Сајт за наставнике биологије

Вирус из дубина


9iRapRA4T (Small)Наша уредница, идејни творац овог блога, Марина Дрндарски, средином априла иде на велику конференцију у Беч, па ево неколико речи о томе:

Био Совина Научна Школа: Овогодишња огледо-манија (2.4.2015)

Огледо-манија је захватила и новинара часописа „Vice“ и он се одлучио на необичан и помало опасан експеримент – да види како изгледа недељу дана живети искључиво на Нутели. И ево његових (лоших) искустава:

Vice: Nedelju dana sam jeo samo Nutelu i otkrio svoju tamnu stranu (3.4.2015)

Следећи текст научно објашњава зашто је аутор претходног чланка открио своју мрачну страну. Другим речима, како шећер утиче на наш мозак:

IFL Science: Here’s What Happens To Your Brain When You Give Up Sugar For Lent (23.2.2015)

Међутим, није само мозак „погођен“ слаткишима. Вештачки заслађивачи, попут аспартмана и сахарина, могу да промене нашу тзв. цревну флору. Наиме, ову „флору“ највећим делом чине бактерије из група Bacteroidetes и Firmicutes и наша веза са њима је много комплиованија него што се на први поглед чини. Рецимо, ове потоње стварају ензиме који чине да ћелије користе много више енергије из хране. _717300718366881_9192432194017711248_nКод мишева је показано да бактерије такође манипулишу генима ћелија тако да иницирају складиштење масти, радије него да се сагоревају зарад трошења енергије. Код људи, бактерије изгледа да не раде само то, већ утичу и на веће излучивање хормона лептина, који нас чини више гладнима. Јасно је из свега реченог, да ће ове бактерије имати и те како утицаја на нашу телесну масу, али и ниво шећера у крви. И заиста, показало се да када на њих делујемо вештачким заслађивачима, толико се њихов састав промени, да се мења (на лошије) и ниво шећера у крви, што може да доведе до, погађате, дијабетеса.

Scientific American: Artificial Sweeteners May Change Our Gut Bacteria in Dangerous Ways (17.3.2015)

Ипак, ствар није непоправљива. Када су израелски научници давали мишу (који се хранио вештачким заслађивачима) антибиотике, састав бактерија му се вратио на старо. _mkmmsuyKpe1rkeib3o1_500Следећи прилог није о антибиотицима, већ – пробиотицима, односно управо о помињаним добрим бактеријама:

Science dump: What are Probiotics? (2.4.2015)

Идемо на још ситнија жива бића, која можда и нису жива – вирусе. Пронађен је један нови, до сада непознати, што уопште није чудно, с обзиром на место где су га уопште пронашли. Наиме, он обитава у великим дубинама океана и напада припаднике археја, односно архибактерија и то такве које користе метан као свој извор енергије. Овај вирус има такав систем који селективно циља и мутира један од његових гена, потребан да би се сачувао од имуног одговора свог домаћина. Занимљиво је да такав систем имају и саме археје и код ове групе пронађено је да наместо једног, систем мења чак четири гена (до сада је нађено код других живих бића да слични системи мутирају највише два) и иако научници не знају сигурно какви измењени протеини тада настају, претпостављају да помаже овим древним бактеријама да преживе екстремне услове.

IFL Science: Bizarre New Virus Discovered Beneath The Ocean Floor (1.4.2015)

_686953398020745_610077828312383951_nУ воденим дубинама, очигледно, налази се веома необичан живот. Као што сви знамо, вода је важна и за овај наш, обичан, живот и Калифорнија је одлучила да је приштеди.

Национална географија: Како ће Калифорнија спровести у дело прве рестрикције воде? (3.4.2015)

Можда чесма која ствара невероватан млаз може да помогне? Аутор следећег чланка тврди да да.

Science alert: This tap saves water by creating incredible patterns (7.3.2015)

А аутор следећег чланка тврди да бубашвабе могу да помогну у спасавању посаде (и путника, ваљда) након авионске или већ какве друге несреће. ladybug_by_herckeim-d6afmij (Small) (Small)Довољно је само од ових инсеката направити киборге, односно додати на њихово тело пригодну апаратуру. Ето, да и од ових гадних буба има неке користи.

IFL Science: Cockroach Cyborgs Could Help Rescue Crews After Disasters (6.11.2014)

И да у свету инсеката и завршимо. У Тасманији је пронађено највеће осиње гнездо на свету, чија је тежина готово целих сто килограма!

IFL Science: World’s Largest Wasp Nest Found In Tasmania (2.4.2015)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: