Сајт за наставнике биологије

Сат за који сат


Идеја за слику: Методичар

Идеја за слику: Методичар

На почетку да вас подсетимо да данас гасимо светло, али и друге електричне уређаје (чак и компјутер), а како бисмо дали допринос нашој планети:

Фејсбук догађај – WWF – светски фонд за природу: Сат за нашу планету 2015! Искључи светло. #OsvetliProblem (28.3.2015)

И још две најаве, али не догађаја, већ конкурса – једног за средњошколце и другог за основце. Прво за ове потоње; можете пријављивати седмаке за Летњу научну школу у Петници:_ng2rfpy31m1qgpcs1o1_400 (Small)

Истраживачка станица Петница: Летња научна школа (до 15.5.2015)

За средњошколце, конкурс се нуди из Аустралије. Превели смо текст конкурса за вас:

Траже се млади активисти за заштиту животне средине!

WWF у Аустрији нуди стипендије за десет младих људи (старости 15-25 година) из целе Европе, како би присуствовали IUCN конференцији под називом „Мали Сиднеј: Заштита природе у Европи.

Активисти за очување природе окупиће се у Аустрији овог маја, где ће представити и расправљати „вруће теме“ које су у вези са заштићеним подручјима у Европи.

Facebook photo: YTAE Youth Taking Action for the Earth (до 19.4.2015)

_nil56oh2O41rkxkq2o1_500Како смо кренули градацијски (основци, средњошколци), некако се наметнуло да доспемо и до факултета. Следи десет најтежих испита на факултетима у нас, а према мишљењу уредништва часописа „Блиц“. Нити један није са нашег, Биолошког. 🙂

Блиц: 10 најтежих испита на факултетима (22.3.2015)

Ми, наставници, не морамо да полажемо ни тешке, ни лаке испите, али свакако морамо стручно да се усавршавамо. О томе, Зоран Милојевић:

Можда би било паметно да се толико усавршимо да постанемо способни да радимо и неке друге послове?

Зелена учионица: Зашто сам из просвете прешла у адвокатуру (30.12.2014)

Уосталом, наша колегиница Ненси (Nancie Atwell) која у Америци већ 42 године предаје уметност, изненадила је све када је на церемонији доделе награде за најбољег наставника (а коју додељују два Била: Гејтс и Клинтон и која износи милион долара), изјавила да је њен савет за студенте који размишљају о каријери наставника – да о томе не размишљају. 🙂 _727177383968393_1466424756_nНаиме, према њеним речима, рад тамошњих наставника који раде у државним школама, толико је ограничен стандардима и тестовима који те стандарде проверавају, да то уопште није посао за паметну и креативну особу.

Education week teacher: Don’t Become a Teacher, Advises Award-Winner Nancie Atwell (23.3.2015)

Код нас овај савет није ни потребан – свршени студенти и тако немају изгледа да се запосле у школству. А и ми што смо се запослили, нисмо се баш усрећили.

Радио Слободна Европа: Пат позиција просветара у штрајку и министра (28.3.2015)

Оно што не можемо добити штрајком, можда можемо приватним часовима? ceneКад тамо, међутим…

Блог – Клотфркет: Приватни час – све што сте одувек желели да знате (27.3.2015) & Блог – Хелга унд Хелга: Просветар = волонтер (27.3.2015)

Да не бисмо заиста били волонтери, побринуће се Кори Удовички, која је схватила (након „пуног осмишљавања“) да је „најједноставније“ да постоји (округло) „60 платних група и немати посебно разреде, иако и даље тако зову овај закон“ и то ће све бити у једној „пантљичари“. Ако сте ви разумели, разумели смо и ми, а ево текста у целини:

Политика: Спреман Нацрт о платама, предлог 60 платних група (26.3.2015)

Колико ће која група добити, зависи и од тога колико је чорбе запржено.

Феномен.ме: Ми се боримо за кутлачу, а казан је празан (10.3.2015)

_mztocx6zse1rpgpe2o1_1280 (Small)Неко се бори за кутлачу, други пак, за фотељу, па макар она била и директорска у некој школи:

Блиц: Славица Шокица прво смењена, па изабрана за в.д. директорке Карловачке гимназије (26.3.2015) & Глас западне Србије: Вербић сменио Школски одбор (28.3.2015)

И док наш министар смењује, министарка пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић одустаје од измена Закона о добробити животиња. Према овом нацрту, свака улична животиња која не буде удомљена у року од 15 дана, биће убијена.

Блиц: Божовић о закону који дозвољава убијање животиња: То је антиевропски, ја сам спреман и на штрајк глађу! (26.3.2015)  & Пет фејс: Сазнајемо: Одоговор Министарства: „Демантујемо тврдње. Нема измена постојећег Закона“! (26.3.2015)

Иако смо таман помислили да је на помолу још један штрајк, мада овај пут глађу (ни ми баш нисмо далеко, али код нас то није ствар избора 🙂 ), све се решило. Надамо се да ће се решити и наша ситуација. До тада, ту смо за вас. 🙂

anigif_enhanced-26246-1409335540-3

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: