Сајт за наставнике биологије

Дан неслане шале


Пошто је данас Светски дан шале, ред је да почнемо једном таквом:

556-sc00l (Small)

Укључени или не, тек бесплатни уџбеници побрали су велику пажњу:

Вечерње новости: Гужва на списку за бесплатне књиге (31.3.2015)

Гужва је и на државним испитима, а ево и зашто:_10206376737205055_468365335_n

Данас: Више од 12 милиона динара за испитиваче (30.3.2015)

Сада се то код нас, наставника, зове испит за лиценцу. А лиценца нам је теоретски обновљива, а практично необновљива. Или беше супротно, но свеједно, теорија и пракса нису усаглашене и стиче се утисак да је код извора енергије то боље дефинисано – који су обновљиви, а који не. Ево једног занимљивог чланка о необновљивом:

Блог – Тиометар: Енергија нафте и производи од ње – анимација (31.3.2015)

Нафта наноси страшне ударце животној средини када се деси хаварија на некој бушотини, рецимо. Године 2010. пријављен је случај када је једна нафтна бушотина експлодирала у Мексичком заливу и тада је погинуло једанаест људи, а чак 650 милиона литара нафте почело је да отиче у море. У питању је била дубинска бушилица која копа, да тако кажемо, на дубини од 1,5 км, што је велика дубина и евентуалне хаварије чини практично незаустављивим. _wwf017 (Small)Иако је компанија хтела да ублажи ствари, стручњаци са Универзитета у Санта Барбари пронашли су да је загађено тло океана величине 3200 квадратних километара, а да се чак 40% изливене нафте нашло заробљено на дубини од 1000 до 1300 метара.

IFL Science: Huge “Bathtub Ring” Left By Oil Spill  (29.10.2014)

Компанија „Гринпис“ се бори против нафтних компанија, пре свега против компаније „Shell“ (шкољка) која угрожава природу Арктика. Зато је „Гринпис“ тамо послао шест храбрих добровољаца и да бисте видели како напредују, можете пратити таг на Твитеру #thecrossing (енглески the crossing значи „прелаз“). Иначе, на сличан начин можете пратити (али и постовати линкове) у вези са еколошким проблемима:

Тwitter.com: Environmental Problems

_757174207647351_2651893226412590825_nИ ево га још један еколошки проблем и опет је у питању несрећни морски живаљ. Осим што се боре са нафтом, засипамо их и пластиком. То је приказано у 3D анимираном филму сјајном за час, а који носи назив „Да ли једете пластику за вечеру?“:

National geographic: Are You Eating Plastic for Dinner?

А шта Спајдермен једе за доручак? Суперјунак спајдермен има моћ да производи паучину, а којом се бори против неваљалаца. Логично је (научно) закључити да је и његов доручак богат протеинима, како би могао у толикој мери да ствара једну такву протеинску супстанцу:

IFL Science: What Does Spider-Man Eat For Breakfast?  (5.2.2015)

_niz3kr9MB01u8lp6eo2_1280 (Small)Ето питања којим можемо наше ђаке, преко њима блиских и занимљивих јунака, да заинтересујемо за учење о здравој исхрани и тако обрадимо онај део стандарда који су у вези са њом. Зашто поменусмо стандарде?

Ало: Проба мале матуре заказана за 24. и 25. април (1.4.2015)

Надлежни у Министарству просвете можда се и не би добро показали на полагању ових испита. За наш (комбиновани) тест нисмо сигурни, али према ономе што пише у следећој објави види се да „шкрипе“ и математика и српски (неправилно је „везано за исплату зарада“, а правилно је „у вези са исплатом зарада“):

Зелена учионица: Допис из Министарства о смањењу плата (1.4.2015)

Углавном, како је кренуло, испунићемо ми све стандарде осим животног. Ипак, нешто се покушава да се и то поправи:

Н1: Министарство просвете позвало синдикате на састанак (1.4.2015)

_mnl23z4ruQ1s3ggdno1_500 (Small)Синдикати се, очигледно, не предају. За разлику од девојчице из Сирије чија је фотографија обишла свет и поприлично уздрмала јавност. Погледајте зашто:

b92: Прича о „девојчици која се предала“ (31.3.2015)

Један од коментара на ову фотографију је да је „човечанство на рубу пропасти“. Да ли је заиста, видећемо, а за сада сигурно знамо да болоњски систем на нашим факултетима јесте:

РТС: Болоња на поправном испиту (1.4.2015)

На рубу је, односно на „издисају“ наша пољопривреда такође, кажу произвођачи кромпира.

Искра: Два дана после вести да Србија увози кромпир из ЕУ: На Златару и Јавору бациће стотине тона, купаца нема (30.3.2015)

a5PV17V_700bКупаца нема, али гледалаца свакако има, те се због њиховог све већег броја ниво телевизијског програма срозао до црте испод које више не може:

Петиције 24.ком: Захтевамо забрану „Парова“!

Човечанство је на рубу. У Србији пољопривреда је на издисају, факултети на поправном испиту, култура на најнижем могућем ступњу, а просвета… Волели бисмо на крају да вам кажемо априлилили, али не ове године.

Читајте нас и даље. 🙂

Коментари на: "Дан неслане шале" (1)

  1. […] Izvor: Bioblog […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: