће уобичајене наставне праксе.

Зелена учионица: Немачки модел: Средњошколци у Србији ће радити док се школују (4.3.2015)

Нови модел образовања отвара и нова питања.

b92: Дуално образовање, нови пријемни? (4.3.2015)

_1019139208103388_1213091781306754329_nАли и нова мишљења:

Блог – Клотфркет: Абудабидуално образовање (Предузетништво у петом разреду) (5.3.2015)

Да ли ће овај предмет бити факултативни или изборни, видећемо, а у оквиру једног другог, већ поодавно познатог изборног предмета, „руке у тесту“, Француски институт у Србији расписао је конкурс:

Француски институт у Србији: Конкурс „Рука у тесту“ (ЛАМАП) 2015. „Осмислите данас сутрашњи свет!“ (рок до 15.6.2015)

5-brain-design-by-cogs-and-gears-setsiri-silapasuwanchai (Small) (Small)У „сутрашњем свету“, не само предузетништво петацима, већ и све друго неопходно образовање (па чак и терапија) биће усађивано у мозак.

Scientific American: In the Future Your Therapy and Education Will Be Tailored to Your Brain (27.10.2014)

До тада, знање ће морати да се „усађује“ у мозак на овај наш, старомодан начин. Питање је да ли се то знање у Србији исплати? Па, наде да је одговор потврдан, има. 🙂

РТВ: Млади научници и уметници добили кључеве станова (6.3.2015)

За штрајкаче наде нема – плате ће таквим наставницима бити смањене. Наде нема, али разговора ће бити, најављује министар.

Бета: Мање плате за просветаре који штрајкују (6.3.2015) & Вербић позива синдикате на разговор (6.3.2015)

_nbgklilmPH1tb6njuo1_500 (Small)Ми бисмо вас позвали на Сајам образовања у Београду, али нисмо сигурни колико је он атрактиван основношколским наставницима. У сваком случају, отворен је данас:

Где инвестирати.ком: Почео Сајам образовања у Београду (6.3.2015)

Наши посланици можда неће моћи да посете не само овај сајам, већ све што се не дешава у њиховом граду. Разлози су, па, материјалне природе. 🙂 Треба прећи одређени пут, а путарина јефтина није.

Танјуг: Михајловић: И посланици ће плаћати путарину (2.3.2015)

Но, нећемо о вишој класи, пошто се овај блог ипак првенствено бави просветним радницима.

Политика: Да ли су просветни радници класа за себе? (6.3.2015)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: