Сајт за наставнике биологије


halloween-pumpkin-carvings-villafane-studios-20 (Small)За почетак једна галерија несташних веверица које су покушале да украду бундевице намењене прослави Ноћи вештица:

Bored panda: Squirrel Tries To Steal A Carved Pumpkin From Photographer’s Backyard (октобар 2014)

На факултетима се такође дешава једна необична крађа:

Политика: Лажни Роми краду индексе Ромима (9.4.2015)

У тексту се не наводи који су факултети атрактивни тзв. лажним Ромима, али ће за неколико дана бити јасно које ће средње школе бити доступније матурантима.

Зелена учионица: У школама ускоро мање економиста, а више занатлија (8.4.2015)

_static_lion-black-background (Small)А колико ће бити биолога? То већ не знамо, али знамо да ће се добар број њих окупити у ноћи коју никако не треба пропустити:

Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду: Ноћ биологије 2015 (за 17.4.2015)

Многи данашњи сисари активни су ноћу, или макар у сумрак. Раније се сматрало да су сисари имали овакав, ноћни начин живота пре 200 милиона година, када су и еволуирали. Научници су тако закључили на основу неких карактеристика, као што је величина мозга сисара (погодан за процесуирање података добијених од разних чула – слуха, мириса и додира) и хемикалија у очима које су фотосензитивне. Међутим, изгледа да ноћни живот није почео са еволуцијом сисара, већ да су га они преузели од својих предака. На то указује откриће еволуциониста да су синапсиди, древни сродници сисара, који су обитавали на Земљи од пре 315 па до 200 милиона година, највероватније такође били ноћне животиње.

Рhys.org: Ancient mammal relatives were active at night 100 million years before origin of mammals (3.9.2014)

achelousaurСироти сисари у доба диносауруса и нису имали баш много опција до да се крећу ноћу. Што се тада неприкосновених гмизаваца тиче, један од најпознатијих је бронтосаурус. Невоља је што тај, за разлику од такође познатих тираносауруса и трицератопса, никада није ни постојао. У питању је грешка или можда превара Чарлса Марша, палеонтолога из Вајоминга, који је 1879. описао нову врсту (поменутог бронтосауруса), за коју се касније (1903) испоставило да је заправо иста врста коју је описао две године раније и назвао апатосаурус. Према праву првенства бронтосаурус више није могао тако да се зове. Међутим, неки модерни палеонтолози се не мире са оваквим стањем ствари и сматрају да разлике између ова два праисторијска дуговрата дива ипак постоје. Да ли ће ову тврдњу и доказати, остаје да се види. 🙂

IFL Science: Why Brontosaurus Is No Longer A Dirty Word For Dinosaur Hunters (7.4.2015)

То је о старим открићима, а ево и (релативно) новог:

Национална географија: Откривен фосил панонског чудовишта (20.12.2012)

_m0jrygdsdd1qbhetko1_500

Свакако није морско чудовиште, али јесте у мору и чудовишно се понаша – фока показује запањујуће крволочан карактер према плискавицама (мајушним китовима зубанима) и пингвинима, али и према ајкулама средње величине.

IFL Science: Seal Attacks And Devours Guts Of 5 Sharks In One Sitting (30.3.2015)

И док фоке тероришу морски живаљ, у школама се неретко дешава да ђаке и наставнике тероришу родитељи ученика.conference-cartoon1 (Small)

Блиц: Родитељ упао у школу – Викао и ударао „петаке“ (8.4.2015)

А ево како то раде Енглези:

РТС: Казна за недолазак на рођенданску журку! (19.1.2015)

Код нас ђаци могу некажњено да не дођу на бог зна колико часова, а тамо се казне пишу и ако се не долази на прославе. 🙂 Додуше, наставници се кажњавају и за неодржавање часова, па и за скраћивање часова зарад штрајка.

РТС: Вербић: Једино решење за штрајк је да престане (9.4.2015) & Блиц: Вербић: Наравно да ће бити умањене плате (9.4.2015) & 021.рс: Вербић: Мање плате свима који не надокнаде часове (9.4.2015) & РТВ: Просветари: Вербић поручио да се са њим није шалити (9.4.2015)

Да ли ће надокнаде заиста бити, видећемо. Тренутно ни штрајк није прекинут, а синдикати кажу да ни разговори нису настављени.

Бета: Просветари: Нисмо позвани на одлучујуће преговоре (9.4.2015)

tumblr_mr0wuvFZlp1rnwo2vo1_400Разговор који бисте могли пропратити, ако имате три и по сата слободног времена, састанак је Одбора за образовање, на коме су присуствовали и представници синдиката, којима је, џентлментски, дато право да први говоре.

Зелена учионица: Снимак седнице Одбора за образовање (8.4.2015)

Један други скуп десио се у Дурбану, на коме је представљен пројекат интерактивне мреже „Еye on earth.org“ (поглед на Земљу). О томе нас је известила учитељица Сузана Миљковић:

Сузанa Миљковић о „пројекту Еye on earth (22.3.2015)

Ред је да и ми данашњи скуп, пардон чланак, полако завршавамо. Можда молитвом, с обзиром да је сутра Велики петак?

Зелена учионица: Мирко Ковач – Молитва за интелектуалце (24.3.2015)

Молитва је можда неопходна, с обзиром да министар просвете владе у сенци, Миодраг Стојковић, тврди да тренутна влада (ван сенке) те исте интелектуалце – прогони.

b92: „Јадна земља прети учитељима“ (9.4.2015)

Углавном, надамо се да ће молитва уродити плодом и да ће интелектуалци у Србији почети да се понашају у складу са својим звањима. За сада, могу да се угледају на узоре, а Вељко Михајловић би могао бити један од њих.

Вечерње новости:  Сликар вратио награду, јер је овогодишњи добитник и Жељко Митровић! (9.4.2015)

_mdc7dqFlbc1r3xrs0o1_400

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: