Сајт за наставнике биологије

Зомбификација


_990486194305725_4971718947980160881_nПочињемо једним конкурсом који је намењен искључиво – директорима, а има за циљ да им прикаже шта пројекат „Scientix“ може да понуди наставницима наука, техничког и математике, па тиме и самој школи.

Scientix: Sixth Science Projects Workshop in the Future Classroom Lab (до 13.4.2015)

Ми знамо да директори школа уопште не морају бити наставници ових предмета, али очигледно морају да се разумеју помало и у то. Макар да препознају начине како да се та настава унапреди. Ето једне компетенције директорске, а следи списак таквих код наших ђака (односно оних које бисмо волели да стекну):

Педагошко друштво информатичара Србије: 8 вештина које би студенти/ученици требало да поседују (8.4.2015)

_10204575099729007_6764769629379118799_nДанас су ђацима потребне компетенције, а некад, биле су им довољне неке ситнице. 🙂

Домино магазин: 20 доказа да си ишао у школу у неко лепше време (7.4.2015)

То је била прошлост, а ево је будућност, онако како је види шведски дигитални уметник Ерик (Erik Wernquist). Иако изгледа фантастично, његов кратки филм заснован је на научним идејама како ће човечанство проводити своје време на другим планетама Сунчевог система. Сви пејзажи који се виде у филму су узети са правих фотографија и мапа:

IFL Science: Stunning Short Film „Wanderers“ Brings Carl Sagan’s Words Back To Life (1.12.2014)

И још један филм о томе којих су то десет питања на која нас одговор толико може застрашити да је боље да га не чујемо:

Прво питање је да ли можемо да постанемо зомби? Ми не можемо, с обзиром да вуду ритуали нису карактеристични за подручје Србије, али поједине животиње могу. Наиме, постоје паразити који „зомбификују“ свог домаћина, односно терају га да ради управо оно што они желе. У кишним тропским шумама, гљиве из рода Ophiocordyceps паразитирају на различитим инсектима. Једна од њих напада мраве и тера их да траже идеално место за раст гљивице. Када га нађу, гљива их убије и њено плодоносно тело тријумфално израсте из главе несрећне животиње. Следи прича о овим гљивицама, али и другим паразитима који манипулишу својим домаћинима.

IFL Science: Meet The Parasites That Turn Their Hosts Into Zombies (31.10.2014)

маскинапропланкуОсa, које je познатa по својој паразитској младости, ово ради бубамари како би од ње начинила зомби телохранитеља за своје младунце, односно ларве. И при томе користи – вирусе.

National geographic: Wasp Zombifies Ladybugs Using Virus as Bio-Weapon—a First (9.4.2015)

Док смо у свету инсеката, треба да погледате видео како мрави једу угинулог гекона. Иако звучи морбидно, заиста је сјајан снимак:

Viral nova.com: What Happens When You Reverse This Video Of Ants Is Actually Pretty Amazing. Wow. (29.5.2014)

Од мрава можемо да научимо како треба да изгледа филтер за спам поруке на нашим мејловима. Дебора (Deborah M. Gordon), професорка биологије на Станфорду, проучавала је како мрави штите колонију и уочила да то чине слично нашем имуном систему. Имуне ћелије кичмењака препознају патогене уз помоћ молекула на површини мембране. Ови молекули су веома специфични и могу да детектују тек једног до два патогена. За ћелију би било непрактично да носи молекуле за све могуће патогене, па зато најчешће носи опрему за тек једног патогена. То значи да све остале неће препознати, али систем то не брине; препознаће га нека друга, која носи другачији „терет“.

гвиреСлично је и са мравима, који се иначе ослањају на чуло мириса. За једног мрава немогуће је да познаје све уљезе, тј. да је некад у животу осетио мирис сваке врсте која би могла да угрози мравињак. Али зато неки други мрав препознаје неке друге уљезе, трећи треће и напокон, колективно, они ће моћи да уоче сваког ко је непожељан.

Деборин колега, информатичар Фернардо (Fernando Esponda) сада ради на спам филтеру који би опонашао колонију мрава и назвао га је ентернет (ент, односно ant значи мрав на енглеском) и он би требало да замени листу добрих и лоших пошиљки, коју све време одржавају имејл сервиси. Међутим, та листа, логично, мора стално да се мења, па је лака за хаковање. Ентернет би био базиран на размени уочених претњи, баш као што сваки мрав својим искуством доприноси колонији.

Рhys.org: Ants’ intruder defense strategy could lead to better email spam filters, biologist finds (2.4.2015)

handshakeДо сада смо се борили против хакера, а сада је време да мењамо страну. 🙂

Багује.ком: Како да најлакше сазнате нечију шифру? (17.1.2015)

Вратимо се мравима. Осим информатичара, они инспиришу и – астронауте. 🙂

Science dump: Astronauts mess with ants in space (1.4.2015)

_m9iswdL83U1r4zr2vo1_r2_500

Директор „Петнице“, Вигор Мајић, био је инспирисан штрајком просветара и дао је изјаву за новине која је углавном била против онога што раде наставници, а пар грубих речи упутио је и факултетима. То је, опет, инспирисало декана београдског Физичког факултета да напише одговор:

Политика: Чија је Петница (10.4.2015)

Када већ зборимо о факултетима, треба поменути да њих данас дискредитује то што поједини факултети деле докторате шаком и капом, што бисмо рекли. И то без покрића.

021.рс: Додељују докторате иако нису акредитовани за то (10.4.2015)

tumblr_nksv87AhgB1skla5oo1_500А синдикати сматрају да њих дискредитује, нико други до – сам министар.

Блиц: Синдикати: Министар Вербић минира договор (10.4.2015)

А премијер сматра да део јавних предузећа „минира“ реформе и да су њихов највећи терет ипак понели – наставници, полиција, војска и радници у државној управи.

Политика: Једни штеде, други кибицују (9.4.2015)

И ми ћемо кибицовати вести и преносити све што се дешава. 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: