Сајт за наставнике биологије


_ni3chkLwjm1u7bj4mo1_500 (Small)Оправдано верујемо да смо сви ми негде на сред пута што се тиче припреме осмака. Хтели смо да вам представимо један тест за завршни испит какав до сада видели нисте. 😀

Пријемни за основце – нов начин 🙂

Ко зна, можда ће овако некако и изгледати завршни испит, с обзиром да школска година не тече како ваља.

Зелена учионица: Штрајк угрозио школску годину (9.3.2015)

Са друге стране, штрајкачи имају своје мишљење о онима који то нису:

Блог – Клотфркет: Питам се какви ли су у учионици (10.3.2015) & Фејсбук белешка – Драгана Анђелић: Штрајкујем, дакле постојим! (9.3.2015)

Како они који не штрајкују знају да постоје, одговара следећи чланак:

какотелоради (Small)
Кликом на слику постаће интерактивна.

Science dump: How do you know you exist? (17.8.2014)

А аутор следећег чланка приредио је видео који нам објашњава да, свеједно што постојимо, ми смо сувише мали чак и за мали део свемира као што је Сунчев систем:

Science dump: This video changes your perspective on how minor our existence is in our solar system (23.12.2015)

У нашем Сунчевом систему постоји наша Земља. Која има један природни сателит – наш Месец. Да ли сте знали да он, ипак, није једини? Према аутору следећег чланка, ми имамо још једног пратиоца, кога на енглеском говорном подручју зову 3753 Cruithne и који има необичну орбиту, названу „потковица“ (horseshoe). И та орбита уопште није необична – Сатурн има пар сателита који орбитирају управо тако. И шта знамо о том другом трабанту Земље? Не превише. Дуг је тек пет километара и у складу са својом величином има и јако слабу гравитацију. Но, иако мали, много тога може да нам каже о стварању планета, па и наше Земље, тврди се у чланку. И ако би га којим случајем његова луцидна орбита навела на нас, свакако би дошло до великих последица, односно масовног изумирања, налик на оно на крају периода креде.

Science dump: Earth’s Other ‘Moon’ And Its Crazy Orbit Could Reveal Mysteries Of The Solar System (25.2.2015)

10600419_993115937382890_6111856244534237571_n (Small)Астероиди и комете су до сада дошли главе многим врстама на Земљи, али како су живот однели, тако су други омогућили. Када су падали на Земљу стварали су заштићено станиште за бактерије. Тим научника из Канаде истраживао је кратер стар 23 до 39 милиона година. Открили су да су узорци стена, који су били изложени већим притисцима током удара, углавном садржали више микроскопских пора. Спекулисали су да се ту развијао већи број фотосинтетских цијанобактерија. Користећи спектрометар, показали су да то камење прилично добро блокира (биолошки штетне) УВ зраке, али омогућава продор светлости, сасвим довољно да су поменуте бактерије могле да врше фотосинтезу.

Scientific American: Impact Craters May Have Cradled Life on Earth (8.7.2014)

Како оно кажу – док једном не смркне… А ми чекамо свануће. 🙂 Можда ће га бити када одемо у пензију?

Vice: Ovako će izgledati naša generacija kada se penzionišemo (8.3.2015)

RetiredTeachers

Маргарета Матијевић, како је кренуло код наших суседа Хрвата, неће ни стећи услов за пензију, јер и поред четири дипломе, од којих је једна и докторска, не може да нађе запослење.

Портал Око: Срамота до небеса: „Имам четири дипломе, докторирала сам, а живим од копања по смећу“! (7.3.2015)

_10152849136111749_4629278394369554017_nХрватска је од недавно у Европској унији и на Маргаретином примеру видимо да то није гаранција било чега, па ни да учени људи добију запослење. Па, ипак, ова унија је циљ којем Србија тежи, а до остварења тог циља нико не каже да не можемо да сарађујемо са школама из те исте Европе. О томе послушајте вебинар у четвртак:

Вебинари ЗУС – најаве и ресурси вебинара Заједнице која учи „Сазнање“:  39. вебинар – Међународни школски партнерски пројекти Академије централноевропских школа ACES (за 12.3.2015)

Надамо се да ћете бити задовољни овим вебинаром макар колико су и врањански представници Самосталног синдиката за образовање задовољни потписаним ПКУ:

ОК радио:  После свега: Синдикат просвете задовољан? (10.3.2015)

_lopfe7gLp41qetnlco1_500 (Small)Дакле, ПКУ је потписан на једнострано задовољство, а потписник следећег писма је ни мање ни више него – Стаљин:

Ученици.инфо:  Стаљиново писмо наставнику: „Будите строжи!“ (10.3.2015)

Да ли ћете бити строжи, зависи од вас, односно да ли вам је таква природа или не; те вам ми поручујемо да будете своји. У сваком смислу. 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: