Сајт за наставнике биологије

Живот у зиду


_n35l95apwM1r9qhhio1_r1_1280 (Small)Пристигле су нам неке информације о организацији градског такмичења. Из СБД-а пристигло је обавештење у коме се каже да, упркос молбама појединих колега и директора школа и томе да се термини такмичења из разних предмета поклапају, и окружно и републичко такмичење за ученике основних и средњих школа биће одржано у утврђеним и објављеним  терминима. Ови термини су усаглашени између Министарства просвете, науке и технолоског развоја РС и Српског биолошког друштва и објављени су у „Просветном прегледу“.

Ово је било обавештење за све, а за Београђане, сазнали смо да ће ове године домаћини градског такмичења бити чак четири школе:

Како ћемо бити распоређени по школама, сазнаћемо и правовремено објавити на блогу. Такође ћемо вас обавестити и где се и коме шаљу спискови пласираних ђака. Дакле, почеле су припреме и ми, ето, да вам први пожелимо много среће и успеха. Можда смо кренули сувише оптимистично?

Блиц: Вербић: Нема места оптимизму (8.4.2015)

teaching cartoonЕво шта је још министар рекао:

Телеграф: У српској просвети има мањак запослених: Ево шта Срђан Вербић каже о реформи образовања у Србији! (8.4.2015) & Зелена учионица: Вербић: Платне групе су системско решење и то мора да се уради (8.4.2015)

Док се системско решење не нађе, штрајк се наставља:

Данас: Штрајк просветара Све даље од договора, синдикати прете радикализацијом (8.4.2015)

Боба Недић се запитала како ће изгледати штрајк просветара за једну деценију од сада.

Блог – Клотфркет: Дневник просветног радника, април 2024. године (8.4.2015)

_714547921975494_3768277327469386548_n (Small)Да ли нам је то судбина, видећемо, а иначе необичне судбине нису резервисане само за људе.

Животиње.рс: Прича о мачки која је преживела пет година заробљена у зиду! (4.4.2015)

И на крају, маца је спашена. А светски научници покушавају да спасу милионе живота тако што ће пронаћи вакцину која ће победити рак. Оно што сви знамо и што предајемо деци је да се вештачки активни имунитет стиче тако што се у организам убаци нешто умртвљених патогена, како би се одбрамбене ћелије, конкретно Т-ћелије, „увежбале“ да реагују онда када права опасност наиђе. За канцер би ово такође могло да се учини, када би постојала права „мета“ на којој би одбрамбене ћелије могле да „вежбају“. Ћелије канцера производе протеине који би потенцијално могли да буду те мете, али их производе и здраве ћелије, мада додуше у мањој количини. Друга могућност су мутације које настају у канцерогеним ћелијама. У таквим ћелијама геном се, да кажемо, „меша“ и производ тога су пептиди који се већ у здравим ћелијама не стварају. 1904198_10152085938772979_1834500988_nПроблем је што су ови пептиди код сваке особе – другачији. Зато се праве тзв. персонализоване вакцине, које су дале неке позитивне резултате:

IFL Science: Personalized Cancer Vaccines Pass Early Test (6.4.2015)

Неке вакцине појавиле су се и у нас:

b92: Сва деца имају право на бесплатну петовалентну вакцину (6.4.2015)

И док превентивно делујемо да епидемија међу децом и људима нема, има је међу дрвећем у боровим шумама Северне Америке. Наиме, дрвеће напада једна врста поткорњака (Dendroctonus ponderosae), инсекта чије се ларве хране испод коре дрвета где се и легу. cudno-drvoНевоља је у томе што се ова врста шири, пошто је клима, услед глобалног загревања, за овог инсекта све повољнија.

National geographic: Pine Beetle Epidemic (април 2015)

Ово се пре свега односи на Канаду. Ова држава баш осећа последице глобалног загревања, а научници кажу да ће их тек осетити. До 2100. године, отопиће се 70% ледника тамо, што ће узроковати проблеме у локалним екосистемима, али и у снабдевању водом, као и у квалитету те воде.

Рhys.org: Western Canada to lose 70 percent of glaciers by 2100 (6.4.2015)

Да зло буде веће и то по цео свет, научници су показали да глобално загревање функционише по принципу позитивне повратне спреге. Сви знамо да све већа концентрација гасова стаклене баште утиче на већу просечну годишњу температуру. Gorivi-CO2 (Small)Научници су доказали да важи и обратно; све већа температура утиче на појаву веће концентрације тих гасова, што доприноси још већем загревању.

Рhys.org: Direct evidence for a positive feedback in climate change (30.3.2015)

Међутим, за последњу деценију којекакви извори тврде да је карактерише пауза у глобалном загревању. Нажалост, паузе нема, мада следећи текст тврди да је у том периоду температура расла спорије у односу на период пре тога. И ово је у вези са некаквим океанским осцилацијама Пацифика и Атлантика. Колеге географи ће знати шта је то, а шта год да било, вечно трајати неће и за неколико деценија наново ћемо имати поголемо повећање годишње температуре, ако се нешто не учини по том питању.

Scientific American: The “Pause” in Global Warming Is Finally Explained (26.2.2015)

indexА они од којих очекујемо да нешто учине по том питању свакако су млади људи. Тридесет младих ентузијаста окупило се било крајем марта у Немачкој, како би се едуковали да едукују друге о заштити животне средине. О томе пише једна од наших сарадница, Ена Хорват:

Блог – Научи ме да учим и заволим биологију: Тренинг за тренере у области заштите животне средине (6.4.2015)

А наш позив захтева добар тренинг живаца. Па ипак…

Зелена учионица: 34 сигурна начина да изнервираш наставника (5.4.2015)

'As it's your first day Frobisher, I feel I should warn you that the pupils can be a bit of a handful!'За крај, млад (иноземни) наставник у својим касним двадесетим, који се бори са свих 34 изазова и још много више приде, увиђа да његов мозак неће моћи да поднесе да се са свим тим бори све до пензије, али не жели и да буде део статистике која говори о оним наставницима који су одустали од тог посла у првих пет година. 🙂

The Guardian: Secret Teacher: I can’t take the stress, but I don’t want to be a dropout statistic (19.7.2014)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: