Сајт за наставнике биологије

Миксоблог


halloween-pumpkin-carvings-villafane-studios-31Миксотрофи нам задају прилично проблема на такмичењу из биологије, па се наша уредница, прва међу једнакима, Марина Дрндарски, потрудила да пронађе тачно решење овог проблема. Замолила је за помоћ професорку др Бранку Стевановић са Биолошког факултета Универзитета у Београду и она ју је упутила на следећи рад:

Susanne Schmidt, John A. Raven, Chanyarat Paungfoo-Lonhienne: The mixotrophic nature of photosynthetic plants. Functional Plant Biology. 2011.

Према овом раду судећи, иако је миксотрофија изузетак у свету биљака, она свакако постоји код оних представника који узимају органске супстанце. И то се не дешава само код карнивора, већ и оних који су у симбиози са гљивама (микохетеротрофи) и код оних који су полупаразити. Те органске супстанце свакако обезбеђују и органски угљеник, али он, аутори тврде, за биљке које имају довољно светлости није значајан. _JalapenoАкценат је на органском азоту и фосфору, мада је нејасно (можда се у каснијим радовима и разјаснило) колико процентуално органских у односу на неоргански везане поменуте елементе учествује у прехрани ових биљака. Што се тиче наше прехране, следећи чланак нас учи како да испржимо јаје у кромпиру:

Science dump: How to cook an egg in a potato. (9.3.2015)

Многим наставницима ће свакако бити потребно нешто да понесу да прегризу у уторак, јер се планира протест. Можда заиста треба да се попије неко јаје (како то уобичавају оперске диве), пошто, читамо, биће песме. 🙂

Блиц: Просветари најавили штрајк: Певаћемо испред министарства (15.3.2015)

А за све недоумице, погледајте следећи снимак:

Синдикати најављују радикализацију штрајка, али и захтевају да се штрајкачима не умањују зараде. Конкретније, дали су тачне кораке и издали су документе које треба искористити за то.

Вечерње новости: На помолу радикализација штрајка у просвети, синдикати поставили ултиматум Вербићу (13.3.2015) & РТС: Синдикати за ванредну седницу парламента о образовању (13.3.2015) & Зелена учионица: Правни ресор УСПРС: Саопштење (14.3.2015)

И док наставници правду траже на улицама, запосленима у разним управама, медији тврде, ништа не недостаје:_949078711783391_6488672148010670490_n

Васељенска: Кори Удовички државним службеницима дала додатне новчане привилегије (12.3.2015)

У школама, осим пристојних плата, недостаје и науке. Ипак, решење за ово друго постоји:

Прва српска телевизија: Учинимо науку атрактивну у школама (12.3.2015)

Текст почиње речима: „Ово је обрнута ситуација, она када ђаци оцењују предавање наставника. Доносимо вам победнике.“ Ми знамо и за ситуацију када екстерна инспекција оцењује школе. Докле се дошло са тим?

Радио телевизија Крагујевац: Завршена прва фаза оцењивања школа (13.3.2015)

_852524998131566_805596538597473756_nИ какви су резултати?

Политика: И најбоље гимназије добиле кеца (12.3.2015)

А ево и неких размишљања на тему:

Блог – Неки нови наставници: Контролор контролише, а саветник саветује! (11.3.2015)

Ко год долазио у контролу, питање је како направити добар час. Многима ће прво на памет пасти ИКТ, али аутори следећа два текста тврде да то није гаранција.

Ученици.инфо: Е-Школе нису гаранција успјеха, само предувјет! (11.3.2015) & Science dump: This will revolutionize education (3.12.2014)

Да ли је болоњски систем гаранција успеха факултета? Изгледа да не.

Зелена учионица: Болоњски систем пукао, студирање по старом (14.3.2015)

Ми ћемо такође по старом – да вас извештавамо о свему што је од значаја за наставнике биологије, па и других струка. До сутра! 🙂

_10154952758070284_8429473134759815101_n

Advertisements

Коментари на: "Миксоблог" (3)

  1. I ako može na prostom srpskom-da li su popularne “mesožderke“ mikotrofi ili ne? Vidim link “Miksotrofna priroda fotosintetičkih biljaka“, da, i hvala na tome, nego ‘ajde jedno prosto DA ili NE-jesu miksotrofi ili nisu miksotrofi. Da kasnije ne bude raznih tumačenja, nego da znamo šta je navedena profesorka rekla i da se na takmičenjima i završnim ispitima držimo toga. Pošto izgleda udzbenici nisu dobar oslonac.
    Pa da se oslonimo na nečiju reč.

    • Милена, Вама је јасно да ја то не могу да пресудим. 🙂 Могу само да поновим оно што сам у чланку написао: „Према овом раду судећи, иако је миксотрофија изузетак у свету биљака, она свакако постоји код оних представника који узимају органске супстанце.“

  2. Milena рече:

    Не тражим ја од Вас да пресудите. Волела бих да Ви и све наше колеге погледате презентацију професора Владимира Ранђеловића са департ. за биологију у Нишу, о биљкама месождеркама, “Чудесни свет зелених предатора“. Мислим да може да јој се приступи преко Википедије, о биљкама месождеркама. Ту стоји да су оне миксотрофи, а стајало је и прошле године, када испадоше аутотрофи…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: