Сајт за наставнике биологије


0000mlyn456lКао што знате, организација „Гринпис“ послала је шест храбрих добровољаца на Арктик како би показали протест против онога што тамо ради нафтна компанија „Shell“. Следи прича о томе и апел да их подржимо:

Save the Arctic.org: Shell wants us off its rig, we want Shell out of the Arctic (април 2015)

Начини борбе против оних који уништавају врсте могу бити разноразни, а ево једног заиста оригиналног и уједно застрашујућег.

Блиц: Нова звезда интернета – Она је највећа ноћна мора афричких ловокрадица (9.4.2015)

Највећа ноћна мора неких људи су пауци, а следећи текст открива зашто.

IFL Science: Why Are Humans So Afraid Of Spiders? (8.4.2015)

Ипак, нећемо да вас плашимо животињама, већ нам је циљ да их популаришемо. Један од начина је кроз божанствене позадине за ПП презентације.

Free power point templates.com: Free Animals PowerPoint Templates

tumblr_nm5p85P4bO1qbasr2o1_400Ипак, није сад баш време за израду презентација, већ за фарбање јаја. Можда вас инспирише следећи снимак „Националне географије“.

National geographic: Incredible Egg Art Will Awe You

Неће нас много изненадитишта ће нам бити главна намирница наредних неколико дана. Међутим, ловина великих мачака не престаје да изненађује; оне једу чак и крокодиле!

National geographic: Jaguar Attacks Crocodile & Bobcat Drags Shark Out of Florida Surf (6.4.2015)

Тираносаури су такође имали необичан јеловник – јели су једни друге. Чак, канибализам је био много чешћи него што бисмо могли да помислимо.

IFL Science: Tyrannosaurs Ate One Another (9.4.2015)

Дакле, ни предатори на врху трофичке пирамиде тада нису били сигурни и морали су да буду на опрезу од застрашујућих зуба својих рођака. Са тираносаурусима застрашујући зуби у природи нису нестали; следи галерија најстрашнијих уста која се у природи могу наћи.

Cracked: The 7 Most Terrifying Mouths in Nature (10.6.2012)

_mojoyle9X51s1sou4o2_r2_500

Рибе циклиди су веома успешна група, између осталог и због нарочито грађеног усног апарата. Наиме, осим вилица у устима, они имају и екстра вилице у свом грлу, а које су нарочито модификоване шкржне кости, са сопственим лигаментима и мишићима. Ове додатне вилице помажу у мрвљењу хране која је већ прошла „третман“ првих вилица. Ове вилице омогућавају овим рибама да се прилагоди веома различитим изворима хране, па тиме не могу да постане зависне од тек једног од њих. Тим пре што ове вилице могу да се адаптирају на разноврсну храну већ у току живота јединке.animatedfish

Scientific American: The Remarkable Throat Jaws of Cichlid Fish (17.3.2015)

И да завршимо баш врстама из света риба и то оним које живе на Антарктику. Ове рибе, кажу, манипулишу антифризом у свом телу, али имају и протеине који не дозвољавају да се сви кристали у телу отопе током летњег периода. Зашто ове рибе морају да имају кристале у крви цео живот без престанка, није најјасније, али је очигледно адаптација на смрзавајуће услове живота.

Science dump: Fish called Notothenioids are defying a basic law of physics (12.10.2014)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: