Сајт за наставнике биологије

Писмо професорке


Желели смо овај чланак да почнемо мало другачије – једним коментаром који нас је данас сачекао као одговор на чланак који је преносио утиске са такмичења. Коментар је послала професорка са Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду и један од организатора овогодишњег такмичења, Томка Миљановић:

Artist-2658200-metodica1Драги ученици, поштоване колеге професори биологије,

Прочитала сам све ваше коментаре. Желим најпре све да вас похвалим за уложени труд у припреми за општинско такмичење из биологије и остварени успех. У суботу је у читавој Србији у школама у којима је одржано општинско такмичење из биологије (иако су многе школе у штрајку), било много ученика такмичара који су заинтересовани за биологију и њихових наставника ментора који су их припремали за такмичење. То је за сваку похвалу.

Тестови су преведени на: румунски, русински, словачки, мађарски, хрватски, бугарски и албански језик. То значи да су и ученици наведених мањинских заједница такође учествовали на такмичењу, што нам је веома драго. Што се тиче припреме тестова, трудили смо се да они буду што бољи у сваком смислу: да питања буду прецизно и тачно фурмулисана, да слике буду што боље, да у тесту и решењу не буде грешака. Што се тиче тежине теста, намера нам је била да тестови не буду претешки, јер је ово општинско такмичење. За следеће нивое такмичења тестови ће ипак бити мало тежи. Ситне грешке, које су нам се поткрале, нису утицале на регуларност такмичења. Решиле су их комисије на лицу места, или у комуникацији са нама.
Била сам на такмичењу у школи у којој је одржано општинско такмичење у Новом Саду, где је учествовало преко 500 уценика. Резултати које су постигли су веома добри. Са такмичења су отишли задовољни и ученици и наставници. Тако је било и у другим општинама.

За биологију, као предмет и науку, то је веома важно. Ваш квалитетан рад је кључ за развој биологије у будућности, а наш задатак је да вас у томе подржавамо. Желим вам успех и у даљем току такмичења.

Радујемо се сусрету са вама на републичком такмичењу на Департману за биологју и екологију у Новом Саду.

Ми се захваљујемо професорки Томки, чији гест је рекао све и верујемо да ове речи значе и наставницима и ђацима, а учиниле су част Биолошком блогу. Хвала још једном.

Имали смо радни викенд и ђаци су нам на општинском такмичењу из биологије урадили шта су урадили; неки били више, други мање успешни, али богатији за једно ново искуство. И они и ми имамо много утисака, које смо и разменили током викенда преко друштвених мрежа. Сада се ваља вратити редовним обавезама, али ипак, пре тога, још једно размишљање на тему:

Блог – Плава планета: (С)мисао (15.3.2015)

Када је светски познати физичар, Нил Деграс Тајсон, гостовао у Бостону, дечак из публике му је поставио питање који је смисао живота. И ево шта му је одговорио:

С обзиром на нашу материјалну ситуацију, не да живот губи смисао, него постаје све тежи и тежи. Приличан број колега одлучио је да се том бесмислу супротстави и као што сви знамо, сутра је најављен протест:

Бета: Протест просветара у уторак у Београду (16.3.2015) & Ало.рс: Протест просветара сутра у Београду (16.3.2015) & Унија синдиката просветних радника Војводине: Најава протеста Зрењанин (16.3.2015)

225444_10151318577375823_1792544263_nПротест, очекивано, опозиција подржава:

РТС: ДС: Штрајк просветара срамота за Владу Србије (16.3.2015)

Поједини синдикати замерају министарству и условљавање да морају да прихвате (како то већ на телевизији кажу) пакет мера. Другим речима, потписују по принципу акционог потенцијала у нервима – све или ништа. Други синдикати (Синдикат образовања Србије и Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“) су то тако урадили и сада се договори испуњавају. Ево како то изгледа:

Актер: Разговор о закону о платама (16.3.2015) & Зелена учионица: СОС и ГСПРС Независност: Почиње реализација Споразума (16.3.2015)

Протест, иначе, нису најавили само просветни синдикати. Некако се десило да је један протест условио други:

Ритам града.рс: Протест ученика Прве крагујевачке гимназије (16.3.2015)

1452253_928703297158108_1134952210140068425_nЗа све то време, дешавају се замене позиција у Министарству просвете.

b92: „Рокаде“ у Министарству просвете (16.3.2015)

Без обзира на ове рокаде, а с обзиром на све наведено, ово је више од шаховске партије, јер имамо неколико различитих интересних група са различитим циљевима. Постоје и такве ситуације које захтевају да сви буду јединствени, односно да имају исти циљ, чак и ако не живе у истој земљи. Такве ситуације су управо еколошке:

Нови магазин: Пестициди – заједничка опасност (13.3.2015)

Колико сте храбри у опасним (еколошким и свим другим) ситуацијама, можете видети решавајући тест на сајту организације „Гринпис“, која иначе тражи активисте:

Greenpeace: Are You One Of The Bold? (март 2015)

_10153148895846840_2048517596904732865_nДа ли је потребно бити храбар када нам у школу дође екстерна инспекција? Па, нема разлога ни за храброст, али ни за плашљивост. Они раде свој, ми свој посао. 🙂 Ево једног мишљења на о учинку њиховог:

Блог – Неки нови наставници: Фарсичност резултата ТЗВ. екстерне евалуације! (15.3.2015)

Толико о оцењивању екстерне, а да ли сте знали да студенти могу да оцењују своје професоре? Следећи списак оцена верујемо да ће вас занимати. 🙂

Оцени професора.ком: Биолошки факултет

Не залећите се – могу да оцењују само студенти. 🙂 Зато ви увек можете да оцените нас, а ми се за ту оцену нећемо бунити. 😉

Коментари на: "Писмо професорке" (2)

  1. Hvala profesorki, mislim da je prva, ispravite me ako grešim, koja se sa fakulteta koji je domaćin uljudno i primereno obratila potencijalnim “gostima“.

    • Прва је. Наставници су увек некако последњи свакој институцији, па и факултетима, и она је овим обраћањем то променила.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: